ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Προβολή της ταινίας Ρόμα(Roma) (2018) (Αλφόνσο Κουαρόν) από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΑΔΑ

 



Ρόμα(Roma) (2018) (Αλφόνσο Κουαρόν)

Οι αναμνήσεις του σκηνοθέτη από το Μέξικο Σίτι του '71, από τη γειτονιά του που λεγόταν Ρόμα, αποτυπώνονται ως ανάμνηση,  χωρίς εντάσεις, χωρίς έντονα κοντράστ, με απαλό φως που όμως διαπερνά πρόσωπα και πράγματα. Είναι οι αναμνήσεις του κι οι γυναίκες που τις διαμόρφωσαν.

Σ' ένα μεσοαστικό σπίτι τη «νέα» δεκαετία του '70, η ζωή κυλά με τη φούρια της καθημερινότητας. Ο γιατρός μπαμπάς και η (με σπουδές βιοχημείας) οικοκυρά μαμά βιώνουν το χωρισμό τους, αλλά συγκαλυμμένα, μυστικά. Τα τέσσερα παιδιά και η γιαγιά αναπληρώνουν το θόρυβο, τις ταραχές και τα παιχνίδια. Ολα περνούν από τα χέρια κι από τα μάτια της Κλέο, της μιας από τις δυο υπηρέτριες του σπιτιού. Πιτσιρίκα κι η ίδια, στα πρόθυρα ενός αρραβώνα ίσως, φροντίζει για όλα και για όλους, παρηγορεί, αγκαλιάζει, φέρνει φαγητά, μαζεύει το τραπέζι και τα ρούχα, καθαρίζει, παρατηρεί. Κανείς δεν παρατηρεί την ίδια την Κλέο, παρά μόνο η κάμερα κι εμείς.

Για να συνδεθεί αυτή, η αδιόρατη, υπόγεια ένταση, σ' ένα συναισθηματικό ποτάμι που θα οδηγήσει στο δεύτερο μέρος και στο φινάλε της ταινίας. Χωρίς υπερβολές, μόνο με αλήθεια. Για την αγαπημένη μεσοαστική τάξη που ποτέ δεν κοίταξε, πραγματικά, όσα συνέβαιναν γύρω της, πασχίζοντας να συντηρήσει τον τρόπο ζωής της χωρίς ανατροπές. Σαν το μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο που, ξεκάθαρα, δεν χωρά να περάσει από την πόρτα του γκαράζ του σπιτιού και τραυματίζεται κάθε φορά, σε μια πεισματική προσπάθεια. Σαν τα αεροπλάνα που ταξιδεύουν στον ουρανό και κανείς, ποτέ, δεν αναρωτιέται πού πηγαίνουν. Σαν τις αφίσες στους δρόμους που φωνάζουν εναντίον του Ετσεβερία, που κανείς δεν τις προσέχει, λίγες μέρες πριν τη σφαγή του Κόρπους Κρίστι που η οικογένεια θα δει, φυσικά, από το παράθυρο.


Παραγωγή: Αλφόνσο Κουαρόν, Γκαμπριέλα Ροντρίγκεζ, Νίκολας Σέλις

Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν

Σενάριο: Αλφόνσο Κουαρόν

Φωτογραφία: Αλφόνσο Κουαρόν

Μοντάζ: Αλφόνσο Κουαρόν, Ανταμ Γκάφ

Πρωταγωνιστούν: Γιαλίτζα Απαρίθιο, Μαρίνα ντε Ταβίρα

Διάρκεια: 135 λεπτά


οικονομιλή ενίσχυση 2 ευρώ


ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ


ΚΥΡ 22/01-ΔΕΥΤ 23/01 The Florida project (2017) (Σον Μπέικερ)

ΚΥΡ 29/01-ΔΕΥΤ 30/01 Εγώ,ο Ντάνιελ Μπλέικ(I,Daniel Blake) (2016) (Κεν Λόουτς)

ΚΥΡ 05/02-ΔΕΥΤ 06/02 Το λιμάνι της αγωνίας(On the waterfront) (1954) (Ηλία Καζάν)

ΚΥΡ 12/02-ΔΕΥΤ 13/02 Τα μυθικά πλάσματα του νότου(Beasts of the southern wild) (2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]