ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις: Νέες πληροφορίες για τις αυξήσεις – Ποιες αλλαγές έρχονται, δείτε αναλυτικά παραδείγματα


 Νέες πληροφορίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο MEGA o σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς. H συλλογική διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και να καταλήξει κάπου στο Μάιο, τόνισε ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι η διαδικασία ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και το φθινόπωρο προκειμένου η αύξηση να δοθεί νωρίτερα, ώστε να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα όρια  του 2012.


Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Επίσης αποκάλυψε, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να υπερβεί τα 751 ευρώ και να αγγίξει τα  760 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθύμισε δε ότι το 2012 που ξεκίνησαν οι μνημονιακές περικοπές  ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ. Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δοθεί τον Απρίλιο. «Μιλάμε για Απρίλιο ή Μάιο και όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές διαθέσεις», απάντησε και παρέθεσε τρία παραδείγματα για την αναπροσαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από το 2023.


Υπάλληλος χωρίς προϋπηρεσία: 450 ευρώ ετήσια ωφέλεια

Υπάλληλος με 6 έτη προϋπηρεσία: 630  ευρώ ετήσια ωφέλεια

Εργάτης με 3 χρόνια προϋπηρεσία:  580 ευρώ ετήσια ωφέλεια

Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει η αύξηση του στα 751 ευρώ με 760 ευρώ για τους εργαζόμενους

Μεταξύ άλλων εξήγησε τι σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με 760 ευρώ για τους εργαζόμενους. «Εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ με 760 θα φτάσουμε στο σημείο 1 στους 2 Έλληνες να αμείβεται με το κατώτατο μισθό. Ενώ πριν από 10 χρόνια, αυτό το ποσοστό δεν ήταν μεγαλύτερο του 25-30 %», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται επειδή «οι προηγούμενοι μισθοί που μειώθηκαν δεν ήταν με βάση τον κατώτατο, δεν αυξήθηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Και αυτό είναι θέμα συμφωνίας εργοδότη -εργαζόμενου. Να πούμε ότι είχαμε μέσο μισθό το 2012 περίπου 1.200 ευρώ και τώρα έχουμε 950 ευρώ».


Συλλογικές συμβάσεις: Θα επανέλθουν;

Επίσης ρωτήθηκε εάν οι συλλογικές συμβάσεις ενδέχεται να επανέλθουν. Απάντησε καταφατικά πως «γίνεται  μια προσπάθεια». «Να πούμε ότι η τελευταία  κίνηση δεν ήταν προσπάθεια, αλλά  ήταν απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την σύμβαση των φυσικών καταστημάτων. Έχουμε τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Γίνεται συζήτηση και για άλλες συμβάσεις», πρόσθεσε και επανέλαβε πως «θα δούμε σιγά -σιγά να επανέρχονται από την στιγμή που υπάρχει κατεύθυνση της κυβέρνησης σε αυτό».


Εν συνεχεία μίλησε για τις αυξήσεις που θα γίνουν στους μισθούς των  ξενοδοχοϋπαλλήλων. « Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δούμε μέσα στο 2023 αύξηση στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θα ξεπεράσει το 10% και μάλιστα σε βάθος διετίας γιατί θα είναι κλιμακωτή το 2023 και το 2024 θα φτάσει ίσως και το 15% », είπε ο κ. Πρασσάς.


« Εκτιμώ ότι μεγάλη αύξηση θα είναι το 2023  που ίσως ξεπεράσει και το 10% και η υπόλοιπη θα είναι συμβατική», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις  συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και παρέθεσε παρακάτω τρία παραδείγματα για τη  νέα αύξηση που θα γίνει στους μισθούς των  ξενοδοχοϋπάλληλων μέσα στην επόμενη διετία:


Σερβιτόρος: Ο μισθός του θα αυξηθεί στα 1023 ευρώ από 930 ευρώ που λαμβάνει σήμερα. Αυτός ο μισθός είναι χωρίς καμία άλλη προσαύξηση, προϋπηρεσία , ανθυγιεινή εργασία κλπ

Καμαριέρα: Ο μισθός θα αυξηθεί στα 1004 ευρώ από  913 ευρώ που είναι σήμερα.

Μάγειρας: Οι αποδοχές του θα φτάσουν στα 1045 ευρώ από 950 ευρώ που είναι σήμερα.

 πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]