Ανοίγει ο χορός των προεκλογικών παροχών

 


Ανοίγει ο χορός των προεκλογικών παροχών  Από αυτήν την εβδομάδα οι πρώτες ανακοινώσεις

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο πακέτο «θετικών μέτρων» τα οποία ξεδιπλώνει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες. Αφορούν παροχές σε συνταξιούχους, ελαφρύνσεις και έκτακτες ενισχύσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σε «δόσεις» από τον πρωθυπουργό. Οπως γράφει η Ελένη Στεργίου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (οt.gr) tην ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του και θα ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, φωτογραφιζοντας έτσι το δημοσιονομικό χώρο για το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης.



Οι παρεμβάσεις

 Από την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται, να κατατίθενται με τροπολογίες κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις:


 ·  Το  πακέτο παροχών κάνει πρεμιέρα με το market pass, όπου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων (3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά) αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Φεβρουαρίου. Προβλέπεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται αρχές Μαρτίου.


·  Χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Νέα δέσμη μέτρων

 Στη νέα δέσμη μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνεται:


·  το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τις 140.000 συνταξιούχων που δεν έλαβαν αύξηση και δεν επωφελήθηκαν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Εξετάζεται παρέμβαση στα περίπου 300 ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υψηλή προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καθόλου ή μικρή αύξηση στις πραγματικές συντάξεις τους στα πλαίσια της αναπροσαρμογής κατά 7,75% ( από την 1η Ιανουαρίου 2023).


·  Δώρο Πάσχα για τα χαμηλά εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ένα ακόμα επίδομα, ενώ οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση. Το επίδομα υπολογίζεται στα 250 ευρώ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Τα Χριστούγεννα του 2022 δικαιούχοι συνταξιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά για το 2021 κάτω από 9.600 ευρώ και οικογενειακό κάτω από 16.800 ευρώ, ενώ ακίνητη περιουσία κάτω από 300.000 ευρώ.


 ·  Στα σκαριά είναι επίσης η ρύθμιση για την αναβίωση της ρυθμισης έως 120 δόσεις, για χιλιάδες οφειλέτες προς το δημόσιο. Ενδέχεται να περιλαμβάνει κάποιο πέναλτι, ή υψηλότερο επιτόκιο.


·  Προς κατάθεση είναι και η παρέμβαση για το μπόνους προς όσους πολίτες καταγγέλλουν μαϊμού αποδείξεις μέσω της εφαρμογής apodixi, την οποία έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περίπου 200.000 φορολογούμενοι. Ο καταγγέλλων θα λαμβάνει πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με κατώτατο όριο τα 200-300€ και ανώτατο περί τα 2000 ευρώ.


 ·  Προς κύρωση είναι η ρύθμιση για τα καταπατημένα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα για 30 και 40 έτη να αγοράσουν και να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τίτλους ιδιοκτησίας. Το τίμημα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία και ο τρόπος πληρωμής μπορεί να είναι είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 100€.

πηγή ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]