ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2023Στα 191.211.000,00 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2022 ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Φώτη Βάββα ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου μετέφερε στο σώμα και τους πολίτες τις ευχές του δημάρχου για τη νέα χρονιά.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Βάββας «η ψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία διαδικασία για τον Δήμο, καθώς αποτυπώνει τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής τόσο για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και δράσεων, όσο και  για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες και τα στοιχεία του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι είναι ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος και προσδίδει εικόνα σταθερότητας, αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. «Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διαφάνεια και η αναπτυξιακή διάσταση του Δήμου που αλλάζει μέρα με την ημέρα προς το καλύτερο» είπε ο κ. Βάββας και συμπλήρωσε «Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του, μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και αυξάνοντας τα ίδια έσοδά του, εξακολουθεί να χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και θέτει σε προτεραιότητα έργα και δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αναφέροντας ότι «Τα τελευταία χρόνια πέραν της οικονομικής κρίσης, βιώσαμε τα αποτελέσματα μιας πανδημίας και τις πολυεπίπεδες δυσμενείς επιδράσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το περιβάλλον αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων εσόδων του Δήμου μας, ενώ η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Διαμορφώθηκε έτσι ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, όχι μόνο στον Δήμο μας, αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας».

Εμπόδια για την υλοποίηση του Π/Υ, αποτελούν οι μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου

Τέλος, σημαντική υστέρηση εμφανίζουν και για το 2023 τα έσοδα των Νομικών Προσώπων του Δήμου, κυρίως του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα απαιτηθούν επιπλέον επιχορηγήσεις από το Δήμο, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η στήριξη του τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Πολιτισμού.

Στον προϋπολογισμό 2023 έχει ληφθεί υπόψη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2024 (όσον αφορά στο έτος 2023) και περιλαμβάνονται στο ακέραιο:

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023

Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2023, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο

Τα συνεχιζόμενα έργα και προμήθειες (πολυετείς δαπάνες)

Οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου (κόστη μισθοδοσίας, δανειακές υποχρεώσεις, κ.λπ.)

Επιπλέον, περιλαμβάνονται τα έργα που έχουν ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε η δημοπράτηση και η συμβασιοποίησή τους να γίνει μέσα στο 2023, σύμφωνα με τις εγκριτικές τους αποφάσεις.

Συνοπτικά, στον προτεινόμενο προϋπολογισμό έτους 2023 έχουν εγγραφεί  ίδια έσοδα της ομάδας Β.1 ποσού 20.530.884,00€, στα οποία περιλαμβάνεται και το σύνολο των εσόδων (ύψους 2.027.425,00€) των ιδρυμάτων χωρίς νομική προσωπικότητα (κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης) και στην ομάδα Β.2, στα εισπρακτέα υπόλοιπα παρελθόντων ετών, το ποσό των 850.000,00€.

Βασικές κατευθύνσεις του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια θα είναι:

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030»

Η υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και σηματοδοτούν την επόμενη μέρα για τον Δήμο μας

Η υλοποίηση των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και έξυπνης πόλης που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου

Η υλοποίηση των έργων των Προγραμμάτων ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Η υλοποίηση των έργων της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ

Η ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020

Η προετοιμασία για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και κάθε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου

Ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών

Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας

Η στήριξη των Νομικών Προσώπων του Δήμου στους τομείς των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Πολιτισμού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]