ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Κινητοποίηση για ασφαλή σχολεία Παράδοση επιστολής στον Δήμαρχο

 


Με την παρουσία και υποστήριξη, έξω από το Δημαρχείο, δεκάδων γονέων και μαθητών που έδωσαν ενεργό παρών με πανό και συνθήματα, ο Σύλλογος Γονέων και και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων επέδωσε σήμερα Τετάρτη 24/5/2023, στις 12.30μμ, στον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, επιστολή με αιτήματα σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών, την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού και άλλα σχετικά ζητήματα που αφορούν το σχολείο.

Στη συνάντηση που ακολούθησε και στην οποία ακόμη παρέστησαν μέλη του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών του σχολείου όπως επίσης και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωαννίνων, ο Σύλλογος εξέφρασε και προφορικά στον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τη δυσαρέσκεια και έντονη ανησυχία των γονέων, οι οποίοι δύο μήνες μετά το σοβαρότατο ατύχημα της 29/3 και τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, διαπιστώνουν ότι:


Πέραν κάποιων αρχικών “μπαλωμάτων” στην περίφραξη, το θέμα αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ενημέρωση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από το σχολείο.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών 07/04/2023, δεν υπάρχει οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας, δεν υπάρχει πιστοποίηση αντισεισμικής ικανότητας, δεν προβλέπονται έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους και δεν είναι καν γνωστό στον Δήμο αν και πώς το ακίνητο και το κτίριο έχουν παραληφθεί.

Στις 10/04/2023 αφαιρέθηκαν μπασκέτες και τέρματα από την αυλή χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στο σχολείο σχετική έκθεση ελέγχου από την οποία να προκύπτει η ακαταλληλότητά τους.

Οι υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίζουν τις οχλήσεις του σχολείου και του Συλλόγου “γραφειοκρατικά” χωρίς να παρέχουν κανονική ενημέρωση για τις λύσεις που επεξεργάζονται.

Ο Σύλλογος ζήτησε από τον Δήμαρχο εντός του καλοκαιριού να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες έτσι ώστε να καταστεί η περίφραξη του σχολείου ασφαλής και να αντικατασταθούν οι μπασκέτες και τα τέρματα. Επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη χρήση των σχολικών κτιρίων χωρίς να υπάρχουν άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας.  

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στην περίφραξη του αύλειου χώρου εντός του καλοκαιριού. 

Όσον αφορά τις μπασκέτες και τα τέρματα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι αυτές αφαιρέθηκαν μετά από έλεγχο του φορέα τεχνικού ελέγχου και πιστοποίησης TÜV που πραγματοποιήθηκε το 2021. Ο Σύλλογος εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αφαίρεση έγινε δύο χρόνια μετά τον σχετικό έλεγχο και δη την άνοιξη του 2023. Γεγονός που σημαίνει ότι για δύο ολόκληρα χρόνια ο αθλητικός αυτός εξοπλισμός χρησιμοποιείτο ενώ ήταν ακατάλληλος και αυτό το γνώριζαν οι υπηρεσίες του Δήμου! 

Για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού, καθώς ο χώρος της αυλής στον οποία ήταν εγκατεστημένος δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως διαπιστώθηκε μετά το ατύχημα! Σχετικά με αυτή την πτυχή του θέματος, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί με τη Μητρόπολη, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Ο Σύλλογος ζήτησε να γίνουν άμεσα οι συζητήσεις για την παραχώρηση του χώρου από τη Μητρόπολη, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει χρόνια εν τοις πράγμασι παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα. Ακόμη, ο Σύλλογος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Μητρόπολη, ως εκ της αποστολής της, θα συνεργαστεί με τον Δήμαρχο για το καλό των παιδιών της πόλης, χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα.


Σχετικά με τις άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας, ο Δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται να δρομολογηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και ότι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και τη Δημοτική Αρχή, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκφραση της βούλησης του Συλλόγου να παρακολουθήσει στενά τα θέματα που αφορούν το σχολείο και να επανέλθει αν αυτό απαιτηθεί.






ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ιωάννινα, 24/05/2023

Προς:
1. Δήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών

Κοιν.:
1. Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών
2. Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (με την παράκληση να προωθηθεί και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων)
3. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
4. Ένωση Γονέων Ιωαννίνων 
5. Συνήγορο του Πολίτη
6. Συμπαραστάτη του Δημότη Δήμου Ιωαννιτών

Θέμα: Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων: Μέτρα προστασίας της ασφάλειας των παιδιών, έλεγχος υποδομών και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών
Σχετ.: 1. Το με. αρ. πρωτ. 55863/22-05-2023 έγγραφο του Τμήματος Μελετών & Εκτέλεσης Έργων
της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών  
2. Το με αρ. πρωτ. 159/11-05-2023 έγγραφο του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής
Ιωαννίνων
3. Το με. αρ. πρωτ. 38673/07-04-2023 έγγραφο του Τμήματος Μελετών & Εκτέλεσης Έργων
της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών
4. Η με ημερομηνία 30-03-2023 ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας προς εσάς και άλλους αποδέκτες, με θέμα: “Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το σοβαρό ατύχημα που συνέβη σε μαθητή του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων στις 29/3/2023”

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Δύο σχεδόν μήνες μετά το ατύχημα που συνέβη στο σχολείο μας στις 29 Μαρτίου (βλ. σχετικό 4), οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των παιδιών μας καθώς βλέπουμε αφενός ότι έχουν γίνει μόνο “μπαλώματα” και αφετέρου ότι δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση από τον Δήμο Ιωαννιτών για όλα όσα μας απασχολούν. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει το σχολείο και εκατοντάδες δημότες και τα παιδιά τους ως “ήσσονος σημασίας” ζήτημα, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις.
Στη συνάντησή μας της 31/3/2023, είχατε δεσμευτεί ενώπιον του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων Ιωαννίνων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου ότι οι υπηρεσίες σας θα προέβαιναν άμεσα σε έλεγχο της καταλληλότητας των υποδομών του σχολικού συγκροτήματος, ιδιαίτερα στα σημεία της πρόχειρης και επικίνδυνης περίφραξης που σας υποδείξαμε στη δυτική πλευρά της “πάνω αυλής”. Έκτοτε δεν έχουμε ενημερωθεί εάν και πότε έγινε τέτοιος έλεγχος, από ποια υπηρεσία σας ούτε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτού. Γνωρίζουμε από δική μας αυτοψία και από το (2) σχετικό έγγραφο, ότι πέραν ενός επιθέτου συρματοπλέγματος, στερεωμένου με σύρμα στο σημείο που έγινε το ατύχημα, και μιας πρόχειρης ανάταξης του συρματοπλέγματος στο επικίνδυνο σημείο που σας υποδείξαμε, δεν έχει γίνει καμία εργασία προκειμένου να καταστεί η περίφραξη ασφαλής, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος πτώσης μαθητών από ύψος άνω των 6 μέτρων!
Στην ίδια συνάντηση της 31/3/2023, σας επιδώσαμε το (4) σχετικό έγγραφο και ζητήσαμε τεχνικό κλιμάκιο, μετά από έλεγχο, να εισηγηθεί άμεσα ενέργειες βελτίωσης και συντήρησης των υποδομών καθώς και τυχόν προσωρινά μέτρα ασφάλειας. Ενημερωθήκαμε, εμμέσως, από το (3) σχετικό έγγραφο, το οποίο μας κοινοποιήθηκε, ότι ο έλεγχος αυτός αποτελεί αντικείμενο κάποιας «Επιτροπής Καταλληλότητας και επιλογής χώρων και χώρων μετά κτιρίων για τη στέγαση σχολικών μονάδων». Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα αν πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και για τα αποτελέσματα αυτού.
Σας είχαμε ζητήσει, τόσο κατά την παραπάνω συνάντηση όσο και με  το (4) σχετικό έγγραφο να μας ενημερώσετε για το αν τηρείται ουσιαστικά η νομοθεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια και καταλληλότητα των υποδομών του σχολείου. Ενημερωθήκαμε, εμμέσως πάλι, από το (3) σχετικό έγγραφο, το οποίο μας κοινοποιήθηκε και, δυστυχώς, η ενημέρωση αυτή μας καθιστά ακόμη πιο ανήσυχους! Στο έγγραφο αυτό, το Τμήμα Μελετών & Εκτέλεσης Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρει, σχετικά, ότι:
1. Ο Δήμος δεν γνωρίζει αν το ακίνητο και το κτίριο έχουν παραληφθεί από την «Επιτροπή Καταλληλότητας και επιλογής χώρων και χώρων μετά κτιρίων για τη στέγαση σχολικών μονάδων», σύμφωνα με τους σχετικούς όρους και προβλέψεις περί καταλληλότητας!
2. Το κτίριο δεν διαθέτει οικοδομική άδεια και ο Δήμος δεν μπορεί να εκτιμήσει την αντισεισμική του ικανότητα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνει “Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος” αλλά το έγγραφο δεν αναφέρει πότε.
3. Δεν υπάρχει μελέτη παθητικής - ενεργητικής πυροπροστασίας και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο προβλεπτό μέλλον, καθώς το σχολείο μας δεν έχει φάκελο οικοδομικής άδειας και δεν έχουν προβλεφθεί σχετικοί πόροι.
4. Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί προσβασιμότητα μαθητών ΑΜΕΑ στο μεγαλύτερο μέρος του αύλειου χώρου του σχολείου διότι “υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά”!
5. Για την αποκατάσταση της περίφραξης του σχολείου πρέπει να γίνουν ενέργειες από την Δ/νση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για σχετικούς πόρους.
Επίσης, όπως αναφέρει και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με το (2) σχετικό έγγραφο, στις 10/4/2023, αιφνίδια, αφαιρέθηκε πλήρως ο αθλητικός εξοπλισμός (μπασκέτες και τέρματα) του αύλειου χώρου, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στο σχολείο σχετική έκθεση ελέγχου από την οποία να προκύπτει η ακαταλληλότητά του. Αποτέλεσμα είναι να μας δημιουργείται η εύλογη ανησυχία για το πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν γνωστή στις υπηρεσίες σας η ακαταλληλότητά του. Είναι δε απογοητευτική η απάντηση του Δήμου μέσω του (1) σχετικού εγγράφου, καθώς σε αγωνιώδη αιτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια εκατοντάδων παιδιών της πόλης μας, μια Διεύθυνσή σας απαντά στο σχολείο, τους μαθητές και τους γονείς τους με μια γραμμή που υπονοεί: “μη μας ενοχλείτε” και παραπέμπει σε παλαιότερο έγγραφο στο οποίο γίνεται απλά παράθεση νομοθεσίας, χωρίς καμία αναφορά σε λύσεις!
Επειδή, ως γονείς, δημότες και πολίτες, έχουμε καθήκον να διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε, ακόμη και τα αυτονόητα που θα έπρεπε να αποτελούν καθημερινή έγνοια όσων επιλέξαμε να ηγούνται της πόλης και όσων έχουν καθήκον να τη διοικούν,
σας ενημερώνουμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα που θέτει το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με το (2) σχετικό έγγραφο και ότι αναμένουμε από εσάς να δοθούν πειστικές απαντήσεις και λύσεις σε αυτά κι επιπλέον, εντός του καλοκαιριού και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:
1. Να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση της περίφραξης του σχολείου, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί τους να κινούνται με ασφάλεια στους χώρους του σχολείου, όπως δικαιούνται.
2. Να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού στον αύλειο χώρο του σχολείου για να μπορούν τα παιδιά μας να αθλούνται, όπως δικαιούνται.
3. Να μας ενημερώσετε ως Δήμος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να παραδώσει τον Σεπτέμβριο για εκπαιδευτική χρήση το κτίριο ενός σχολείου, το οποίο δεν έχει ούτε πιστοποιημένη αντισεισμική ικανότητα, ούτε μελέτη πυροπροστασίας.
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Είμαστε έκπληκτοι με την αμεριμνησία και την απραξία που φαίνεται να χαρακτηρίζει τον Δήμο μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το σχολείο μας και, όπως καταλαβαίνουμε, και πολλά από τα σχολεία της πόλης.
Είμαστε επίσης απογοητευμένοι από την απουσία έμπρακτου ενδιαφέροντος ή την αδυναμία να ενημερώσει ο Δήμος τους δημότες με συνέπεια, επάρκεια και ουσία, ανθρώπινα και με έγνοια, όχι “γραφειοκρατικά”. 
Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πως “έξυπνες” και “ανθεκτικές” πόλεις ερήμην των δημοτών τους, δεν μπορούν να υπάρξουν. 
Δεν ξεχνάμε δε, ότι στη συνάντησή μας στις 31/3/2023 είχατε αναφέρει, όπως κάνατε και σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί λέξει: “για μένα, τα σχολεία και οι παιδικές χαρές είναι προτεραιότητες μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής”. 
Το καλοκαίρι έμεινε, πια.
Τελούμε σε αναμονή.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ο Πρόεδρος


Νικηφόρος Παπαχρήστος Η Γενική Γραμματέας


Έλενα Ζερβού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]