Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα.


 "Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα.

Η Κυβέρνηση, με “fast truck” τροπολογία, ήρθε να διασφαλίζει τα "καλά και συμφέροντα" των μονοπωλιακών ομίλων, με την απόφασή της για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη, ενώ με νόμο το καλοκαίρι κατάργησε τις  ενδιάμεσες  εκπτώσεις, κατά τις οποίες επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων 2 Κυριακές!

Μάλιστα βάζει και την λέξη "προαιρετικά" λες και δεν ξέρουμε τι σημαίνει στην πράξη αυτό, ότι ανοίγοντας τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα αναγκαστούν να ανοίξουν και τα μικρά.

Αλήθεια τί κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι από την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου; Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας; Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας;

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, ότι από τους εργαζόμενους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα λείπουν, την στιγμή που το εισόδημα τους συρρικνώνεται κάθε μέρα, λόγω της ακρίβειας και των πολιτικών απελευθέρωσης της ενέργειας, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι, όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους "διευθέτησης του χρόνου εργασίας" που πέρασε η κυβέρνηση, μετατρέπουν την αγορά σε ρωμαϊκή αρένα. Ο στόχος τους είναι ένας και μοναδικός: Η πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η παραμικρή προσδοκία, ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας, προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουμε πείρα και ξέρουμε, ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος -ατομικός και οικογενειακός- πάει περίπατο. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουμε όλοι οι επαγγελματίες, ειδικά οι γυναίκες στο εμπόριο που εκτός της εργασίας τους, συνήθως επιφορτίζονται και με όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, την ανατροφή των παιδιών κ.ο.κ.

H υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός, αφού η πανδημία, η οικονομική κρίση, η ακρίβεια και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από αυτές στην αγορά, μας έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα, για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

- Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση. 

- Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν την Κυριακάτικη Αργία.

- Καμία αναμονή! Μονή απάντηση είναι ο συλλογικός αγώνας!

Όλοι την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 κλείνουμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων                                                                                                            (Προσυγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη)"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]