Ιωάννινα:Απο-γοήτευση...


 Ήταν κάποτε ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης. Μετά τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής Γκόντα αναβαθμίστηκε και αισθητικά. Οι φωτογραφίες της εποχής ακόμη κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Μετά ήρθε η κρίση και τα πράγματα έγιναν δυσάρεστα. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη. Και ενώ πολλές πόλεις στη χώρα έχουν τις παραδοσιακές τους αγορές να ανθούν με πολύ κόσμο στα μαγαζιά, εδώ η κατάσταση είναι απογοητευτική.





Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν πραγματικά μια «τρύπα στο νερό». Η Δημοτική Αρχή ξήλωσε το οδόστρωμα για να τοποθετηθεί νέο (δηλαδή ο ίδιος κυβόλιθος) λίγους πόντους ψηλότερα λες και εκεί ήταν το πρόβλημα, τοποθέτησε νέα κολωνάκια (που μοιάζουν ήδη παλιά και έχουν αρχίσει να ξηλώνονται). 





Η λύση για την Ανεξαρτησίας είναι η χρήση της αποκλειστικά ως πεζόδρομου. Βέβαια, για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να αλλάξουν αρκετά πράγματα στο κυκλοφοριακό. Η εγκατάλειψη όμως και η υποβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής είναι πια ορατή σε κάθε βήμα και πρέπει να σταματήσει. 





Η Δημοτική Αρχή μπορεί αν θέλει να παρέμβει για να αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα. Ας δει τι κάνουν άλλες πόλεις της χώρας μας και πώς έχουν και τις ανοιχτές αλλά και τις κλειστές λαϊκές τους αγορές σε άνθηση τη στιγμή που εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει πέρα από τα κλειστά μαγαζιά και εικόνες από την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία σε παρόδους της Ανεξαρτησίας. 





Το να δίνεται επίσης όλη η έκταση ενός δρόμου ή πεζόδρομου στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δεν θεωρείται πια πρόοδος, μάλλον οπισθοδρόμηση είναι. Δε λέμε, οι  ανάγκες έχουν αυξηθεί αλλά δεν γίνεται κάποια σημεία να φτάνουν στο «απροχώρητο» και άλλα να μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα. Η πόλη πρέπει να αναπτυχθεί και προς άλλες κατευθύνσεις.





Μόνο αν γίνει πεζόδρομος η Ανεξαρτησίας μέχρι το Γυαλί καφενέ θα μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και εφόσον δεν υπάρχουν κατοικίες τριγύρω να ενοχλούνται. Τότε μόνο ο δρόμος θα γίνει ένα  όμορφο χάπενινγκ με την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί ο εξωραϊσμός του.                





Όπως και να 'χει όμως το πράγμα δεν γίνεται να παραβλέπονται οι ανάγκες των πεζών, των μητέρων με καροτσάκι, των ΑμεΑ για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι επιχειρηματίες. Ο δημόσιος χώρος πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους. Αλήθεια, είδε κανείς τη Δημοτική Αστυνομία τελευταία; 




Ανεξαρτησίας και πάροδοι 2023! 



Τραπεζοκαθίσματα παντού. Απαγορευτικό για πεζούς, δεν συζητάμε για τους ΑμεΑ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]