Όφελος για την καρδιά αν κάνετε αυτό στο μπάνιο – 1 στους 3 γλιτώνει το έμφραγμα


 Όταν μιλάμε για την υγεία της καρδιάς, ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, όπως λένε οι ειδικοί.


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τις επιπτώσεις στην καρδιά από τη διατροφή, την άσκηση και των επιπέδων στρες. Αλλά λίγοι συνειδητοποιούν, ότι μια συνήθεια στο μπάνιο, μπορεί να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Μετά από μια μελέτη δύο δεκαετιών, οι ειδικοί λένε ότι κάνοντας αυτό το ένα πράγμα στο μπάνιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Μάλιστα, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια παρέχει οφέλη “παρόμοια με τον αντίκτυπο της άσκησης”.

Το καθημερινό ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Heart, διαπίστωσε ότι το να κάνετε ζεστό μπάνιο κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Η μελέτη βασίστηκε σε εκτεταμένα ιατρικά και προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1990 και 2009 από το Κέντρο Μελέτης Ι της Ιαπωνίας, το οποίο περιελάμβανε πλήρη σύνολα δεδομένων από περισσότερους από 30.000 μεσήλικες συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ή καρκίνου. Αφότου προσυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καθημερινό ζεστό μπάνιο συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μπάνιο μία ή δύο φορές το εβδομάδα.


Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να δείχνουν ότι οι υγιείς ενήλικες που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μπορούν να το πετύχουν κάνοντας καθημερινά ζεστά μπάνια. Αν και η ακριβής θερμοκρασία του νερού δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ευρήματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα ζεστό μπάνιο στην Ιαπωνία είναι συνήθως μεταξύ 40°C και 42°C. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης, ότι στην Ιαπωνία, οι ντουζιέρες φτάνουν μέχρι το ύψος των ώμων και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σε οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία μπορεί να προσφέρει η εν λόγω συνήθεια.


Τα συχνά ζεστά μπάνια μπορεί επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το καθημερινό ζεστό μπάνιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 26% σε σύγκριση με το λιγότερο συχνά μπάνια. Αν και η μελέτη ήταν παρατηρητική (και επομένως δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος) οι ερευνητές υπέθεσε ότι τόσο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής όσο και εγκεφαλικού μπορεί να μειωθούν λόγω της ικανότητας ενός ζεστού μπάνιου να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς το δέρμα θερμαίνεται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να κρυώσουν το σώμα, τραβώντας το αίμα μακριά από τον πυρήνα του σώματος προς το δέρμα.


“Διαπιστώσαμε ότι το συχνό μπάνιο συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, υποδηλώνοντας ότι η ευεργετική επίδραση του ζεστού νερού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μπορεί εν μέρει να οφείλεται στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.


Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι σοβαροί κίνδυνοι από το να κάνετε ζεστό μπάνιο

Αν και οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένα καρδιαγγειακά οφέλη από το τακτικό μπάνιο με ζεστό νερό, τόνισαν επίσης παλαιότερα ευρήματα σχετικά με γνωστούς κινδύνους που σχετίζονται με την εν λόγω συνήθεια.


“Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους πιθανούς κινδύνους του μπάνιου με ζεστό νερό, κάτι που αυξάνεται με την ηλικία, καθώς και με τη θερμοκρασία του νερού”, έγραψε ο δρ. Andrew Felix Burden σε ένα σχετικό άρθρο.


Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η έκθεση του ατόμου στη θερμότητα είναι ξαφνική ή παρατεταμένη, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται τζακούζι ή σάουνες. Οι ειδικοί λένε ότι η ξαφνική ή παρατεταμένη βύθιση σε ζεστό νερό μπορεί να υπερθερμάνει το σώμα και να στρεσάρει την καρδιά. Όσοι έχουν μια υποκείμενη στεφανιαία πάθηση μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του παλμού, για να αντισταθμιστεί η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σοβαρό ιατρικό συμβάν.


Ορισμένα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να κάνουν το ζεστό μπάνιο επικίνδυνο για την καρδιά

Οι περισσότεροι χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων, ακόμη και εκείνοι με σταθερή καρδιακή νόσο, ή ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να κάνουν τακτικά ζεστά μπάνια με ασφάλεια. Αλλά άτομα με ασταθή πόνο στο στήθος (στηθάγχη), ανεπαρκώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση, ή άλλα σοβαρά καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να τα αποφεύγουν.


Οι ειδικοί λένε ότι συγκεκριμένα, άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι προσεκτικά, να αυξάνουν σταδιακά την θερμοκρασία του νερού και σε κάθε περίπτωση να μην φτάνουν στο καυτό νερό. Ιδανικά, το νερό μεταξύ 40°C και 42°C.


Τέλος, θα πρέπει να προσέχετε για σημάδια ότι οι συνήθειές σας στο μπάνιο βλάπτουν την υγεία σας. Είναι σώφρον να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού και να ενυδατωθείτε, εάν παρατηρήσετε ναυτία, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ζάλη, λιποθυμία, ή οποιαδήποτε άλλα αξιοσημείωτα σημάδια σωματικής δυσφορίας, ενώ κάνετε μπάνιο. Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρό, ή εμφανίζεται τακτικά, επικοινωνήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

πηγή newsit.gr


Μετάφραση: iatropedia.gr /  Πηγές: https://www.sciencedaily.comhttps://health.clevelandclinic.orghttps://www.health.harvard.eduhttps://bestlifeonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]