Απόφαση συλλόγου ΓΝ Χατζηκώστα για ΣΔΙΤ ΠΓΝΙ ΕΠΡΟΨΥΗ. "Γυρίστε το ΚΨΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΙ Γ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Η Σύμπραξη της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΠΝΙ με την  ΕΠΡΟΨΥΗ αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Δημόσια Ψυχιατρική περίθαλψη και υγεία.

Επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας όταν πριν ένα χρόνο περίπου το ΚΨΥ, που για 30 χρόνια λειτουργούσε με την Διοικητική κι επιστημονική ευθύνη του Γ.Ν.Ι. ¨Γ.Χατζηκώστα”, προσαρτήθηκε στο ΠΓΝΙ, με τις διαμαρτυρίες  μας αναφέραμε  πως «….με τη μεθόδευση αυτή εκχωρείται ο ψυχιατρικός τομέας σταδιακά στους ιδιώτες , μέσω ΜΚΟ . Μήπως υλοποιείται ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που εκχωρεί τις δημόσιες δομές του ψυχιατρικού τομέα στους ιδιώτες;»

Το ΠΓΝΙ με την στήριξη του στην ΕΠΡΟΨΥΗ όχι μόνο δεν λαμβάνει καμιά ωφέλεια, αλλά δεν έχει και λόγο και έλεγχο σε κανένα επίπεδο στην νέα μονάδα : οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό αλλά και στο προσωπικό που θα προσληφθεί.

Το ΠΓΝΙ όμως με αυτήν του την αδιανόητη απόφαση υπονομεύει την δική του Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, η οποία πέρα από 1η και μοναδική σε όλη την Ελλάδα, εγκαινίασε την λειτουργία της με παγκόσμιο συνέδριο στα Γιάννενα, που  λειτούργησε από το 2008 έως το 2017 με δικό της προσωπικό πλήρους απασχόλησης, αυτοτελή κλινική επίσκεψη, προσέφερε υπηρεσίες σε εκατοντάδες νέους ασθενείς με ψύχωση, έκανε ημερίδες, έστησε δίκτυο συνεργασίας με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και ανέμενε να στεγαστεί σε χώρο εκτός της κλινικής κοντά στην κοινότητα της πόλης.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η θετική ψήφος στο ΔΣ του ΠΠΝΙ, των εκπροσώπων εργαζομένων συμβάλλοντας στην αρνητική  εξέλιξη!

Με τη μεταφορά του ΚΨΥ στην ΠΨ/Κ του ΠΠΝΙ όχι μόνο δεν  ενισχύθηκε, όχι μόνο δεν ενδυναμώθηκε η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία της μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση αλλά το αντίθετο. 

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανοίγει κερκόπορτα για ανάλογες συμπράξεις . Το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του στις 22-04-2022 διαθέτει 67 εκατομ. ευρώ για την ανάπτυξη δράσεων ψυχικής υγείας στην κοινότητα, από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε ΜΚΟ και ιδιώτες .Ήδη έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση άλλων 6 δράσεων ψυχικής υγείας στην Ήπειρο με 2.200.000 ευρώ που κατευθύνονται σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ, με προαπαιτούμενο την σύμπραξη με φυσικά πρόσωπα, ΝΠΙΔ,ΝΠΔΔ και τοπική αυτοδιοίκηση, με την παροχή κτιρίου και δάνειου προσωπικού να είναι στα κυρίαρχα κριτήρια της σύμπραξης .

 

Θεωρούμε απαράδεκτο η χρηματοδότηση να κατευθύνεται στις ΜΚΟ κι όχι στις δομές των Δημόσιων Νοσοκομείων .

 Αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχιατρικής Υγείας. Με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών . Να αναπτυχθεί πλήρως η Ψ/Κ στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.. Απαραίτητη η λειτουργία της αφού  η Ψ/Κ του ΠΠΝΙ  είναι πλήρης και δεν επαρκεί. 

Να  επιστρέψει η λειτουργία του ΚΨΥ και του ΚΠΚ στον Ψυχιατρικό Τομέα  του ΓΝΙ “Γ Χατζηκώστα”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]