Ιωάννινα:Το ΤΕΕ Ηπείρου σύμμαχος για την κλιματική ουδετερότητα- Μόνιμες διαβάσεις για τους πεζούςΤο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ΤΕΕ Ηπείρου υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσίγκρος.

Σκοπός του μνημονίου είναι η συνεργασία Δήμου και ΤΕΕ για την υλοποίηση των δράσεων του Κλιματικού Συμφώνου. 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ο Δήμος βρίσκεται σε μία καθοριστική στιγμή καθώς μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική ουδετερότητα.

«Η άμεση και πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προετοιμασία και η υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων που θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου. Αυτό το σημαντικό βήμα περιλαμβάνει ένα λεπτομερώς στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030.

Το ΤΕΕ ως επίσημος συνεργάτης του Δήμου, συγκεντρώνοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας καθίσταται σήμερα επίσημα σύμπορευτής σε αυτή την προσπάθεια συνυπογράφοντας με τον Δήμο Ιωαννιτών το Κλιματικό Σύμφωνο.

Η πόλη μας αποκτά επίσημα σύμμαχο όλο το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας, που είναι το πλέον κατάλληλο για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών μας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία των φορέων της πόλης είναι πολύ σημαντική ώστε η προσπάθεια να είναι επιτυχής ως το 2030.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος τόνισε ότι ο Δήμος έχει πετύχει έναν μεγάλο στόχο καθώς περιλαμβάνεται στην αποστολή των 100 ευρωπαικών πόλεων που θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες ως το 2030.

Το ΤΕΕ θα συμβάλλει για την επιτυχία της αποστολής παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

«Αποφασίσαμε να οριστούν ομάδες μηχανικών ανά γειτονιά για να συγκεντρωθούν στοιχεία. Οι γειτονιές προέκυψαν μέσα από διαβούλευση. Οι περιοχές που αποφασίστηκαν είναι το Κάστρο, η Καλούτσιανη από το Τζαμί ως την Πλατεία Σαπουντζάκη και η περιοχή από το Άλσος ως το Γηροκομείο. Στο επόμενο διάστημα και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές των Ιωαννίνων» τόνισε ο κ. Τσίγκρος.

Ο ίδιος μίλησε για καινοτομία σε εθνικό επίπεδο που θα έχει πολλαπλά οφέλη ενώ θα οδηγήσει σε πολλές και καινοτόμες προτάσεις.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος από την πλευρά του τόνισε ότι το Κλιματικό Σύμφωνο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά που έγινε και μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαική Επιτροπή θα μπορέσουν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία με το ΤΕΕ καθώς μέσω αυτής θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις ανά γειτονιά.


Νέες και μόνιμες διαβάσεις

Το διάστημα αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά σε μία τομή για την οδική ασφάλεια. Στη δημιουργία διαβάσεων με μόνιμο υλικό που δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με προτεραιότητα τα σημεία όπου λειτουργούν σχολικές μονάδες.

«Εξελίσσεται ένα μεγάλο πρόγραμμα με πολλές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Μέρος αυτού οι νέες διαβάσεις που γίνονται με ειδικό υλικό, τύπου κυβόλιθου, ώστε να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην απαιτούν συνεχή συντήρηση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.


Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εργολαβίας θα κατασκευαστούν περίπου 140 διαβάσεις, κυρίως στα σχολεία και σε σημεία με αυξημένη κίνηση ενώ θα ακολουθήσει και ειδικός φωτισμός τους.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα γίνει διαγράμμιση των διαβάσεων στα σημεία όπου αυτή απαιτείται.

Ο  Δήμαρχος για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα των βανδαλισμών των σχολείων σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που πέραν των άλλων προβλημάτων προκαλεί και σημαντική οικονομική ζημιά στο Δήμο. 

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπισή του χωρίς όμως να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος θα είναι προϊόν διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με βάση τον σεβασμό της δημόσιας περιουσίας και των προσωπικών δεδομένων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]