ΟΚΠΑΠΑ-Ιωάννινα:Κέντρο Κοινότητας- Παράρτημα ΡΟΜΑ"


  Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών από τις 28/07/2021 λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας –Παράρτημα ΡΟΜΑ,  το οποίο στεγάζεται Αρχ. Μακαρίου 11, στο ΚΕΠΑΒΙ, γραφείο 118. 

    

Πρόκειται για μία δομή που συμπληρώνει το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» στηρίζοντας μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα. Το Κέντρο εξυπηρετεί οικογένειες Ρομά και στοχεύει στην ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης τους σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, όπως πρόσβαση στην εκπαίδευση και αποτροπή της σχολικής διαρροής, εργασιακή απασχόληση,  πρόληψη και προαγωγή της υγείας, κοινωνική φροντίδα και στέγαση.

 

Στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση των στερεότυπων και των διακρίσεων σε βάρος  των Ρομά και παράλληλα  η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους  στην κοινωνική – οικονομική και πολιτική ζωή.

  

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω το  προσωπικό του Κέντρου έχει ήδη ολοκληρώσει την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά που διαμένουν στο Δήμο Ιωαννιτών. Η καταγραφή περιλαμβάνει αναλυτικά δεδομένα για την κοινωνική, την οικονομική και την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε πολίτης και η οικογένειά  του που ανήκουν στην  πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά.


Παράλληλα το Κέντρο Ρομά  έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δράσεων όπως: 

Συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου στα οποία φοιτούν παιδιά Ρομά και βιωματικές δράσεις για τη  διαφορετικότητα, τις διακρίσεις και τα δικαιώματα των παιδιών.

Ενημέρωση και συμβουλευτική των γονέων για την φοίτηση των παιδιών τους στην    υποχρεωτική εκπαίδευση.

Πραγματοποίηση ελέγχου για τη διαπίστωση εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και ενημέρωση  των γονέων για την αναγκαιότητα αυτής.

Διατήρηση αρχείου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού Ρομά κατά του COVID 19 και έλεγχος του πληθυσμού με rapid test.

Συμβουλευτική και υποστήριξη σε γυναίκες Ρομά για θέματα που αφορούν  την υγεία τους.

Ενημέρωση δυνητικά  ωφελούμενων  για επιδόματα, προγράμματα πρόνοιας και   κοινωνικής ένταξης  και επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ.  

Δικτύωση με φορείς όπως  Νοσοκομεία –ΤΟΜΥ – Παιδικά χωριά SOS - OKANA - Βιβλιοθήκη κ.α. για τον σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευόμενων δράσεων και προγραμμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]