ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η ανάγκη για φθηνό ρεύμα στην Ελλάδα




Η ανάγκη που υπάρχει σήμερα για ρεύμα σε προσιτές τιμές είναι μεγάλη. Η οικονομική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες του Νότου. Είναι λοιπόν φυσιολογικό οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματος και να εξοικονομήσουν χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια αναζήτησης για το ποια εταιρεία παρέχει φθηνό ρεύμα έχει γίνει μανιώδης, σχεδόν για τους περισσότερους Έλληνες.


Η αλλαγή παρόχου είναι μια από τις λύσεις που επιλέγουν πολλοί καταναλωτές ώστε να μειώσουν τα χρήματα που πληρώνουν για ρεύμα. Μέχρι το 2012 το μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το είχε η ΔΕΗ, από την ημερομηνία αυτή και μετά η αγορά ενέργειας απελευθερώθηκε και πλέον συμμετέχουν και άλλες εταιρείες. Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 25 εταιρείες στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες χαρακτηρίζουμε ως εναλλακτικούς παρόχους ή προμηθευτές. Ο αριθμός τον προμηθευτών συνεχώς αλλάζει μιας και ολοένα περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι πολλές από τις εταιρείες αυτές εκτός από την προμήθεια ρεύματος ασχολούνται και με την προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και την παραγωγή και διανομή ρεύματος.


Οι Έλληνες καταναλωτές αρχικά ήταν επιφυλακτικοί ως προς την είσοδο των εναλλακτικών παρόχων στο χώρο της ενέργειας. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αλλάζουν προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος απολαμβάνοντας προνομιακές τιμές και οικονομικά τιμολόγια. Ο λόγος αυτής της μεταστροφής φαίνεται να είναι η εμπιστοσύνη που έχουν καταφέρει να αποπνέουν πλέον οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι χαμηλές τιμές κιλοβατώρας που προσφέρουν.


Αλλαγή εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος


Σήμερα οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις παρακάτω εταιρείες ρεύματος: NRG, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Ήρων, Ζενίθ, ΒΙ.ΕΝΕΡ, Volton, Protergia, Φυσικό Αέριο, OTE ESTATE, KEN, Green Watt+Volt, Efa Energy, Solar Energy, ΕΛΙΝ, Petrogaz Energy, We Energy, Κόρινθος Power, Elpedison και Volterra. Κάθε ένας από αυτούς προσφέρει οικονομικά τιμολόγια για επαγγελματίες και ιδιώτες ενώ πολλές από αυτές παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.


Η διαδικασία αλλαγής είναι ιδιαίτερα απλή και γίνεται με την κατάθεση μερικών δικαιολογητικών στην εταιρεία που έχουμε επιλέξει. Υπεύθυνος για την αλλαγή προμηθευτή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος την ολοκληρώνει μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες. Από μέρους σας δεν χρειάζεται καμία ενέργεια μιας και όλη η διαδικασία είναι καθαρά λογιστική. Αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνει αλλαγή του μετρητή ούτε θα υπάρξει κάποια διακοπή στην ηλεκτροδότηση του ακινήτου σας. Όπως είπαμε και πριν η αλλαγή αφορά το καθαρά εμπορικό σκέλος της ηλεκτροδότησης.


Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς αυτά που ζητούν συνήθως οι εταιρείες για να αλλάξετε πάροχο όμως σε κάθε περίπτωση είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή σας για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Τα δικαιολογητικά για να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχεδόν ίδια για όλους τους προμηθευτές:


  • Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.

  • Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.

  • Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία) υποχρεωτικά εφόσον το νούμερο παροχής είναι έως 25KVA.

  • Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.

  • Αποδεικτικό πληρωμής ή της ρύθμισης του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος.


Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ενημερώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ που θα μεριμνήσει για την ομαλή συνέχιση της ηλεκτροδότησης στο χώρο μας. Αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες ρεύματος που με τη σειρά τους ελέγχονται από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία επιτηρεί την αξιοπιστία της κάθε εταιρείας παροχής ρεύματος.


Σύγκριση παρόχων για φθηνό ρεύμα

Η μεγάλη πληθώρα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει σήμερα αναπόφευκτα οδηγεί πολλούς καταναλωτές στη σύγκρισή τους ώστε να βρουν αυτόν που προσφέρει τα πιο οικονομικά και συμφέροντα τιμολόγια ρεύματος. Το να συγκρίνουμε τους προμηθευτές για να βρούμε τον καλύτερο μπορεί αρχικά να φαντάζει μια απλή υπόθεση όμως αν προσπαθήσουμε θα διαπιστώσουμε πως είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν έχουν μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι δύσκολο να ξεδιαλύνουμε την πιο οικονομική προσφορά. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο όταν επιθυμούμε να κάνουμε σύγκριση των εταιρειών ρεύματος να απευθυνόμαστε σε σχετικούς συμβούλους που ειδικεύονται στο φθηνό ρεύμα!


Πριν προχωρήσουμε στη σύγκριση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να κατατάξουμε τα προγράμματα σε κατηγορίες ανάλογα με τις παροχές που προσφέρουν. Για παράδειγμα συγκρίνουμε ξεχωριστά τα προγράμματα που έχουν πάγιο ή εγγύηση με αυτά που δεν έχουν. Ομοίως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε προγράμματα με ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ μαζί με αυτά που δεν έχουν.


Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πλέον σχεδόν όλοι οι πάροχοι προσφέρουν μια έκπτωση συνέπειας στον λογαριασμό ρεύματος για όσους τον πληρώνουν εμπρόθεσμα ενώ δεν είναι λίγοι που με την ενεργοποίηση της πάγιας εντολής προσφέρουν και άλλη επιπλέον έκπτωση. Η έκπτωση συνέπειας αφορά μόνο την κατανάλωση που έχουμε σε ρεύμα και διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία όμως ισχύει μόνο για όσους πληρώνουν το λογαριασμό πριν τη λήξη του.


Βλέπουμε λοιπόν ότι εύρεση παρόχου για φθηνό ρεύμα δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία. Οι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή του ρεύματος δημιουργούν την ανάγκη εύρεσης ειδικών συμβούλων.


Οικονομικό νυχτερινό ρεύμα


Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος είναι να χρησιμοποιήσουμε το νυχτερινό τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ή αλλιώς νυχτερινό ρεύμα το οποίο έχει χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα και η οποία παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από την κατανάλωση που θα κάνουμε. Ο λόγος που οι εταιρείες μας δίνουν το κίνητρο του φθηνού ρεύματος με το νυχτερινό τιμολόγιο είναι για να το χρησιμοποιούν σε ώρες εκτός αιχμής σε συσκευές οι οποίες καίνε πολύ ρεύμα όπως το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας ή το κλιματιστικό.


Το νυχτερινό ρεύμα θα το βρούμε σε δύο κατηγορίες το τμηματικό και το συνεχές ωράριο. Το συνεχές ωράριο δεν χορηγείται πλέον και ισχύει για τους καταναλωτές που είχαν νυχτερινό τιμολόγιο πριν το 1988 και το ωράριό του είναι 23:00 – 7:00. Το τμηματικό ωράριο ισχύει για όλους τους νέους καταναλωτές και χωρίζεται σε χειμερινής περιόδου (1 Νοέμβρη με 30 Απριλίου) και θερινής περιόδου (1 Μαΐου με 31 Οκτωβρίου). Κατά τη χειμερινή περίοδο το ωράριο που ισχύει είναι 2:00 – 8:00 και 15:00 – 17:00 για τους καταναλωτές που ανήκουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας. Για τους καταναλωτές που ανήκουν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά το ωράριο είναι  2:00 – 8:00 και 15:30 – 17:30. Το θερινό ωράριο είναι 23:00 – 7:00 ανεξάρτητα από την περιοχή που ανήκουν.


Οι καταναλωτές που ανήκουν στο συνεχές ωράριο μπορούν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όμως αν θέλουν μπορεί να αλλάξουν στο τμηματικό με μια δήλωσή τους στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μια απόφαση που πρέπει να τη σκεφτούν καλά αφού αν αλλάξουν γνώμη δεν μπορούν να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]