Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας:Καταγγέλλουμε τη συμφωνία-σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων με τη ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ

 


Καταγγέλλουμε τη συμφωνία-σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων με τη ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ που περιλαμβάνει τη δωρεάν στέγασή της σε χώρο του ΠΓΝΙ για 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μονάδα παρέμβασης στην ψύχωση. Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά συλλειτουργία με την ψυχιατρική κλινική και αρχικά προέβλεπε και την παραχώρηση προσωπικού της κλινικής, κάτι που εν τέλει αναιρέθηκε.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως την ανησυχία μας όταν πριν ένα χρόνο περίπου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας , που για 30 χρόνια λειτουργούσε με την Διοικητική κι επιστημονική ευθύνη του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χατζηκώστα, «μεταφέρθηκε» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Εκείνη την περίοδο λέγαμε πως  «….με τη μεθόδευση αυτή εκχωρείται ο ψυχιατρικός τομέας σταδιακά στους ιδιώτες , μέσω ΜΚΟ.»

Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που οδηγεί στη διεμβόλιση της δημόσιας μονάδας προς όφελος της ΜΚΟ, ανοίγει το ζήτημα της κοστολόγησης υπηρεσιών με βάση το διαμορφωμένο από το 2021 σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2639/ 18 Ιουνίου 2021 "Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του άρθρου 12Α του ν. 2716/1999").

Επί της ουσίας η ΜΚΟ αξιοποιεί τις «δυνατότητες» του ταμείου ανάκαμψης που προσφέρει 500.000 ευρώ για 18 μήνες για να δημιουργήσει μια ληξιπρόθεσμη μονάδα ψυχικής υγείας, βασισμένη στην επιχειρηματική λειτουργία και στη βάση αυτή το ΠΓΝΙ με μεγάλη ευκολία παραχωρεί υποδομές, προσωπικό κοκ.

Η ΜΚΟ λοιπόν θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης με μισό εκατομμύριο ευρώ σε χρήμα και από το Ελληνικό Δημόσιο ( ΠΓΝΙ) τουλάχιστον σε υλικοτεχνικές υποδομές, για να «λειτουργήσει» μια εντελώς βραχυχρόνια μονάδα σε ένα εντελώς κρίσιμο τομέα όπως αυτός της ψυχικής υγείας. Την ίδια στιγμή που δεν περισσεύει φράγκο για χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του, την ίδια στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες για την δημόσια υγεία βαίνουν σταθερά μειούμενες τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή που οι δημόσιες δομές για την ψυχική υγεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προσωπικό.

Η εξέλιξη αυτή στην περιφέρεια Ηπείρου «ανοίγει» τον δρόμο για ανάλογες «συμπράξεις» ενώ εντελώς ψευδεπίγραφα, παρουσιάζεται ως «η μόνη δυνατή επιλογή χρηματοδότησης» για το ΕΣΥ. Επιβεβαιώνοντας  πλήρως τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης, και των κομμάτων που ασπάζονται την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, για αμέριστη στήριξη με πακτωλό χρημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (από το υστέρημα των λαών) στους επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα δε δίνουν ευρώ για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. 

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να μην προχωρήσει η εφαρμογή ΣΔΙΤ στην υγεία που θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα ρίξει μεγαλύτερα οικονομικά βάρη στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού.

Να χρηματοδοτηθεί, στελεχωθεί και αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας των Νοσοκομείων της Περιφέρεια Ηπείρου και να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες.


Άρτα, 5 Σεπτεμβρίου 2022

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]