Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα: «Λευκό» στον προϋπολογισμό, «κατά» του τρόπου διοίκησης της δημοτικής αρχής 

Με δύο σημαντικά γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη λειτουργία του δήμου Ιωαννιτών στο τέλος του 2022, την ασθένεια του δημάρχου και την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2023 ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με την ασθένεια του δημάρχου, ο κ. Μπέγκας, την χαρακτήρισε ως ένα λυπηρό γεγονός, στο οποίο «η κοινωνία των Ιωαννίνων, αλλά και όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στάθηκαν απέναντί του με ανθρωπιά και σεβασμό, εκφράζοντας αισθήματα συμπαράστασης και ευχήθηκαν για την καλύτερη πορεία της υγείας του».

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι η απόφαση ήταν μια νίκη της δημοκρατίας κι ένα ηχηρό ράπισμα σ’ αυτούς που υποστήριξαν τα νομοθετήματα αυτά.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η δημοτική αρχή του δήμου μας ήταν απ’ τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των νομοθετημάτων, φτάνοντας στο σημείο να παρέμβει με δαπάνες του δήμου υπέρ αυτών στην εκδίκαση της υπόθεσης. Κι ενώ όλοι θα περιμέναμε, μετά την οριστική απόφαση του ΣτΕ η  δημοτική αρχή να γίνει πιο σοφή, σεβόμενη τα συλλογικά όργανα ώστε να βαδίσουμε ομαλά στη λήξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, εκείνη συνεχίζει το ίδιο βιολί», είπε ο κ. Μπέγκας, φέρνοντας ως παραδείγματα την τρέχουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία γνωστοποιήθηκε με αποστολή της εισήγησης την τελευταία στιγμή, αλλά και την συνεδρίαση της παράνομης Οικονομικής Επιτροπής για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, όπως αυτό για την κατακύρωση του διαγωνισμού – φιάσκο για την αξιοποίηση του κτιρίου στην οδό Δομπόλη, όπου είχαμε έναν και μόνο συμμετέχοντα, με μηδενική έκπτωση.

«Έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημόσιου.

Και ας μην ξεχνάμε το φοβικό δελτίο τύπου που εκδώσατε μετά τη συνέντευξη τύπου της παράταξής μας με την οποία καταγγείλαμε για πολλοστή φορά την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις που συγκαλείτε για να αποφύγετε την κριτική στην προ ημερησίας διάταξη διαδικασία. Ψέματα είπατε για μια ακόμα φορά ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει πολύ σύντομα, εντός του Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει μία ακόμα δια περιφοράς συνεδρίαση και η αποψινή που είναι ειδική και δεν προβλέπει συζήτηση προ ημερησίας. Αποδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι στην κουλτούρα σας δεν εμπεριέχονται οι έννοιες συναίνεση και δημοκρατική λειτουργία. Για την ακρίβεια τις φοβάστε», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «λευκό» στον προϋπολογισμό του 2023, «ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας».

Την βασική εισήγηση εκ μέρους της παράταξης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος τόνισε ότι ανέμενε μια πιο πολιτική προσέγγιση από τη δημοτική αρχή, ειδικά για τον τελευταίο προϋπολογισμό της παρούσας δημοτικής περιόδου.

Ο κ. Γιωτίτσας σημείωσε ότι κοινή αίσθηση όλων των δημοτών είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής υπήρξε μια υστέρηση σε βασικά θέματα, παράλληλα με μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστεί μια κοσμογονία έργων, η οποία ωστόσο δεν έπεισε κανέναν.

«Υπάρχει διαφορά στο πόσα έργα εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, πόσα δημοπρατήθηκαν και πόσα έχουν υλοποιηθεί. Και σε σχέση με την υλοποίηση είμαστε πολύ πίσω, λόγω παλινωδιών δικών σας, λαθών σας και παραλείψεων.

Πολλά έργα του ΕΣΠΑ πήγαν πίσω. Παραλάβατε μια σειρά ώριμων προς υλοποίηση έργων από τη δική μας δημοτική αρχή και φέτος ασθμαίνοντας παλεύετε να ολοκληρωθούν, με πολλά να έχουν χαθεί κι άλλα να κινδυνεύουν να χαθούν.

Δεν μπορεί να αισθάνεστε περήφανοι για τα χρήματα που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ και δε γίνεται να πείσετε κανέναν ότι γίνονται έργα που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες στο δήμο.

Με το τέλος της θητείας σας, δεν θα έχετε παραδώσει ούτε ένα έργο που οραματιστήκατε, σχεδιάσατε, μελετήσατε και ωριμάσατε. Ότι έγινε ήταν από ώριμα έργα που παραλάβατε από τη δική μας δημοτική αρχή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Τέλος, αναφέρθηκε με παραδείγματα σε κάποια σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύουν την ανικανότητα της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας  ότι στον τομέα του αθλητισμού δεν παραδόθηκε ούτε μια αθλητική υποδομή εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ για τον τομέα της καθημερινότητας πρόσθεσε ότι οι δύο αποφάσεις της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση -με επαίσχυντους όρους για το δήμο- της καθαριότητας και η ακύρωση του διαγωνισμού των led θα την κατατρέχουν μέχρι το τέλος της θητείας της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]