Προειδοποίηση ΕΟΦ για οφθαλμικές σταγόνες Είναι μολυσμένες και μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση


 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Την προσοχή του κοινού αναφορικά με σταγόνες για τα μάτια που στη χώρα μας κυκλοφορούν διαδικτυακά εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως τονίζει, σύμφωνα με ενημέρωση της Αμερικανικής Αρχής για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο παρτίδες του προϊόντος «Purely Soothing 15% MSM Drops» (παραγωγός: Pharmedica USA LLC), επειδή περιέχει μικρόβια και βακτήρια.


Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη οφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.


Η Pharmedica USA ανακαλεί τις οφθαλμικές σταγόνες Purely Soothing 15% MSM, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.


Η ειδοποίηση ανάκλησης προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι το προϊόν είναι μη αποστειρωμένο, που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει μικρόβια και βακτήρια και ότι η χρήση του μπορεί να βλάψει μόνιμα τον αμφιβληστροειδή τους. Είναι η τρίτη μάρκα οφθαλμικών σταγόνων χωρίς ιατρική συνταγή που ανακαλείται φέτος.

Η Pharmedica έχει συμβουλεύσει τους πελάτες να σταματήσουν αμέσως τη χρήση του προϊόντος της, το οποίο λέει ότι μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Τα άτομα που αγόρασαν το προϊόν ενθαρρύνονται να το επιστρέψουν για επιστροφή χρημάτων.


«Η χρήση μολυσμένων οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο οφθαλμικών μολύνσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τύφλωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης της Pharmedica στις 3 Φεβρουαρίου.


Η Pharmedica, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Αριζόνα, είπε στην ανάκληση ότι δεν έχει λάβει αναφορές για ασθένειες που σχετίζονται με τις σταγόνες.


Το Purely Soothing χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο για να βοηθήσει στον ερεθισμό ή το πρήξιμο των ματιών. Το προϊόν έχει πωληθεί σε όλο τον κόσμο μέσω τοποθεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Amazon, δήλωσε η Pharmedica. Οι σταγόνες έρχονται σε λευκά, κυλινδρικά μπουκάλια με καπάκια σταγονόμετρου και λευκό καπάκι. Οι αριθμοί παρτίδας και οι κωδικοί UPC των προϊόντων που ανακαλούνται είναι:


Αριθμός παρτίδας: 2203PS01, 1 oz, UPC 7 31034 91379 9;

Αριθμός παρτίδας: 1808051, ½ oz, UPC 7 31034 91382 9

Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ.


Σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA, το προϊόν πωλείται σε όλον τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. Amazon) και σε εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα μας διαδικτυακά, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, επισημαίνοντας ότι η λήψη μη εγκεκριμένων φαρμάκων ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης των ματιών μπορεί να περιλαμβάνουν εκκρίσεις, πόνο ή δυσφορία στα μάτια, ερυθρότητα του ματιού ή του βλεφάρου, την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο μάτι, καθώς και αυξημένη ευαισθησία στο φως ή θολή όραση.


Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το προϊόν, αν τυχόν αυτό περιέλθει στην κατοχή τους. Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις δύο παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις ΗΠΑ αλλά συνολικά το προϊόν, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για προϊόν που δεν είναι εγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές.
Πηγή: medlabnews.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]