«Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Πρόταση για τη διατήρηση και των τεσσάρων νομικών προσώπων του δήμου Ιωαννιτών
Με την παράθεση ορισμένων κρίσιμων ημερομηνιών και γεγονότων που αφορούν τη στάση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», αλλά και αυτή της απερχόμενης δημοτικής αρχής σχετικά με την επικείμενη κατάργηση των νομικών προσώπων του δήμου, ξεκίνησε την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης και νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Συνοπτικά, θύμισε ότι προεκλογικά η «Νέα Εποχή» είχε ταχθεί κατά της κατάργησης των νομικών προσώπων του δήμου, με το δήμαρχο, Δημήτρη Παπαγεωργίου, όμως να ανακοινώνει στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπέγκα στις 30 Οκτωβρίου την πρόθεσή του να υποστηρίξει τελικά μόνο τη διατήρηση του ΟΚΠΑΠΑ. Ακολούθησε την ίδια μέρα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία ο κ. Μπέγκας επιθυμούσε να ληφθεί μια απόφαση ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την αιτιολόγηση της διατήρησης και των τεσσάρων υπό κατάργηση νομικών προσώπων, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Τελικά, ο δήμαρχος ήρθε με συνέντευξη τύπου να στις 3 Νοεμβρίου να ανατρέψει τα όσα είχε υποστηρίξει τόσο στη συνάντηση με τον Μπέγκα όσο και στο δημοτικό συμβούλιο και να τονίσει ότι θα αποδεχτεί την οποία εισήγηση κάνει η νέα δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

«Καταθέτω το παραπάνω ιστορικό για να αναδείξω το γεγονός ότι η άποψή της δικής μας παράταξης ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και επιδιώξαμε να κερδίσουμε χρόνο σε συνεργασία με την απερχόμενη δημοτική αρχή, ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο για να συντάξουμε τις αιτιολογήσεις για τη διατήρηση των τεσσάρων νομικών προσώπων που είναι υπό κατάργηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθως, μπαίνοντας στην ουσία της εισήγησης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος σημείωσε πως το βασικό ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διατήρηση ή όχι των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου, είναι το πρίσμα κάτω από το οποίο πρέπει να ειδωθούν τόσο αυτά, όσο και οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ.

Αν δηλαδή θα πρέπει να λειτουργούν με κριτήρια κερδοφορίας εταιριών του ιδιωτικού τομέα, ή με κριτήρια κοινωνικού οφέλους και κατά συνέπεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του συνόλου των δημοτών.

«Συνεπώς το θέμα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής άποψης και επιλογής και δευτερευόντως θέμα διαχειριστικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως η πολιτική απάντηση που δίνεται από την παράταξή του στο παραπάνω ερώτημα είναι η διατήρηση της αυτονομίας και ως εκ τούτου της διατήρησης των οργανισμών.

«Αντί η πολιτεία να ευνοήσει την περαιτέρω αυτονομία και την ανάπτυξη των δήμων, με μία παράλογη λογική, εν μέσω προεκλογικής περιόδου εισάγει μια δομική αλλαγή που ανεξάρτητά αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς κανένα διάλογο ιδίως με την ΚΕΔΕ.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τη συγχώνευση των νομικών προσώπων των βασικών οργανισμών του δήμου Ιωαννιτών η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι οι δήμοι ενισχύονται σε προσωπικό.

Αυτό πράγματι θα γίνει αριθμητικά, αλλά την ίδια ώρα ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να διαχειριστεί έναν μεγαλύτερο σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με το ίδιο συνολικά προσωπικό.

Δεν θα γίνει όμως ποιοτικά και αριθμητικά, ενσωματώνοντας ειδικότητες που είναι κρίσιμες, σε έναν σύγχρονο οργανισμό, όπως μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής, αλλά και εργάτες καθαριότητας και πρασίνου.

Οι μουσικοί θα παραμείνουν μουσικοί, οι δάσκαλοι χορού, δάσκαλοι χορού, οι κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ.», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο  που επιτελεί ξεχωριστά το κάθε ένα από τα τέσσερα υπό κατάργηση νομικά πρόσωπα για να καταλήξει στην πρόταση περί μη κατάργησης τους.

«Εισηγούμαστε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών αιτήματα εξαίρεσης για όλα τα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωαννιτών.

Μετά τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό μας Συμβούλιο να δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συντάξουν τις αιτιολογήσεις οι οποίες θα κατατεθούν αρμοδίως ως την καταληκτική ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου 2023», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]