Το "μισοχώρι της Ραβενής" : Το μοναδικό καφενείο ορεινού χωριού στη Θεσπρωτία που όλοι μιλούν για τη διακόσμησή του!Τι λέει ο ιδιοκτήτης του Βαγγέλης Τζώρτζης[βίντεο-φωτό]


 Ραβενή Φιλιατών ,ένα μικρό ορεινό χωριό  στη Θεσπρωτία  που   μετρά περίπου  50  μόνιμους κατοίκους .



Το μοναδικό καφενείο  αυτού του χωριού ,το "Μισοχώρι Ραβενής "είναι  το σημείο που ανταμώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι ,για να πουν τα νέα τους ,να μοιραστούν τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους ,να πιουν   αλλά και να φάνε  εξαιρετικό φαγητό .


Ο  άνθρωπος που κρατά ζωντανό το  ορεινό αυτό χωριό αφού είναι εκείνος που δουλεύει και κρατά το καφενείο ανοιχτό, ένας νέος άνθρωπος που παρά τις δυσκολίες αγαπά τον τόπο του και δεν τον εγκαταλείπει ,είναι ο Βαγγέλης Τζώρτζης γιος του ιερέα Γεωργίου Τζώρτζη .




Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2019 ελεγκτές του ΕΦΚΑ είχαν επιβάλλει πρόστιμο 23.000 ευρώ (!)επειδή είχαν βρει τη νύφη του και την πεθερά του αδερφού του να καθαρίζουν πατάτες.



Ο Βαγγέλης είχε δηλώσει τότε πως το πρόστιμο  ήταν δυσβάσταχτο και   θα τον εμπόδιζε να συνεχίσει να κρατά ανοιχτό το μαγαζί του .Ευτυχώς σήμερα λίγα χρόνια μετά το καφενείο παραμένει ανοιχτό και ο Βαγγέλης Τζώρτζης συνεχίζει να δίνει ζωή στον τόπο του .



Όπως είπε μιλώντας στο epirus-tv-news.gr για το θέμα έγινε αγωγή και το πρόστιμο μπήκε σε αναστολή κάτι που στάθηκε καταλυτικός παράγοντας ώστε να μπορέσει να  κρατήσει ανοιχτό  το μαγαζί του .


Ο νεαρός ιδοκτήτης  αυτού του καφενείου  αφού κατάφερε λοιπόν  να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία ,  χάρη στο μεράκι του και την αγάπη του για την επιχείρησή του  έρχεται να ξεχωρίσει με την πρωτότυπη διακόσμηση που θα συναντήσει κανείς όταν  επισκεφθεί  το μαγαζί του  ,αφού παρόμοια δεν θα βρει σε κανένα άλλο  καφενείο !




Σε όλους τους τοίχους περιμετρικά του μαγαζιού και σε κάθε γωνιά του ο Βαγγέλης εκμεταλλεύτηκε πολλά αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος  που είχε στο σπίτι του από τον πατέρα του  η συλλογή των οποίων ήταν κάτι που άρεσε και σε εκείνον   και τα τοποθέτησε  μετατρέποντάς το σε ένα μικρό ...λαογραφικό μουσείο !Πάσης φύσεως αντικείμενα  που γυρίζουν τους θαμώνες πολλά χρόνια πίσω   γεμίζουν το   παραδοσιακό καφενείο .



"Είχα αρκετά πράγματα στο σπίτι μου λόγω του πατέρα μου ,που του άρεσαν και εκείνου  και επειδή άρχισα να τα  βάζω στους τοίχους και όταν διαπίστωσαν πως άρεσαν στον κόσμο συνέχισα να τοποθετώ και άλλα και πλέον το έχω γεμίσει .Πρόκειται για αντικείμενα   τα οποία χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ,εργαλεία για τις δουλειές που έκαναν ενώ  υπάρχουν και πράγματα από  τον πόλεμο ."είπε  ο Βαγγέλης Τζώρτζης στο epirus-tv-news.gr ενώ ερωτώμενος για την αντίδραση των πελατών   ανέφερε : "αρέσει,αρέσει πολύ  σε όλους και όσοι έρχονται  μάλιστα για πρώτη φορά μου  λένε πως δεν το έχουν δει ποτέ ξανά πουθενά,ταιριάζει και με το χωριό . "




Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και  διάφορα σημεία  του μαγαζιού  στα οποία ο Βαγγέλης έχει τοποθετήσει πινακίδες που η γραφή τους περιέχει ντοπιολαλιές , τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά αφού ο πατέρας του είχε γράψει και βιβλίο γι αυτές .



"Παρακαλώ  μην αφήνετε την πόρτα ,ταμπάρο "Μην αμπώχνετε για να κλείσει ,κλείνει μονάχη της "γράφουν πινακίδες στην πόρτα εισόδου ενώ  μία  ΄'αλλη πινακίδα   υπενθυμίζει με τον δικό της τρόπο τον αντικαπνιστικό νόμο που είναι σε  ισχύ :"απαγορεύεται να πίνετε τσιγάρες εντός του καταστήματος".Πρωτότυπη πινακίδα θα συναντήσετε και στο  WC του μαγαζιού ....μην παραλείψετε να τη διαβάσετε και προπαντός να σεβαστείτε το περιεχόμενό της .....


Το αγαπάει το μαγαζί του ο νεαρός ιδιοκτήτης και το μεράκι του είναι αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει με αυτή την μοναδική διακόσμηση   που σε κάνει να νοιώθεις  σαν να έχεις μπει σε μία χρονομηχανή και να ταξιδεύεις σε άλλες εποχές .Φυσικά εξερευνώντας το  καφενείο αν κάποιο από αυτά τα αντικείμενα δεν το γνωρίζεις μη διστάσεις να ρωτήσεις τον Βαγγέλη,θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για το κάθε τι που υπάρχει τον τοίχο του καφενείου του .


Τον ρωτήσαμε για το χωριό του και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα χωριά της Ηπείρου .


"50  περίπου άτομα  ζούμε εδώ    αλλά  όλο και λιγοστεύουμε ,σπίτια κλείνουν .Κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι  που φεύγουν από τη ζωή ,τα σπίτια κλείνουν δεν έρχεται εύκολα ο άλλος εδώ να ανοίξει το σπίτι ,να το καθαρίσει και να το ζεστάνει το χειμώνα ."είπε ο νεαρός ιδιοκτήτης δίνοντας μας να αντιληφθούμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ,πως οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών  και στην Ήπειρο είναι εκείνοι που φυλάνε Θερμοπύλες ....




Αναφορικά με τη δουλειά στο καφενείο ο Βαγγέλης είπε στο epirus-tv-news.gr πως είναι λίγες οι μέρες μέσα στο χρόνο που περιμένουν να δουλέψουν ικανοποιητικά όπως ένα 20ήμερο του Αυγούστου ,το Πάσχα ενώ τον υπόλοιπο χρόνο τα πράγματα είναι ρευστά .


Παρά τις όποιες δυσκολίες ωστόσο   ο νεαρός επιχειρηματίας  συνεχίζει να δίνει τον καθημερινό αγώνα του αφού όπως είπε αν κλείσει το καφενείο θα ερημώσει ο τόπος.



"Το είχαμε  ζήσει αυτό στο χωριό .Πριν το πάρω εγώ το μαγαζί για 3 περίπου μήνες ήταν κλειστό και το χωριό μας  ήταν   έρημο ,σκοτάδια στην πλατεία ,ούτε ζωή υπήρχε ..."σημείωσε ο Βαγγέλης Τζώρτζης  ..



Ευτυχώς το καφενείο άνοιξε ξανά και ως γνωστό όπου υπάρχει αγάπη γι αυτό που κάνει κάποιος ,γίνονται θαύματα ....Το  μοναδικό λοιπόν  καφενείο σε αυτό το ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας είναι ανοιχτό προσφέροντας τόσο στους ντόπιους όσο και   σε όσους το επισκεφθούν εκτός από εκλεκτά εδέσματα   και δωρεάν ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο που με τόσο μεράκι έστησε ο Βαγγέλης Τζώρτζης  που αγαπά   και στηρίζει  τον τόπο του  και  έτσι  είναι  και εκείνος ανάμεσα στου νέους ανθρώπους  που  δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια ....







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]