Αρθρίτιδα του γόνατος και σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές

 



 

Άρθρο του χειρουργού ορθοπεδικού Ροντογιάννη Γεωργίου (https://georgiosrontogiannis.gr), επιμελητή του Metropolitan Hospital, με ιδιωτικό ιατρείο στην Χαλκίδα

 georgiosrontogiannis.gr/

 

Τι είναι η αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα του γόνατος  (https://georgiosrontogiannis.gr/οστεοαρθρίτιδα-γόνατος)

είναι μία φλεγμονώδης νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δομικών στοιχείων της άρθρωσης. Αφορά κατά κανόνα άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Τα κύρια συμπτώματα της είναι το άλγος, το οίδημα, και η δυσκαμψία της άρθρωσης, ενώ μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς δυσκολεύοντας την καθημερινότητά του. Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας του γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση των στοιχείων του γόνατος, κυρίως του αρθρικού χόνδρου. Άλλες συχνές μορφές αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής και η μετατραυματική.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Στα αρχικά στάδια της νόσου ο πόνος είναι συνήθως πιο έντονος το πρωί και υποχωρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προοδευτικά ο πόνος γίνεται ολοένα και πιο έντονος και χειροτερεύει με τις δραστηριότητες όπως το περπάτημα ενώ στα τελευταία στάδια γίνεται συνεχής. Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για έντονη επιδείνωση του πόνου με την αλλαγή του καιρού και κυρίως με την υγρασία.

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται με την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση ενώ επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο. Σπανιότερα είναι αναγκαία η διενέργεια μιας μαγνητικής τομογραφίας για την ακριβή απεικόνιση της άρθρωσης.

 


Συντηρητική αγωγή ή χειρουργείο;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να μπορεί να επαναφέρει το γόνατό στην προγενέστερη του κατάσταση. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν με συντηρητικά μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση του πόνου (όπως το πολύωρο περπάτημα ή η χρήση σκάλας) ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η φυσικοθεραπεία         rontophysio.gr

 καθώς και οι δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μύες που σταθεροποιούν το γόνατο.

Φαρμακευτικά η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος     georgiosrontogiannis.gr

, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με κορτιζόνη ή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και ίσως να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Σε περιπτώσεις πιο προχωρημένης νόσου ή όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η αρθροπλαστική  (https://georgiosrontogiannis.gr/αρθροπλαστική-γόνατος)

είναι η επέμβαση κατά την οποία ορθοπεδικός αντικαθιστά τη φθαρμένη επιφάνεια του γόνατος με μία ειδική πρόθεση. Με τις νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας καθώς και τα πρωτόκολλα fast track surgery ελαχιστοποιείται η νοσηλεία του ασθενούς, μειώνεται η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος ενώ εξασφαλίζεται η ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.


Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία επανάσταση στο χώρο της αρθροπλαστικής γόνατος με την είσοδο της ρομποτικής. Κατά την ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος     georgiosrontogiannis.gr 

  δημιουργείται με τη βοήθεια μιας αξονικής τομογραφίας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του γόνατος του ασθενούς. Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας το μοντέλο αυτό εξατομικεύει προεγχειρητικά την επέμβαση στην ανατομία και τις ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενούς. Εν συνεχεία ο ορθοπεδικός, με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα, προχωρά με εξαιρετική ακρίβεια στην προετοιμασία του οστού και την τοποθέτηση των υλικών. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος εξασφαλίζει ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης.


 georgiosrontogiannis.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]