ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Τι σημαίνει αυτή η πινακίδα που βλέπουμε στους δρόμους;

 


Σύγχυση προκαλεί σε πολλούς οδηγούς η ρυθμιστική πινακίδα P-8 που έχει κυκλική μορφή και άσπρο υπόβαθρο. Ποια είναι η απαγόρευση που ορίζει.


Κάθε πολίτης που κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου οφείλει να έχει γνώση των πινακίδων οδικών σήμανσης, οι οποίες ρυθμίζουν την κυκλοφορία και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της τάξης στους δρόμους.



Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αποτροπή τέλεσης τροχαίου ατυχήματος έχουν, φυσικά, οι ρυθμιστικές πινακίδες, οι οποίες πληροφορούν αυτούς που χρησιμοποιούν τις οδούς για τις ειδικές υποχρεώσεις, για τους περιορισμούς ή για τις απαγορεύσεις προς τις οποίες άπαντες πρέπει να συμμορφώνονται.

Οι περισσότερες ρυθμιστικές πινακίδες είναι γνωστές στους οδηγούς, με πιο χαρακτηριστική αυτή του STOP που φέρει ειδικό σχήμα ώστε να είναι πάντα ευδιάκριτη από τους οδηγούς.


Κατανοητές στη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών είναι και οι πινακίδες που έχουν κυκλική μορφή και κόκκινο πλαίσιο. Παράλληλα, έχουν άσπρο υπόβαθρο εντός του οποίου υπάρχει ένα μαύρο σύμβολο, το οποίο -μεταξύ άλλων- ορίζει ποιοι χρήστες του οδικού δικτύου απαγορεύεται να εισέλθουν σε μια οδό. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πινακίδα P-13 που υποδηλώνει απαγόρευση εισόδου σε φορτηγά.


Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν η κυκλική πινακίδα έχει μόνο άσπρο υπόβαθρο και δεν υπάρχει κάποιο σύμβολο; Πρόκειται για την πινακίδα P-8 που, κατά καιρούς, έχει δημιουργήσει απορίες σε αρκετούς οδηγούς.

Την απάντηση δίνει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο Άρθρο 4 «Σήμανση οδών με πινακίδες», ο οποίος αναφέρει ότι η P-8 σημαίνει κλειστή οδός για όλα τα οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις.



Στην πράξη, αν ένας οδηγός συναντήσει τη συγκεκριμένη πινακίδα, απαγορεύεται να εισέλθει στην οδό που βρίσκεται αυτή ανεξαρτήτως από το όχημα που οδηγεί. Εξαιρούνται φυσικά οι πεζοί, ενώ σε περίπτωση που κάποιος είναι ποδηλάτης οφείλει να αποβιβαστεί από το δίκυκλό του και να συνεχίσει σπρώχνοντάς το (θεωρείται πεζός).


Η P-8 αποτελεί μια από τις πιο «κρίσιμες» πινακίδες για την οδική ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό, η μη συμμόρφωση του οδηγού επισύρει διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

πηγή carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]