ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες με... δόλωμα του αγώνες του Μουντιάλ 2022, πώς θα προστατευτείτε

 


Οι απατεώνες του διαδικτύου... ετοιμάζονται να «ψαρέψουν» τα υποψήφια θύματά τους με δόλωμα τους αγώνες του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου. Το Μουντιάλ, που πρώτη φορά διεξάγεται εν μέσω της ποδοσφαιρικής χρονιάς, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα.



Είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους από όλο τον κόσμο. Με το τεράστιο ενδιαφέρον που περιβάλλει τη διοργάνωση, οι διαδικτυακοί απατεώνες αναμένεται να το εκμεταλλευτούν για να εξαπατήσουν τους φιλάθλους, όπως προειδοποιεί η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.


Για να προστατεύσουν και να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές από το να πέσουν θύματα τέτοιων απατών, οι ερευνητές της ESET, εξέτασαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες.


Απάτες λαχειοφόρων αγορών

Οι απάτες με λοταρίες είναι μια συχνή μέθοδος απάτης. Οι εγκληματίες κάνουν τα θύματα να πιστεύουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό έπαθλο ή ένα εισιτήριο ή ένα πακέτο φιλοξενίας για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα αυτοπροσώπως.



Η πραγματική πρόθεση, ωστόσο, είναι συνήθως η ίδια: να σας κάνουν να παραδώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα ή χρήματα ή να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό που κλέβει πληροφορίες στη συσκευή σας.


Μια άλλη μορφή απάτης phishing περιλαμβάνει παραπλανητικές ιστοσελίδες που είναι πανομοιότυπες με τις αυθεντικές. Σε αυτές μπορεί να οδηγηθείτε επίσης μέσω κάποιου link που θα λάβετε από μηνύματα spam, μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε φόρουμ συζητήσεων.


Άλλοι τρόποι εξαπάτησης

Πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους απάτης, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα κρυπτογραφικό μάρκο το οποίο πιστεύεται ότι ήταν μια απάτη με κρυπτονόμισμα λόγω της ξαφνικής πτώσης που υπέστη μετά από συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι ιδρυτές του διαβεβαίωσαν ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς, καλό είναι πάντα να είστε προσεκτικοί όταν επενδύετε χρήματα.


Τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω WhatsApp και αφορούν ψεύτικα δώρα, ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και κακόβουλες διαφημίσεις που σας ανακατευθύνουν σε απατεώνες ιστότοπους είναι πολύ συνηθισμένοι τρόποι για να αιφνιδιάσουν τους καταναλωτές. Θα πρέπει πάντα να είστε σε επιφυλακή για ύποπτες διαφημίσεις και μηνύματα και να μην πέφτετε σε απροσδόκητες απροσδόκητες πτώσεις. Όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες συχνά εκμεταλλεύονται μεγάλα γεγονότα, θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να εντείνουν την εγκληματική τους δραστηριότητα.


Συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς

- Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια λοταρία αν δεν έχετε αγοράσει λαχείο. Εάν κάποιος προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για απάτη.


- Μην πληρώσετε κάποιον προκειμένου να λάβετε ένα βραβείο. Τα συστήματα προπληρωμής είναι ένας τρόπος κλοπής των χρημάτων σας.


- Προσέξτε τις επιθέσεις phishing. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα μηνύματα, εκτός αν είστε σίγουροι ότι είναι νόμιμα, ειδικά αν τα μηνύματα είναι ανεπιθύμητα και ζητούν τα προσωπικά σας δεδομένα.


- Παρομοίως, προσέξτε για απατεώνες ιστότοπους. Δώστε προσοχή στους ιστότοπους που επισκέπτεστε και αναζητήστε πάντα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη, περίεργες διευθύνσεις URL ή έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλείας ή άλλα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά αν ο εν λόγω ιστότοπος ζητάει τα χρήματά σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία.


- Μην παραδίδετε τις προσωπικές σας πληροφορίες σε όποιον τις ζητάει - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για απάτη αμέσως ή να πωληθούν περαιτέρω στον σκοτεινό ιστό.


- Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς, ειδικά σε εκείνους που περιέχουν τις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να τους παραβιάσουν οι χάκερς με κλεμμένους/απατημένους κωδικούς πρόσβασης.


- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο, πολυεπίπεδο λογισμικό ασφαλείας με δυνατότητες καταπολέμησης του phishing

πηγή dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]