ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Νότης Μηταράκης: Οι προτεραιότητες για την Ελληνική Αστυνομία την επόμενη τετραετίαΟμιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα». 

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».  

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε  συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».   

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε. 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ  με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε. 

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων  και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη». 


Ολόκληρη η ομιλία του κ. Νότη Μηταράκη: 

 Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία όλων όσων ζουν στην Ελλάδα. 

Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά. Η επίτευξη της αποστολής αυτής απαιτεί  μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει, χάρη στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της. Και αυτή θα είναι η καθημερινή μας πρόκληση, να είμαστε αποτελεσματικοί. 


Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι, 

Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Προφανώς απαιτείται συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα. Προλαμβάνοντας τα μικρά, προλαμβάνεις μεταγενέστερα τα μεγάλα. Δημιουργώντας ασφαλείς πόλεις. 

Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων. Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης. 

Βασικός κανόνας: το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ο αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο. Σχεδιάζουμε και υιοθετούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική Κοινοτικής Αστυνόμευσης και καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.  

Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας, και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ξεκινήσαμε ήδη, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε φαινόμενα εφηβικής παραβατικότητας. Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε  συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.  

Συνεχίζουμε τις ενέργειες μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών. Αναμορφώνοντας τον σχεδιασμό μας, σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια μας. 

Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας. 


Κυρίες και κύριοι,  

Σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος μας ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρουστο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ  με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025. Είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ καιεντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για περαιτέρω επέκταση, με χρήση και κονδυλίων ΕΕ για συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. 

Επίσης: 

Ενισχύουμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων. 

Ενεργοποιούμε τις διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης προς απέλαση, και 

Θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, εθελοντικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών σε συνεργασία με την FRONTEX. 

Για την επίτευξη του στόχου της ασφάλειας είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η αναδιανομή των ανθρώπινων πόρων. 

Με ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών. 

Με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης 

Με την εφαρμογή της κατάθεσης με τηλεδιάσκεψη με στόχο τον περιορισμό των μεταγωγών. 

Χρειαζόμαστε αστυνομικούς ενεργούς στο πεδίο, να προστατεύουν τους πολίτες και όχι εγκλωβισμένους πίσω από γραφεία. 

Οφείλουμε και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στο Σωφρονιστικό σύστημα. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα. 

Με νέα Σωφρονιστικά καταστήματα στο Λασίθι, την Δράμα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα. 

Προχωράμε το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων  και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη.  

Θα περιλαμβάνουν νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης. 


Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι, 

Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα! Η ΕΛΑΣ θα πρέπει πρώτα και κύρια, στην εκτέλεση της αποστολής της να σέβεται τον πολίτη.  Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και θα αξιοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες,  για να αντιμετωπίσουμε τυχόν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διαφθοράς. 

Την ίδια στιγμή τονίζω ότι κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά! 

Χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο. 

Στην διάρκεια της θητείας μου θα δώσω έμφαση στην στήριξη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου. Δίνοντας έμφαση στις υλικές και ηθικές απολαβές, στις συνθήκες εργασίας, στην υποστήριξη στο έργο τους. 

Με αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, στις θέσεις ευθύνης. Επενδύοντας σε υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας για τα στελέχη μας. Ώστε να νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δημιουργούμε χειμερινή και θερινή Λέσχη για την Ελληνική Αστυνομία, μέσω δωρεών. 

Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να ενισχύσουμε το Ταμείο Αρωγής της ΕΛ.ΑΣ. με ποσοστό επί των κλήσεων και βεβαιωμένων παραβάσεων και άλλους πόρους. Ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις οικογένειες πεσόντων της ΕΛΑΣ. Αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες, πρόθεση η δημιουργία μνημείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας των 144 στελεχών της Αστυνομίας,που από το 1984, οπότε έγινε η ενοποίηση των Σωμάτων, και μέχρι σήμερα έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος. 

Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα. 

Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών, με περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη στελεχών μέσω των Σχολών. 


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε πως τηρεί τις δεσμεύσεις της.  Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, την περίοδο 2019-23,  ότι δεσμευθήκαμε, έγινε πράξη. Με την ίδια προσήλωση στο καθήκον, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά, θα πορευτούμε έως το 2027. Για μια Ισχυρή Ελλάδα! Η προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.  Θα το πετύχουμε με εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]