Χωρίς πυρασφάλεια και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό λειτουργεί ο ΣΜΑ Ζίτσας

 






ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΜΑ ΖΙΤΣΑΣ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ


  Τί καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

"Χωρίς τo απαραίτητο σύστημα πυρασφάλειας λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Ζίτσας, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι από τους μεγαλύτερους σε όλα τα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων. Με αυτό τον τρόπο βάζει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους αλλά και τις εγκαταστάσεις και φυσικά τον περιβάλλοντα χώρο .  

Στο σταθμό δεν λειτουργούν ούτε τα συστήματα για την απορρόφηση της σκόνης και των οσμών αλλά ούτε και ο χώρος ζύγισης. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τους χρήστες από τις οσμές και τις σκόνες δεν φαίνεται όμως να απασχολούν τη δημοτική αρχή Ζίτσας που βγάζει πανηγυρικά δελτία τύπου για τη λειτουργία. 

Η δημοτική αρχή χωρίς απόφαση Δημάρχου ή υπηρεσιακού συμβουλίου, αλλά με προφορική εντολή, έχει στείλει ένα διοικητικό υπάλληλο και έναν οδηγό να εργάζονται στο ΣΜΑ. Ενώ δηλαδή Δήμος Ζίτσας και ΦΟΔΣΑ τσακώνονταν για την τήρηση της ΥΓΟΣ ώστε να μην απενταχθεί το έργο, τώρα ξέχασαν ότι η ΥΓΟΣ επιβάλλει τη λειτουργία του ΣΜΑ με 3 εργαζόμενους: ένα φύλακα/ζυγιστή, ένα χειριστή εξοπλισμού κι ένα οδηγό.

Σα να μην έφτανε αυτό, στην από 22-3-2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  (ΑΔΑ : 6Ρ0ΡΩΡΓ-0ΦΚ), με την οποία η Δημοτική Αρχή Ζίτσας αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή απορριμμάτων τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων (Ευρυμενών-Ζίτσας-Μολοσσών-Εκάλης) αλλά και την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, βεβαιώνεται κατά λέξη ότι «ο υπάρχων εξοπλισμός και το υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας καθαριότητας επαρκεί οριακά μόνο για την συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων της ΔΕ Πασσαρώνας του προγράμματος ανακύκλωσης». Μετά από ένα χρόνο όμως ο Δήμος αφαιρεί έναν οδηγό απ το εργοτάξιο ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και στην τελευταία Δημοτική Ενότητα!  

Μένει να απαντηθεί τι θα γίνει αν χρειαστεί ένας από τους οδηγούς να πάρει άδεια ή τι θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες με τον προγραμματισμό των αδειών. Η περαιτέρω υποστελέχωση στην οριακή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης εντατικοποίησης για το προσωπικό με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια να αυξάνονται κατακόρυφα 

Επικίνδυνη είναι όμως και η λειτουργία του ΣΜΑ με έναν διοικητικό υπάλληλο ο οποίος καλείται να κάνει χρέη χειριστή εξοπλισμού αλλά και χρέη φύλακα/ζυγιστή (όταν θα λειτουργήσει ο χώρος ζύγισης). 

Με δεδομένη την αυξημένη επικινδυνότητα των εργασιών στην καθαριότητα που δημιουργεί στους περισσότερους συναδέλφους ασθένειες που δεν καταγράφονται καν στις επαγγελματικές ασθένειες, ο Δήμαρχος Ζίτσας βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων επειδή δεν τηρούνται τα αυτονόητα! 

Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Ζίτσας στα μηχανήματα του ΣΜΑ κατά τη δοκιμαστική λειτουργία, ενώ με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας οι ΣΜΑ θα λειτουργούν με προσωπικού του ΦΟΔΣΑ, δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας των ΣΜΑ όπως θέλει να πανηγυρίζει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας. Απλά μετατοπίζει για ένα εξάμηνο τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση. 

Στην πραγματικότητα, ενώ η δημοτική αρχή Ζίτσας κατηγορεί το ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κανένας από τους δύο δεν έχει αιτηθεί ούτε μισή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας οποιασδήποτε ειδικότητας. Συμφωνούν και οι δύο με την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ! Για άλλο λόγο γίνονται οι καβγάδες. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των ΣΜΑ από το ΦΟΔΣΑ αλλά και από όλους τους δήμους ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αλλά και όλα τα νέα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται, όπως η αποκομιδή των βιοαποβλήτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων κοκ.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην λειτουργήσει ο ΣΜΑ μέχρι να λυθούν τα θέματα πυρασφάλειας και προστασίας της υγείας των χρηστών. "


Γιάννενα 23 Μαρτίου 2023 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]