Ψήφισμα φορέων και πολιτών κοιλάδας Αχελώου για το φράγμα Αυλακίου

                   


                                        ΨΗΦΙΣΜΑ

                      ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 12-8-2022 

    ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ Ι.ΜΟΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ 

                                                           ΜΕ ΘΕΜΑ 

΄΄ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄

  Εμείς οι παρευρισκόμενοι   στην σημερινή  ενημερωτική Ημερίδα της 12 Αυγούστου 2022 για το Υδροηλεκτρικό  Φράγμα Αυλακίου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στην Κοιλάδα του Αχελώου και τις επιπτώσεις του στην Κοινωνική ζωή και στο φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας του Αχελώου των δύο όμορων περιοχών δήμων Αργιθέας Καρδίτσας και δήμου Γ. Καραισκάκη Αρτας,μετά από διαλογική συζήτηση όπου εκτέθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα των επιπτώσεων του έργου 

                 ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ  ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΨΗΦΙΣΜΑ.

   Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο  καταστροφικό Φράγμα Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου διότι θα αφανίσει για πάντα το ομορφότερο  τμήμα του ποταμού Αχελώου μια περιοχή απόλυτης προστασίας ενταγμένης στο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ NATOURA 2000 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ως περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους.

     ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραχωρήσουμε τις ιδιωτικές περιουσίες μας έναντι οποιουδήποτε τιμήματος σε μία ιδιωτική εταιρεία. Αρνούμαστε την δωρεάν  παραχώρηση δημόσιας  γης κοινό κτήμα όλων μας, αυτή τη γη που οι  πρόγονοί μας απελευθέρωσαν με αίμα και αγώνες.

     ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την στάση των μελών του δημοτικού Συμβουλίου πλην των τριών Η.Τσιατσιανη Λ.Τσιβόλα και Κ. Μερεντίτη που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αλληλέγγυοι των θιγομένων και ψήφισαν ΟΧΙ. Θεωρούμε ντροπή την απόφαση της 27-6-2022 του δήμου Αργιθέας που συναίνεσε   ανήθικα στην καταστροφή των περιουσιών μας -αδιάφορο ποίων  ανταλλαγμάτων -χωρίς να λάβει υπ όψιν την αντίθεσή μας σ’αυτό και χωρίς καν  να ακούσει τις  απόψεις και τις αντίθετες αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των θιγομένων από το φράγμα ΄΄δίνοντας΄΄’ έτσι το πράσινο φώς να πνίξει τους δημότες του.

   ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την από 13-5-2022 Απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας  που πάρθηκε ερήμην  μας καθώς και την ανάλγητη-καθεστωτική  στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο θέμα αυτό.Η απόφαση του έδειξε την σκοπιμότητά των ενεργειών του για εξυπηρέτηση συμφερόντων και μόνο αφού στοιχίστηκε μαζί τους.

   ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την στάση του δημάρχου Αργιθέας και την  άρνησή του να κάνει δημόσια διαβούλευση και να  ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου του έγκαιρα για το μεγάλο αυτό ζήτημα.

  ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ και συγχαίρουμε τις Αυτοδιοικητικές αρχές Περιφέρειας Ηπείρου –Δυτικής Ελλάδος Π.Ε Αρτας, δήμους Γ. Καραισκάκη- Αμφιλοχίας - Τοπικές Κοινότητες Πηγών Μεσοπύργου -Μεγαλόχαρης -Μηλιανών  Δ.Ε Τετραφυλίας Γ.Καραισκάκη- Τ.Κ Βραγκιανών Αργιθέας  -Παννελήνιο σύλλογο Γριμπιανιτών Αργιθέας-Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος --Ομοσπονδια Ραδοβιζινών Άρτας-  Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αρτας-   Πολιτικών κομμάτων και  βουλευτών   απλούς πολίτες κατοίκους Κοιλάδας του Αχελώου   που με αποφάσεις τους και ενέργειες στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας.

  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να συναινέσουμε στον αφανισμό  του φυσικού μας πλούτου και το ξερίζωμα εκατοντάδων συμπολιτών μας για ένα έργου φαραωνικών διαστάσεων και μηδαμινού οφέλους να   πνίξουμε  τις πατρογονικές μας εστίες

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ στο βωμό των διλλημάτων για πράσινη ενέργεια να παραδώσουμε στον αφανισμό της μοναδικής παραγωγικής γης που υπάρχει στην Κοιλάδα του Αχελώου και να ξεσπιτώσει εκατοντάδες συμπολιτών μας και να τους οδηγήσει στη φυγή από μια ήδη μαραζωμένη πληθυσμιακά περιοχή.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραδώσουμε στον υγρό τάφο τις ρίζες μας, τις μνήμες μας, τον λαϊκό πολιτισμό μας ,την παράδοσή μας, την ιστορία μας, τα κόκαλα των προγόνων μας την Υγεία μας, την ανάσα μας, την ελευθερία μας, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή μας, την αγάπη και τη λαχτάρα των γονιών μας και των παιδιών μας για τον τόπο τους,  χάριν ιδιωτικών συμφερόντων. Τους λέμε ότι τίποτε από αυτά δεν είναι ανταλλάξιμα. Αρνούμαστε  να πνίξουμε πριν τα αναδείξουμε καν, μοναδικά Ιστορικά και Αρχαιολογικά μνημεία της γης  με  το Κοινό Αθαμάνων στην Αργιθέα και την Τετραφυλία   στην Κοιτίδα των Ελλήνων κατά τον Αριστοτέλη ,χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ  ως έκθετους  στην έκδοση αρεστών αποφάσεων, τους εμπλεκόμενους φορείς γνωμοδότησης της Μ.Π.Ε του έργου που είτε ελαφρά τη καρδία είτε διατεταγμένα   γνωμοδοτήσαν από τα γραφεία τους  θετικά χωρίς να λάβουν υπ όψιν πλήθος τεκμηριωμένων  στοιχείων  και  σημαντικών παραμέτρων που συνηγορούν κατά του έργου Συγχαίρουμε αυτούς που στάθηκαν στο ύψος του υπηρεσιακού καθήκοντος και δεν ενέδωσαν στην συναίνεση θετικής γνώμης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις μεθόδους εκμαυλισμού των θιγομένων του έργου και των κατοίκων με υποσχέσεις αόριστες και προφορικές  περί   γενναίων ανταποδοτικών οφελών για το δήμο Αργιθέας μόνο προκειμένου να συναινέσουν στην κατάκλιση των περιουσιών τους. σε ένα έργο που το μισό εμπίπτει κατά το ήμισυ στην  εδαφική αρμοδιότητα του δήμου Γ.Καραισκάκη Άρτας του οποίου φορείς και κάτοικοι αντιτίθενται με ομόφωνες  αποφάσεις τους σε αυτό.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς που εμπλέκονται καθ οιονδήποτε τρόπο με την κατασκευή του έργου και δεν γνωμοδότησαν ακόμη να μην συναινέσουν σ’αυτό. Καλούμε  τις περιβαλλοντολογικές  οργανώσεις να σταθούν αλληλέγγυες στον δίκαιο αγώνα μας και να βοηθήσουν στην ματαίωση της επερχόμενης περιβαλλοντολογικής καταστροφής ολόκληρης της κοιλάδας του Αχελώου.

   ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συνδημότες μας, όλους τους   Αργιθεάτες τους συμπατριώτες μας Θεσσαλούς  και  Ηπειρώτες,  Φορείς ,πολιτιστικούς συλλόγους και  ομοσπονδίες συλλόγων  κάθε ενεργό ευαισθητοποιημένο  και σκεπτόμενο συμπολίτη μας συμπατριώτη μας,  να αντισταθούμε όλοι μαζί και να ματαιώσουμε τα σχέδια τους για το καλό του τόπου μας . Ας το καταλάβουν όλοι ότι αυτό το έργο μόνο οπισθοδρόμηση ερήμωση- αφανισμό θα φέρει με ψευδοδίλλημα την ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια.

    ΚΑΛΟΥΜΕ τον δήμο Αργιθέας   και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σαν υστάτη χειρονομία αυτοκριτικής και παραδοχής ατοπήματος να ανακαλέσουν  τις αποφάσεις που έλαβαν υπέρ του έργου καθ ότι βρίσκονται σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση ..Είναι το λιγότερο που χρωστούν στους συνδημότες τους.  ΚΑΛΟΥΜΕ τον  Θεσσαλό Υπουργό  Ενέργειας κ. Σκρέκα να  απορρίψει για λόγους  υπέρτερης προστασίας της περιοχής, την καταστροφική Μ.Π.Ε του έργου και να μην συναινέσει στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της Κοιλάδας του Αχελώου .
  ΚΑΛΟΥΜΕ τον   Πρωθυπουργό κ.. Κυριάκο Μητσοτάκη βάσει των προσωπικών του δεσμεύσεων του για μη κατασκευή έργων Α.Π.Ε που αντιτίθενται οι τοπικές Κοινωνίες οπου επιβαρύνεται υπέρμετρα το Περιβάλλον και λαμβάνοντας υπ όψιν και τις δυο  προσωπικές επιστολές που αποστείλαμε ως Συλλογικοί φορείς της Κοιλάδας του Αχελώου και θιγόμενοι του έργου,, να  ακυρώσει  την κατασκευή  του  Φράγματος Αυλακίου κυριολεκτικά καταστροφικού για την περιοχή μας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ την Α.Ε  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πιστή στις πάγιες θέσεις της για την προστασία του Περιβάλλοντος να παρέμβει αποφασιστικά  ώστε να ακυρωθεί το παράνομο αυτό έργο που αντίκειται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τα έργα στον Αχελώο  αφού το έργο αυτό όχι μόνο υποβαθμίζει υπέρμετρα το περιβάλλον αλλά  παραβιάζει και την 26\2014 απόφαση του Σ.τΕ εισηγητής της οποίας υπήρξε η ίδια η κ.Πρόεδρος. Δεν μπορεί ο Αχελώος των επτά φραγμάτων να υποστεί και την ολοκληρωτική καταστροφή με το έργο του Αυλακίου. Πρέπει να υπάρχει και μέτρο. 


 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και μέσο με όλες μας τις δυνάμεις  ώστε αυτό το έργο να μείνει μόνο στα χαρτιά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι για ένα έργο αμφιβόλου χρησιμότητας και σκοπιμότητας επι των ημερών μας θα δούμε να καταστρέφεται ο τόπος μας  Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές να τους παραδώσουμε ακέραιη τη γη μας όπως από τους προγόνους μας την παραλάβαμε.

    Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοι δεσμευόμαστε σήμερα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ακυρωθεί αυτό το επιζήμιο για όλους μας  έργο. Το  παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό Ευρωβουλευτές και Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Ευρωπαικό Κοινοβούλιο  εμπλεκόμενους υπουργούς – εμπλεκόμενους φορείς του έργου- πολιτικά κόμματα –Υπουργούς και   βουλευτές κομμάτων Θεσσαλίας Ηπείρου,   δίκτυα πολιτών και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ,Μέσα μαζικής ενημέρωσης  Έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για  ανάρτηση-δημοσίευση

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ΄

΄ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ      

Κόνιαρης Γεώργιος

Κατερίνα Σακελλάρη

Θεοφάνης Τσιατσιάνης

Φωτεινή Κωσιωρή

Αναστασία Κωσιωρή

Χρήστος Τσιουραντάνης

Κώστας Τσιαμπάς

Μιχάλης Κόνιαρης

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Αντώνης Κοσσυβάκης

Καπερώνης Χρήστος 

               

                  ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ 12-8-2022

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]