Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων απαντά στις ανυπόστατες δηλώσεις Γκίκα

 


Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αλλά και ως Επικεφαλής της Παράταξης «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», αισθάνομαι καθημερινά την εμπιστοσύνη των χιλιάδων μελών-επιχειρήσεων  του Επιμελητηρίου και της επιχειρηματικότητας.

Γνωρίζουν όλα τα μέλη-επιχειρήσεις  ότι στην δύσκολη αρχικά διετία αλλά και σήμερα, η διοίκηση του Επιμελητηρίου και προσωπικά ο Πρόεδρος ήταν εκεί για κάθε πρόβλημα τους, πάλευαν και παλεύουν για την επίλυση προβλημάτων, για την στήριξη τους, για την ανάπτυξη τους μέσω προτάσεων και παρεμβάσεων.

Προφανώς ο Επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» την τελευταία τριετία, τα μόνα σκαλιά που δεν ανεβοκατεβαίνει καθημερινά, «σίγουρα δεν είναι αυτά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων». 

Αφού δεν είχε χρόνο και από ότι φαίνεται έχει ελλείψεις και για να μην μείνει μετεξεταστέος μιας και κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν εκλογές, του υπενθυμίζουμε μερικά από όσα έχουμε διεκδικήσει με μεγαλύτερη ένταση από τον Μάρτιο του 2020 ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Διεκδικήσεις για μείωση δεικτών ΦΠΑ, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, προτάσεις στήριξης-ενίσχυσης  επιχειρήσεων που δεν αξιολογήθηκαν λόγω μαθηματικού τύπου από τα προγράμματα που υλοποίησαν όλες οι περιφέρειες της χώρας καθώς και πρόταση  για δεύτερο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω των περιφερειών.

Προτάσεις και διεκδικήσεις στα αρμόδια Υπουργεία για επιταγές-αξιόγραφα, για κατάργηση της προκαταβολής φόρου, για την επιστροφή φόρου μέσω γρήγορης διεκπεραίωσης φορολογικών δηλώσεων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών (όταν αυτές δεν επιδοτούνταν), προτάσεις στήριξης λόγω covid-19 των επιχειρήσεων και  δέσμη μέτρων  προς όλους τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, προτάσεις για ένταξη όσων περισσότερων στις επιστρεπτέες προκαταβολές, ολοκληρωμένη πρόταση και παρέμβαση για το πρόγραμμα 80/20, προτάσεις και παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών καθώς και για τη άρση του αποκλεισμού τους από αυτές.

Προτάσεις για την Εστίαση και την απασχόληση σε αυτές, αύξηση των πόρων για δράσεις ενίσχυσης  εξωστρέφειας, κίνητρα για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις σε απομονωμένες περιοχές, προτάσεις  σε συνεργασία με την ένωση λογιστών-φοροτεχνών Ν.Ιωαννίνων.

Ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα  «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ»  με διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ».

Ολοκληρωμένη πρόταση προς όλα τα Υπουργεία για την μετά covid εποχή.

Σε συνεργασία με την Ένωση ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων καθώς και με τους εκπροσώπους των καταλυμάτων επεξεργαστήκαμε μια σειρά από προτάσεις οι οποίες απεστάλησαν στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού. 

Καταθέσαμε προτάσεις για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα καθώς και προτάσεις για την στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης όπως ήταν το πρόβλημα του υψηλού κόστους digea. 

Καταθέσαμε ολοκληρωμένα στο Δ.Σ τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για μεγάλα ζητήματα, όπως το Φυσικό αέριο ενώ πραγματοποιήσαμε στοχευμένες ενημερώσεις μέσω διαδικτυακών ημερίδων αλλά και μέσω φυσικής παρουσίας και πριν την covid περίοδο αλλά και μετά από αυτή, για το σύνολο της επιχειρηματικότητας αλλά και για εξιδεικευμένα αντικείμενα όπως αυτά των λογιστών και το πρόγραμμα my data.

Eιδικά για το θέμα του ενεργειακού προβλήματος ζητήσαμε από τις αρχές  Φεβρουαρίου  του 2022  παρατάσεις σε όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες  ρυθμίσεων όπως αυτή των 72 δόσεων χρεών covid που έληγαν  στις 28 Φεβρουαρίου ενώ ταυτόχρονα προτείναμε να επανεξεταστεί και ο αριθμός δόσεων με αύξηση το λιγότερο και ανάλογα τα χρέη της κάθε επιχείρησης τις 120 δόσεις.

● Γενναίες επιδοτήσεις στο ενεργειακό κόστος τουλάχιστον στο 75%.

● Σημαντικές μειώσεις έστω αρχικά και προσωρινά λόγω κρίσης  στους Ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων.

● Μειώσεις των δεικτών ΦΠΑ και κυρίως στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%.

● Επανένταξη στις αρχικές ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ  όσων τις είχαν  απολέσει χωρίς πέναλτι επαναφοράς  στο αρχικό χρέος και προκαταβολή της τρέχουσας δόσης και όχι των δόσεων που είχαν απολεστεί με  μεταφορά αυτών στο τέλος της ρύθμισης.

● Έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης  στο Ταμείο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που τρέχει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επιτάχυνση διαδικασιών για ολοκλήρωση και ένταξη στον εξωδικαστικό όσων έχουν αιτηθεί και τηρούν τα κριτήρια για να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι από τον Ιούνιο του 2021 που έχει ξεκινήσει για να μη χάσουν όπως ισχύει από τον Νοέμβριο του 2021 τα σπίτια τους αλλά και τα επαγγελματικά ακίνητα τους.

● Άμεσες παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει μείνει εκτός των τελευταία χρόνια. Παρεμβάσεις και δημιουργία ταμείου για αυτές έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση με πιο ευέλικτα κριτήρια για να επιβιώσουν και να έχουν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία. 

● Παρεμβάσεις ουσίας  από τα αρμόδια υπουργεία και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να μειωθούν οι ανατιμήσεις που σε πολλές των περιπτώσεων είναι  κερδοσκοπικές, αυστηρός έλεγχος από τις υπηρεσίες. 

Αυτά είναι ορισμένα και  ενδεικτικά, που τα ζητήσαμε, διεκδικήσαμε και προτείναμε ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πολύ έγκαιρα και πριν από τις όποιες θετικές οι αρνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης και βρίσκονται αναλυτικά στη Γραμματεία του  Επιμελητηρίου  Ιωαννίνων.

Ελπίζουμε ο κος Γκίκας να βρει χρόνο να ανέβει και «τα σκαλιά του Επιμελητηρίου» και θα είμαστε εκεί όπως κάθε ημέρα, με διάθεση να ακούσουμε τις προτάσεις του (αν έχει) και γιατί όχι, αν αξίζουν να τις υιοθετήσουμε για το σύνολο της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπούμε και όχι μόνο για τις κοινωνίες και την επιστρεπτέα προκαταβολή που απασχολούσε τον ίδιο σε κάθε συνεδρίαση για ευνόητους λόγους και που δυστυχώς αρκετοί δεν κατάφεραν να ενταχθούν.


Με εκτίμηση, 

Δρ. Δημήτριος Δημητρίου

Επικεφαλής της Παράταξης «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]