ΛΑΣΥ Περιφ.Ηπείρου:Να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη

 Σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την εγκυρότητα της ενημέρωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου  για την  ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη,  μετά το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος.


Στο ΔΤ, το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελληνίου Συλλόγου, παρουσιάζει στοιχεία, και τις πηγές τους, σύμφωνα με τα οποία «Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κινούνται σε όλες τις περιοχές τις Ηπείρου πάνω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο έκθεσης των 25μg/m3  (https://environment.ec.europa.eu/topics/air_en). Πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) ανά περιοχή σημειώθηκαν: Άρτα: 205,7 (μg/m3),  Ιωάννινα Ανατολή: 186,1 (μg/m3) Ιωάννινα Κέντρο: 174,8 (μg/m3), Πέρδικα Θεσπρωτίας: 181,8 (μg/m3)»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος, παραθέτει μάλιστα και το παρακάτω γράφημα που περιγράφει την διακύμανση της τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 στο 24ωρο από 5:00π.μ. της Τρίτης 22/08/2023 εώς  5:00π.μ. της Τετάρτης 23/08/2023 για τα αστικά κέντρα της Ηπείρου.


 

Πηγή: https://aqicn.org/ station by PANACEA.


Τα στοιχεία αυτά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που περιέχονται στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου που εκδόθηκε μετά από την τηλεφωνική παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, και υποψήφιου περιφερειάρχη Γ.Πρέντζα,  με την οποία ζήτησε να ενημερωθεί με εγκυρότητα και αξιοπιστία ο Ηπειρώτικος λαός. Η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα ότι «δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10&PM2.5).»

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας είναι ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική γραμμή εφησυχασμού και απομείωσης των καταστροφικών επιπτώσεων του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των πυρκαγιών, λόγω της απουσίας ουσιαστικής προετοιμασίας για την πρόληψη και την καταστολή τους. Για ακόμα όμως μια φορά ελέγχεται για την εγκυρότητά της και τις ενδεχόμενες επικίνδυνες συμπεριφορές που προκάλεσε μέσω του εφησυχασμού.

Επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου πέρασε ήδη την "σκοτεινή" περίοδο ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των  ιχνηλατήσεων του ιού covid, την καλούμε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις πηγές των μετρήσεων σύμφωνα με τα οποία εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]