Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΙΤΙΑ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ


 Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Απαιτούμε να γίνει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας και να μην συγκαλυφθεί τίποτα. Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν πρέπει να συγκαλύψει ότι πάνω απ όλα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Γιατί δεν ήταν ούτε η κακιά η ώρα ούτε απλά κάποιος λάθος χειρισμός μεμονωμένων προσώπων.

Κι αυτό αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, αφού από καιρό οι εργαζόμενοι «χτυπούσαν το καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία των σιδηροδρόμων με ελλείψεις σε προσωπικό και στη συντήρηση των υποδομών και του τροχαίου υλικού. 

Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς, στις 7 Φλεβάρη 2023 προειδοποιούσε ότι «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». 

Όμως τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς για τις επιχειρήσεις θεωρούνται περιττό κόστος, μπαίνουν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Η προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι ασύμβατη με την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι η ίδια λογική του κόστους οφέλους που καθορίζει την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων και κάθε τόσο φέρνει νέες τραγωδίες όπως τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, οι καταστροφές στην Εύβοια, τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, τα χιλιάδες θύματα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας στην περίοδο της πανδημίας, οι χιλιάδες νεκροί εργάτες στο Κατάρ, οι χιλιάδες νεκροί του σεισμού στην Τουρκία και τόσα άλλα.

Όλα τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πρόκειται για μια εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων.

Αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, ούτε μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ανθρώπινα λάθη.

Η εργατική τάξη της χώρας μέσα από τα Συνδικάτα της μπορεί και θα παρέμβει καθοριστικά ώστε όχι μόνο να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της, αλλά θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για να μην σακατεύεται κανείς και χάνει τη ζωή του στον 21ο αιώνα για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων, που αδιαφορούν για τη ζωή και την ευημερία του λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]