Εκπαίδευση των αστυνομικών στη διαχείριση της επικοινωνίας τους με πολίτες στο φάσμα του αυτισμού


Τ άκης Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. – Εκπαίδευση των αστυνομικών στη διαχείριση της επικοινωνίας τους με πολίτες στο φάσμα του αυτισμού» 


Το όραμά μας για ανθρώπινη Αστυνομία προϋποθέτει τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου και τη γνώση για το πως οφείλουν να συμπεριφερθούν οι αστυνομικοί σε άτομα με αναπηρία

Ενημερωτική διαδραστική συζήτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Α.Τ. Αττικής για την συμπεριφορά απέναντι σε άτομα με αυτισμό

«Η ανθρώπινη Ελληνική Αστυνομία που οραματιζόμαστε, προϋποθέτει τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον χαιρετισμό του σε Ενημερωτική διαδραστική συζήτηση για τη νευροδιαφορετικότητα και πιο συγκεκριμένα τον Αυτισμό, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Διοικητών των Α.Τ. Αττικής.


Η εκπαίδευση των αστυνομικών για την ορθή αντιμετώπιση πολιτών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι απαραίτητη, «ώστε να διαλυθούν τα τείχη του αποκλεισμού τους που δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμπόδια της άγνοιας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.


Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας κ. Δημήτρης Παπανικολάου (διαγνωσμένος ο ίδιος στο Φάσμα του Αυτισμού), η μητέρα αυτιστικού ενήλικα, ακτιβίστρια για τον αυτισμό και πρόεδρος της AMKE Race for Autism Gr κα. Άδα Σταματάτου και ο εργοθεραπευτής και συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας για την αναπηρία  nevronas.gr , κ. Νίκος Παγίδας.


Στόχοι της ενημερωτικής συζήτησης ήταν να έρθουν σε επαφή οι αστυνομικοί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα των Αυτιστικών ατόμων και συνεπακόλουθα, η ανάδειξη των εννοιών της αποδοχής και συμπερίληψής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην καλύτερη κατανόηση των αυτιστικών πολιτών ώστε οι αστυνομικοί να μπορούν να τους αντιμετωπίσουν επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προλαμβάνουν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.


Την ενημερωτική δράση παρακολούθησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, οι Γενικοί Γραμματείς  Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.


Ακολουθεί αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη


«Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ και ξεκινήσαμε τις συνεργασίες μας  περιέγραψα ότι το δικό μου όραμα για την Ελληνική Αστυνομία είναι να είναι μία αστυνομία φιλική στον πολίτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, μία αστυνομία η οποία θα διέπεται από βαθύ σεβασμό της Δημοκρατικής νομιμότητας και θα μπορεί να προσεγγίζει με ανθρώπινο τρόπο τον πολίτη, χωρίς διακρίσεις.


Η κοινωνία οφείλει να ανοίξει τις πόρτες της ισότιμα στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολος, είναι ένα θέμα που αποτελεί πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία, υπό την έννοια να έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας και με την βασική προϋπόθεση ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πρέπει όλοι μας να  μοιραστούμε το στόχο και το όραμα, ότι πιστεύουμε σε μια κοινωνία με ενότητα και συνοχή. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς!  Εάν δεν αποδεχόμαστε αυτή την αρχή είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν απέναντι στα άτομα που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού. Άρα, ξεκινάμε από την λογική ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης και μια τέτοια κοινωνία πιστεύω ότι είναι προϋπόθεση και για μια ισχυρότερη Ελλάδα.


Επομένως, πρέπει να δεχθούμε ότι στην πατρίδα μας κανείς δεν μπορεί να είναι μόνος, καμία οικογένεια και κανένας πολίτης δεν μπορεί να είναι μόνος. Πιστεύω ότι τα άτομα που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού δικαιούνται να απολαύσουν τη ζωή σε όλες της τις διαστάσεις και οφείλουμε απέναντί τους να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, διαλύοντας  κάθε τείχος αποκλεισμού. Πιστεύω ότι τα τείχη του αποκλεισμού δημιουργούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα εμπόδια της δικής μας άγνοιας, της άγνοιας όλων μας.


Γι’ αυτό το λόγο βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμη τη σημερινή πρωτοβουλία με ανθρώπους οι οποίοι είναι τουλάχιστον εξίσου ευαίσθητοι με μας και είναι βέβαιο ότι λόγω των γνώσεων και των εμπειριών τους, είναι πολύ χρήσιμοι να μας μεταλαμπαδεύσουν τη δική τους γνώση, την οποία πρέπει να τη βάλουμε στη ζωή της Ελληνικής Αστυνομίας.


Δύσκολο εγχείρημα, αλλά κατά τη γνώμη μου όσο απαιτητικό κι αν είναι τόσο, τόσο είναι και αναγκαίο. Οφείλουν αυτά τα άτομα να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους. Οφείλουμε να έχουν οι πολίτες αυτοί  κανονική πρόσβαση στην κοινωνική ζωή, στη βόλτα, στη διασκέδαση, στην αγορά εργασίας, στη γνώση, στην έρευνα, στα πάντα, χωρίς <<μήπως>>, χωρίς <<αλλά>>, χωρίς <<όμως>>, χωρίς ενδοιασμούς.


Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι σε αυτήν την πορεία η Ελληνική Αστυνομία είναι αρωγός και συμπαραστάτης. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχουν κατάλληλη γνώση. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να φαίνεται προς την κοινωνία ότι κάθε Έλληνας Αστυνομικός είναι ένας εκπρόσωπος της πολιτείας που μπορεί να νιώσει αυτά τα άτομα γιατί γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί και  γιατί έχει την ευαισθησία και την αίσθηση του καθήκοντος για να το κάνει.


Εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.  Αφού παρακολουθήσουμε τη διαδραστική αυτή συζήτηση, το ζητούμενο μετά είναι πώς αυτή η γνώση θα επεκταθεί και θα εμπεδωθεί από όσους βρισκόμαστε εδώ και εν συνεχεία πώς αυτά θα περάσουν στο σύνολο των αστυνομικών μας, γιατί οι αστυνομικοί μας έρχονται σε επαφή με την κοινωνία, με τους πολίτες και με τους ανθρώπους που είναι στο φάσμα του αυτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]