Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

 


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

         Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η

                             Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 

                    Συγκέντρωση στις 11κ30 στο «Στρογγυλό Σχολείο» στον Άγιο Δημήτριο Αθηνών


Στον Κόσμο:

Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.

150 νεκροί κάθε μία ώρα.

1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις

Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές

Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς

Στη χώρα μας:

Το 2021 (608 νεκροί) στην 22η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ

Επί δεκαετίας στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο: τετραπλάσια από ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και την Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο.

Η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Όραμα Μηδέν:

Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Καμιά ανθρώπινη απώλεια -θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».  

Δικαιοσύνη:

Φέτος Παγκόσμια σαν κεντρικό θέμα της Ημέρας Μνήμης έχει τεθεί το θέμα της Δικαιοσύνης.

Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση  που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί το φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών.

Ακόμα μια φορά λέμε ξανά:  ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.


                                                   ……………………………………………….

 

Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής αναστολής των εκδηλώσεων μας θα ξαναπιάσουμε το νήμα την Κυριακή 20 Νοέμβρη σε μια σειρά πόλεις. Στην Αθήνα θα συναντηθούμε στις 11 κ30 στο «Στρογγυλό Σχολείο» του Αγίου Δημητρίου (Παπάγου & Καλλιθέας) για να τιμήσουμε την Μνήμη αυτών που χάθηκαν, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς που ζουν βαριά λαβωμένοι, να συζητήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στη πολιτική που γεννά και υπερασπίζεται την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο και τους δολοφόνους της ασφάλτου.

Μαζί μας θα είναι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά και ουσιαστικά σε διαφορετικά επίπεδα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων:

Η Μαρία Ανδρούτσου,  Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ελληνικού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR – CY

Η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030-6ης Οκτωβρίου 2021  

Ο Τάσος Μαρκουίζος – Ιαβέρης

Έναρξη της εκδήλωσης: "Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου"

Κλείσιμο της εκδήλωσης: Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι)  Τηλέμαχος Μούσας (ηλ. κιθάρα) 

Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων – ισόγειο «Στρογγυλού Σχολείου». Προσβάσιμη σε όλους.

Διεύθυνση: Στρογγυλό Σχολείο, Παπάγου & Καλλιθέας  17343 (είσοδος από Καλλιθέας), στάση Μετρό Αγ. Δημήτριος (έξοδος από τη μεριά του Mall -100 μέτρα). Λόγω έργων στην Παπάγου όσοι έρθουν με τροχοφόρα να επιλέξουν διαδρομή από Λ. Αγίου Δημητρίου- Καλλιθέας.



Σχετικά με την Ημέρα Μνήμης

Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους μετά από απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (WDR). Φέτος είναι η Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια εκδήλωση Μνήμης για τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και αναγνώρισης του πόνου όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων. Εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν: ένα πραγματικά τεράστιος συσσωρευμένος φόρος.

Η Παγκόσμια Ημέρα που είναι κάθε χρόνο η Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη έχει πια μακρά ιστορία:

- Από το 1995, οργανώσεις θυμάτων τροχαίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) ξεκίνησαν εκδηλώσεις αυτήν την Ημέρα – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα ως Παγκόσμια όταν άρχισαν να συμμετέχουν οργανώσεις θυμάτων από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

- 10 χρόνια αργότερα – στις 26 Οκτωβρίου 2005 – η Παγκόσμια Ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων και τις οικογένειές τους».

- Από τον Αύγουστο του 2021 προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτονομία της και μια πολύ ευρύτερη εμβέλεια μέσω συστηματικής προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βοήθειας και συμβουλών στους διοργανωτές, η Παγκόσμια Ημέρα καταχωρήθηκε σαν Ίδρυμα.

- Τώρα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης τιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων, αλλά και από κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

- Στην χώρα μας μετά από προσπάθεια του SOS Τροχαία Εγκλήματα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση το 2011. 


Κάθε χρόνο πάνω από 1.350.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου και πολύ περισσότεροι μένουν ανάπηροι λόγω σοβαρών τραυματισμών και παρά τίς επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες μέτρων καμία πτωτική τάση δεν υπάρχει. Εκατομμύρια νέα θύματα τροχαίων προστίθενται στον υπάρχοντα απολογισμό των 50 εκατομμυρίων νεκρών και εκατοντάδων εκατομμυρίων τραυματιών από τον πρώτο θάνατο από τροχαία σύγκρουση πριν από 125 χρόνια. Είναι μια πραγματική πανδημία, που επηρεάζει κυρίως τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα τους νέους, πρωταρχικά στις πιο φτωχές χώρες, η οποία εκτός από το τραύμα του τραυματισμού και του πένθους έχει επίσης καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για χώρες, κοινότητες και οικογένειες.

Η χώρα μας στον τομέα αυτό καταλαμβάνει σταθερά εδώ και δεκαετίες μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών.

Πέρα από τις ευχές καμιά σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια για την πρόληψη και τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.

Γι αυτό οι τροχαίες επανέκαμψαν δριμύτερες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID. Γι αυτό τα θύματα των Τροχαίων Εγκλημάτων και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζονται με βαθύτατη περιφρόνηση από την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη.

                                                                                     Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Για την Ημέρα Μνήμης ο σύλλογος μας προγραμματίζει ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη.


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]