Ιωάννινα Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο -Οι αναρτήσεις Μπέγκα ,τα έργα στο κέντρο της πόλης ,η καθαριότητα ....



Σύνεση και ήρεμο πολιτικό λόγο καθ’ οδόν προς τις εκλογές ζήτησε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στον απόηχο του θορύβου που προκλήθηκε από αναρτήσεις του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών».

Ο Δήμαρχος καυτηρίασε τις αναρτήσεις του κ. Μπέγκα ζητώντας και από όλες τις παρατάξεις να τις καταδικάσουν.

«Θα ήθελα να ζητήσω από όλους την αποφυγή ενεργειών που πολώνουν το κλίμα και δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών και του σώματος. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να διατηρηθεί ήρεμο κλίμα… Θέλω να καυτηριάσω τις αναρτήσεις του κ. Μπέγκα που υποδηλώνουν απώλεια ελέγχου» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Καυτηρίασε ακόμη τις αποχωρήσεις και τις απουσίες της Ενότητας Πολιτών από προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ανά περίπτωση».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο Πνευματικό Κέντρο με αφορμή θέματα που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου απάντησε σημείο προς σημείο όλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν. Είναι γεγονός ότι η πανδημία είχε καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στη λειτουργία του Πνευματικού καθώς τα έσοδα από τα δίδακτρα για δύο περίπου χρόνια είχαν εκμηδενιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο οικονομικό άνοιγμα» σημείωσε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στις δομές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας ζήτησε να γίνει μία τιμητική εκδήλωση για τους εκλιπόντες δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη τους.

Πρότεινε ακόμη να δημιουργηθεί ένα πάρκο ελεύθερων αλόγων το οποίο θα είναι επισκέψιμο κι αυτό με αφορμή τον σημαντικό αριθμό ζώων που υπάρχουν και στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Από τους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης τέθηκε πλήθος θεμάτων τόσο με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και για άλλα ζητήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ.

Σε μία σειρά ζητημάτων για τα έργα που εξελίσσονται απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Αρχής γενομένης από τον μεγάλο δακτύλιο ο αντιδήμαρχος σημείωσε με νόημα πως «δεν διεκδικούμε την πατρότητα ή την μητρότητα του έργου αλλά έχουμε την ευθύνη της υλοποίησής του» και παρέθεσε αναλυτικά τις ημερομηνίες από την στιγμή ένταξης του έργου –Σεπτέμβριο του 2019- μέχρι και την δημοπράτησή του –Μάιο του 2021- συμπληρώνοντας ότι «δικαιούμαστε όλοι να χαιρόμαστε για ένα μεγάλο έργο που υλοποιείται».

Σχετικά με τα έργα στο κέντρο της πόλης τόνισε ότι προβλέπονται στο ΣΒΑΚ, γίνονται με εγκεκριμένες μελέτες και με γνώμονα την αντιμετώπιση προβλημάτων, την διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης κίνησης και την διεξαγωγή της εμπορικής δραστηριότητας.

Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας απαντώντας σε ερώτημα που είχε τεθεί για την πράξη εφαρμογής στα Ζευγάρια και τη Δροσιά έκανε γνωστό ότι ο μελετητής έχει ζητήσει παράταση ως το τέλος Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα γίνει η ανάρτηση ώστε να ακολουθήσουν ώστε να γίνουν ενστάσεις.

Η αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου απάντησε για μία ακόμη φορά εκτενώς για όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Επανέλαβε ότι το καλλιτεχνικό προσωπικό εξαιρείται από τις διατάξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να θέτουν στις προσλήψεις και κοινωνικά κριτήρια κάτι που συμβαίνει και στο Πνευματικό Κέντρο. «Ο αριθμός του καλλιτεχνικού προσωπικού που προσλαμβάνεται είναι ανάλογος των πραγματικών αναγκών των δομών μας. Καθορίζεται με βάση τις εγγραφές του προηγούμενου έτους στις διάφορες δομές. Αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη τότε έχουμε την δυνατότητα πρόσθετης προκήρυξης», υπογράμμισε η κ. Ακονίδου.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν για την επιχείρηση, σημείωσε ότι θα εξεταστεί η κατάσταση περιμετρικά των πηγών και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αναλύσεις στο νερό γίνονται από το Εργαστήριο της ΔΕΥΑΙ και τα αποτελέσματα αναρτώνται. Σε ότι αφορά την καταμέτρηση γίνεται με την συνεργασία ιδιωτών που χρησιμοποιεί η επιχείρηση λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αριστείδης Παππάς απαντώντας για τα ογκώδη τόνισε ότι στην πόλη έχουν δημιουργηθεί διάσπαρτες χωματερές παρά το γεγονός ότι καθημερινά γίνεται αποκομιδή σε ογκώδη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε δύο ημέρες απομακρύνθηκαν 100 τόνοι ογκωδών στην περιοχή του Σταυρακίου. 

Σε ότι αφορά την καθαριότητα τόνισε ότι οι Δημοτικές Ενότητες που καλύπτονται από ιδιώτη είναι απολύτως ικανοποιημένες ενώ το επίπεδο στην πόλη είναι ικανοποιητικό. Στο κέντρο της πόλης γίνεται αποκομιδή δύο φορές το 24ωρο ενώ θα προστεθεί και ένα τρίτο δρομολόγιο. «Θέλουμε τη στήριξη των πολιτών, είναι απαραίτητη η βοήθεια από τους πολίτες» τόνισε με έμφαση ο κ. Παππάς. 

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου ανέφερε ότι οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα. Έκανε γνωστό ότι από την επόμενη χρονιά θα επιχειρηθεί να γίνουν ηλεκτρονικά. 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας αναφέρθηκε ότι ο Δήμος στηρίζει σταθερά τα νομικά πρόσωπα, όπως τον ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο. Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον πολιτισμό, σημείωσε. Σε ότι αφορά το έργο των LED επανέλαβε ότι δημοπρατήθηκε ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης με βάση όλα τα στοιχεία του οδοφωτισμού και την μεθοδολογία που έχει ακολουθεί και σε ανάλογους διαγωνισμούς στη χώρα.

Κλείνοντας την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ επανήλθε στο θέμα των αναρτήσεων σημειώνοντας ότι μεταξύ του λάθους και της υπερβολής και της ύβρεως υπάρχει μεγάλη διαφορά. 

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της καθαριότητας τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία δεν επαρκούν ούτε για τις μισές ανάγκες της πόλης. «Δεν ωραιοποιούμε καμία κατάσταση. Από το διάστημα της πανδημίας και μετά υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα με τα ογκώδη» σημείωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται η συνεργασία με τους πολίτες για να λυθεί το πρόβλημα. 

Σχετικά με τα έργα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι κανένας δεν διεκδικεί την πατρότητά τους. «Από το να αποθεώνουμε μακέτες μέχρι την στιγμή της υλοποίησης υπάρχει μεγάλη διαφορά» τόνισε στην τοποθέτησή του. «Η πόλη είναι εργοτάξιο και αλλάζει» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες με την ολοκλήρωσή τους θα εκτιμήσουν την αξία τους.

Για την τουριστική προβολή ο Δήμαρχος τόνισε ότι γίνεται προγραμματισμένα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Δήμο. 

Σε ότι αφορά τις αεροπορικές πτήσεις ο Δήμαρχος τόνισε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με πολλές από αυτές. Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να δώσει ανταποδοτικά οφέλη σε μία αεροπορική εταιρεία, κάτι που μπορεί να εξεταστεί από όλους τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνεργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]