ΕΛ.ΑΣ:ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΣΕ ΑΤΜ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κώστας Μπάρκας: Εμπαιγμός της κυβέρνησης με την έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα


Καθαρός εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι η εφαρμογή των εξαγγελιών για την έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα. Αυτό αναδεικνύεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σαράντα έξι (46) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. 

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με την επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύονταν για κάλυψη του πρόσθετου κόστους κατά 80% για όλους τους καταναλωτές. 

Υπήρξε περίπτωση λογαριασμού αγροτικού ρεύματος στο Πήλιο, όπου για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, για κατανάλωση περιόδου Μαΐου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ. 

Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ. Οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών. 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου. Δεύτερον, αν προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και η οικονομία το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών. 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση: 

 

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2022


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας


ΘΕΜΑ: Δεν εφαρμόζεται η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα

Η στήριξη των αγροτών κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022, εν μέσω αρδευτικής περιόδου και παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για κάλυψη του πρόσθετου κόστους κατά 80% για όλους τους καταναλωτές, υπήρξε ιδιαίτερα ελλιπής με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη επιβάρυνσή τους. Συγκεκριμένα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με αποτέλεσμα η επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε λογαριασμό αγρότη του Πηλίου για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, για κατανάλωση περιόδου Μαΐου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ.

Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ.

Οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας, με τους αγρότες της περιοχής να κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών του Πηλίου, τόσο στους λογαριασμούς του Ιουνίου, όσο και σε αυτούς του Ιουλίου για το αγροτικό τους ρεύμα, η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι η ανακοινωθείσα, αλλά υπολείπεται κατά πολύ.

Επειδή, οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Επειδή, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου; 

2. Προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και η οικονομία το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος


Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]