Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα: Ναι στην αναβάθμιση, όχι στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ




Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κ.λπ.», συμπορευόμενη επί της ουσίας με τις απόψεις της Ένωσης ΔΕΥΑ, τονίζει τα ακόλουθα:

«Το νερό είναι και παραμένει το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να τίθεται καν θέμα ιδιωτικοποίησης, ούτε ως υπόνοια. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, υπάρχουν προβλέψεις που χρήζουν αλλαγής και διόρθωσης. Η νέα Ρυθμιστική Αρχή δεν θα μπορέσει να λύσει πραγματικά ζητήματα. Είναι δεσμεύσεις που πάρθηκαν χωρίς να ερωτηθούν οι Δήμοι και γι αυτό η ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, μια πρόταση με την οποία συμφωνούμε. Η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού σε αυτόν δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις και τις παθογένειες του σημερινού μοντέλου λειτουργίας. Είναι άσκοπο αυτό που πάει να γίνει, όταν π.χ. όλες οι υπό έλεγχο αγορές ενέργειας έκαναν μεγάλες αυξήσεις, ενώ καμία ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα δεν έκανε καμία αύξηση. Όλα αυξήθηκαν και οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν μια τεράστια αύξηση κόστους ώστε να μην μετακινηθεί ούτε ένα ευρώ σε κανένα δημότη.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια έμμεση ή άμεση για ιδιωτικοποίηση του νερού θα μας βρει απέναντι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]