ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Δράσεις κατά της αρχαιοκαπηλείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τη  Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων διοργανώνουν συντονισμένες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα  της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και την παράνομη διακίνησή τους. 

Στην  Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ θα υλοποιηθεί από 01/11/2022 έως 30/06/2023 η εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη». Πρόκειται για μια κινητή πολιτισμική μονάδα που σχεδιάστηκε από μουσειολόγους /μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές, σπουδαστές και ενήλικο κοινό και ο στόχος του είναι ευαισθητοποίηση του κοινού στο φλέγον ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 2 και 3 Νοεμβρίου από αρχαιολόγους/μουσειολόγους του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022  και ώρα 18:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων Ημερίδα με θέμα την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Θα συμμετάσχουν με ομιλίες αρχαιολόγοι και μουσειολόγοι της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών καθώς και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Από την αρπαγή στην επιστροφή. Χαιρόμαστε με τον επαναπατρισμό των εικόνων», στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φορητές εικόνες και τμήματα τέμπλων τα οποία εκλάπησαν από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και επέστρεψαν στους ναούς ή στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. Στην τελετή των εγκαινίων θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]