Καύσιμα: Ο κύκλος της πτώσης των τιμών ολοκληρώθηκε - Πάμε για νέες αυξήσεις


 Tη Δευτέρα το μεσημέρι η διεθνής τιμή του Brent ήταν στα 75,34 δολάρια το βαρέλι και πριν από λίγο ήταν σχεδόν στα 83 δολάρια το βαρέλι, άνοδος δηλαδή μέσα σε 48 ώρες της τάξεως του 10%.

Οπως γράφει ο Θανάσης Παπαδής στο imerisia.gr,   ενώ κατά την πάγια τακτική στην αντλία οι όποιες μεταβολές φαίνονται κατά μέσο όρο 4 ημέρες μετά την διαμόρφωση των τιμών στις διεθνείς αγορές, εντούτοις φαίνονται ότι ο κανόνας αυτός ισχύει μόνο όταν πέφτουν οι τιμές.

Και αυτό διότι από σήμερα αργά το μεσημέρι, όσα πρατήρια έκαναν νέους εφοδιασμούς στις δεξαμενές τους, άλλαζαν τις τιμές προς τα πάνω έστω και οριακά.


Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφέρουν ότι πλέον μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι ο κύκλος της πτώσης ολοκληρώθηκε και πλέον εισερχόμαστε σε έναν νέο, που αυτή την φορά θα είναι ανοδικός και απομένει να δούμε πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις.


Στα υψηλά 7μήνου η ισοτιμία του ευρώ 

Αντιστάθμισμα σε αυτή την άνοδο του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα αποτελέσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα έχει ανατιμηθεί έναντι του αμερικάνικου και κινείται πλέον στην περιοχή του 1,065 που αποτελούν και το υψηλότερο επίπεδα από τα τέλη Μαΐου.


Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης στην Επικράτεια διαμορφώθηκε χθες 1,846 ευρώ το λίτρο. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή ήταν στα 1,794 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,11 ευρώ το λίτρο.


Στην Αττική η μέση τιμή για την βενζίνη ήταν στα 1,787 ευρώ το λίτρο, για το diesel κίνησης στα 1,742 ευρώ και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,075 ευρώ.


Παράταση στην επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, όπου και θα ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την συνέχιση της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που σήμερα ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο.  


Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στην εκτίμηση ότι η επιδότηση θα επεκταθεί. Να σημειωθεί ότι η επιδότηση που ισχύει σήμερα προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.


Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία ζητάει, την παράταση της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, ύψους 0,20 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, έως και τις 30 Απριλίου 2023.


Μεταξύ άλλων, στην επιστολή της σημειώνει ότι «εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η κρατική επιδότηση, παρότι πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, όπου  οι ανάγκες για θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το εισόδημα των νοικοκυριών δραστικά περιορισμένο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την επιδότηση του κράτους.

πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]