Έρχονται εισοδηματικά κριτήρια και στο επίδομα ρεύματος

 


«Οι πόροι του Προϋπολογισμού είναι πεπερασμένοι» επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προετοιμάζοντας στην ουσία το έδαφος για την ανακοίνωση επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτουν χαμηλότερο ποσοστό των αυξήσεων που επιβάλλονται στην αξία της κιλοβατώρας.


Πολύ απλά το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες   του powergame.gr,οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και για τον Οκτώβριο θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν από το 90% έως και 100% των αυξήσεων όπως έγινε μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για τον Σεπτέμβριο. Τα πράγματα όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν την ίδια πορεία από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει την περίμετρο των δικαιούχων.

Όπως  έχει  ήδη γράψει το powergame.gr από τις 23 Αυγούστου, κορυφαίο στέλεχος χρηματοπιστωτικού οργανισμού του οποίου την άποψη το Μέγαρο Μαξίμου τη λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη, θεωρεί ότι μία οριζόντια παροχή και μάλιστα τέτοιου μεγέθους σε όλους τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. «Παίζουμε με την τύχη μας» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή, κι αυτό διότι μία τέτοια επιδοματική πολιτική, ενδέχεται να επηρεάσει τη αξιολόγηση της οικονομίας μας από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους κι αυτό ενδεχομένως να σημάνει καθυστέρηση στην απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα προ ημερών το ίδιο στέλεχος εξιστορούσε ότι είχε συζήτηση με έναν εφοπλιστή ο οποίος τον ρωτούσε με πολύ μεγάλη απορία πώς είναι δυνατόν το κράτος να του επιδοτεί την ηλεκτροδότηση του εξοχικού σπιτιού του.

Όπως είναι φυσικό το αν θα συνεχιστεί ή όχι η πολιτική των καθολικών επιδοτήσεων θα αποφασιστεί από τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση στα θετικά υπολογίζεται η πολύ καλή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,7% για το πρώτο εξάμηνο, η οποία μάλιστα εάν συνδυαστεί με την εντονότατη πορεία του τουρισμού ολόκληρο το καλοκαίρι, προμηνύει διατήρηση της ανάπτυξης και στο τρίτο τρίμηνο, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να έχει σημαντική κάμψη.

Το άλλο στοιχείο που περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να καταλήξει στο ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου είναι η πορεία των εσόδων που θα γίνει γνωστή μέσα στο Σεπτέμβριο.


Κάθε μέρα που περνάει πάντως τα μέτρα που σχεδιάζει κυβέρνηση λαμβάνουν νέα μορφή και πολλές φορές ανατρέπονται. Αφορμή μίας ακόμη ανατροπής ήταν η ανακοίνωση των προθέσεων της Κομισιόν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών. Εννοείται ότι σε περίπτωση που όντως υπάρξει πλαφόν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν σήμερα η χώρα μας την αγοράζει με 418, θα σημάνει μία ιδιαίτερα σημαντική κάμψη των απαιτήσεων για επιδοτήσεις ρεύματος, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για βελτίωση των μέτρων (σε ύψος των επιδομάτων ή στην περίμετρο των δικαιούχων) που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

πηγή powergame.gr//Κωνσταντίνος Δαυλός 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]