ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

To Mέτσοβο γιόρτασε την Αγία Παρασκευή !

 


Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μετσόβου. Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερᾶς Εικόνος, της Αγίας στους πέριξ του Ιεροῦ Ναού δρόμους.Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο κέντρο του Μετσόβου. Γραφικό, στο πνεύμα της εθνικής αρχιτεκτονικής μεσαιωνικής παράδοσης της Ηπείρου, το κτίριο βρίσκεται σε δημόσιο κήπο, όπου στην εποχή του Κοσμά Αιτωλου, σπουδαίους διαφωτιστής του έθνους του 18ου αιώνα, απευθύνθηκε επανειλημμένα στους κατοίκους του Μετσόβου.
Η ιστορία του Μετσόβου είναι καλά τεκμηριωμένη και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές των αρχών του 16ου αιώνα.

Η εκκλησία έχει ανανεωθεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αντικείμενα που σώζονται στο ναό είναι το σκαλιστό τέμπλο και ο άμβωνας (τέλη του 19ου αιώνα). Αυτό το στυλ ξυλογλυπτικής είναι ένα υπέροχο παράδειγμα της σχολής ξυλουργικής του Μετσόβιου, που έκανε το χωριό στο Μεσαίωνα γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Μετά την ανοικοδόμηση της εκκλησίας μετά την καταστροφή του Μετσόβου από τον Άντι Πασά το 1854, πήρε τη σύγχρονη εμφάνισή της. Οι ρώσικες εικόνες στο τέμπλο χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’30 του 19ου αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Μέτσοβο από τοπικούς επιχειρηματίες. Οι υπόλοιπες εικόνες είναι ελληνικές και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Νέα διακόσμηση τοίχων, καθίσματα για ενορίτες, καθώς και νέα ζωγραφική της εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν ήδη τον 20ο αιώνα μετά την αναδιοργάνωση της σχολής ξυλογλυπτικής.
Η εκκλησία είναι πλούσια διακοσμημένη με τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Αγίας Παρασκευής. Συμπεριλαμβανομένου του θαύματος, όταν την ρίξανε σε ένα καζάνι με καυτή ρητίνη. Όταν δεν έπαθε τίποτα η αγία, ο αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Αντωνίνος Πίος, πλησίασε για να ελέγξει αν η ρητίνη είναι ζεστή, και η Παρασκευά μαζεύει λίγη στα χέρια της και την πετάει στα μάτια του αυτοκράτορα. Ο Αντωνίνος Πίος τυφλώθηκε, αλλά η Παρασκευή τον θεράπευσε με τις προσευχές της. Αυτή η σκηνή απεικονίζεται στο δυτικό τοίχο του ναού.
Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ένα καμπαναριό, που ανεγέρθηκε με χορηγία του Γεωργίου Αβέρωφ στα τέλη του 19ου αιώνα.


[φωτό fb Αλέξανδρος Καχριμάνης -Ελένη Θάνου 
πληροφορίες mellongroup.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]