ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μαγιορκίνης :Μυθολογία οι παραλλαγές του ιού στην Κίνα

 


Το θέμα των παραλλαγών του κορωνοϊού στην Κίνα αναλύει με ανάρτησή του στα social media ο  επίκουρος καθηγητής  στο Τμήμα Υγεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής χολής του ΕΚΠΑ .Γκίκας Μαγιορκίνης .

Αναλυτικά ο καθηγητής αναφέρει τα εξής :

"Σχετικά με την μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα θα αναλύσω 2 βασικούς μύθους που κυκλοφορούν.

Μύθος 1: Κάτι γνωρίζουν για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή στην Κίνα και μας το κρύβουν

Απάντηση: Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα.

Μύθος 2: Η μόλυνση 1.5 δισεκατομμυρίων ατόμων στην Κίνα ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας επικίνδυνη παραλλαγής

Απάντηση: 

α) Ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ότι εντός Κίνας.

β) Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κίνας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν. 

γ) Όλες οι επικίνδυνες παραλλαγές που έχουμε δει μέχρι στιγμής σχετίζονται με χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους και όχι στην αλυσίδα μετάδοσης σε μεγάλο πληθυσμό. Ενώ θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπυξης παραλλαγών από αλυσίδα μεταδόσεων στο άρθρο μου στο Trends in Microbiology αναλύω ότι κάποιο τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.

δ) ο πληθυσμός της Αφρικής που έχουμε σχεδόν μηδενική επιτήρηση και ελάχιστα μέτρα από την αρχή της πανδημίας είναι 1.4 δισεκατομμύρια, σχεδόν ανάλογος του πληθυσμού της Κίνας. Γιατί δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο πληθυσμός της Κίνας και όχι άλλοι πληθυσμοί που έχουν και υψηλότερα ποσοστά ανοσοκαταστολής;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]