Κόνιτσα:Στη σεπτή Οικία του Αγίου Παϊσίου ...το γράμμα που έστειλε στην μητέρα Του όταν εκάρη μοναχός στο Άγιο Όρος ...Σε κάθε γωνιά του Σπιτιού .... πτυχές από τη ζωή Του ...[βίντεο]

 


H oικογένεια του Αγίου Παισίου μετά από περιπλάνηση περίπου 1,5 χρόνου εγκαταστάθηκε στην   ακριτική Κόνιτσα από όταν ήρθαν από τη Μικρά Ασία το 1924.

Ο Γέροντας γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας και ήρθε στην Ελλάδα 40 ημερών παιδί ,βαφτισμένος από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη  ο οποίος έδωσε και το όνομά του για να αφήσει έναν καλόγερο στη θέση του .


Το σπίτι που εγκαταστάθηκε η οικογένεια του Αγίου ήταν ανταλλάξιμο και τους παραχωρήθηκε καθώς ήταν πολυμελής οικογένεια .

Μπαίνοντας στο Σπίτι συναντάμε μία εικόνα του Αγίου Παϊσίου ,ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Παϊσιο Β που ήταν μητροπολίτης Καισαρείας στην Καππαδοκία .

Στο Σπίτι  Του  οι   πιστοί έχουν τη δυνατότητα να δουν   μεταξύ άλλων και την πρώτη φωτογραφία Του όταν εκάρη μοναχός στο Άγιο  Όρος  την οποία έστειλε στη μητέρα Του ,γράφοντάς της πως πλέον θα έχει μητέρα την Παναγία .


Τη συνόδευε με ένα ποίημα :

"Μανούλα μου σε χαιρετώ,εγώ πάω να μονάσω φεύγω την μάταιαν ζωήν ,τον πλάνον να γελάσω .

Στη μοναξιάν ,στην έρημον ,τα νιάτα να περάσω δια την αγάπη του Χριστού ,όλα θα τα θυσιάσω .

Όλα του κόσμου τα αγαθά σαν σκύβαλλα θα αφήσω ,να εκτελέσω την πρώτην εντολήν 

Με τον Σταυρόν στον Γολγοθάν τον Ιησούν να ακολουθήσω και εις την Άνω Ιερουσαλήμ ,εύχομαι να σε συναντήσω.

Φεύγω από την μεγάλην σου στοργή ,μανούλα μου να μπορέσω ,δια  να ήμεθα αιώνια μαζί ,τον Ιησούν θα παρακαλέσω .

Δι'αυτό  μικρός εθέλησα τα μαύρα  δια να φορέσω ,να αφιερωθώ εις τον Χριστόν ,του Θεού να αρέσω.

Και δια  μητέρα εις το εξής ,θα έχω την Παναγίαν ,να με φυλάξει αβλαβή ,απ' του εχθρού  την πανουργίαν.

Μάννα μου με κατάνυξιν ,στην έρημον εδώ στην ησυχίαν ,θα εύχομαι πάντα διά  εσέ και δι΄όλην την πολιτείαν ."

Σημειώνεται ότι ο Άγιος  ονομάστηκε πρώτα Αμβέρκιος και μετά Παΐσιος.


  Στην Οικία Του υπάρχουν και τα βιβλία που διάβαζε ο Γέροντας ,ξυλόγλυπτα στον τόρνο καθώς και κάρτες που έφτιαχνε ο ίδιος με αποξηραμένα φυτά και   μέσα από αυτές έστελνε το μήνυμα να έχουμε πάντοτε μέσα μας πασχαλιάτικη χαρά!


Ο Γέροντας  όσο ήταν μικρό παιδί πάντοτε συγκέντρωνε τους Βίους των Αγίων .Όταν γύριζε από το σχολείο διάβαζε πρώτα Βίους Αγίων και μετά τα μαθήματά Του .Προσπαθούσε να μιμηθεί τους βίους των Αγίων .

Στο Σπίτι υπάρχει και μία οικογενειακή φωτογραφία  .Σημειώνεται ότι ο Γέροντας είχε 8 αδέρφια στη ζωή ,4 αγόρια και 4 κορίτσια.

Στην Οικία   Του υπάρχει και ένα μαγκάλι που ίδιος είχε φτιάξει για να ζεσταίνεται τον χειμώνα η οικογένεια αλλά και πολλά   χειροποίητα ξυλόγλυπτα .

Διασώζεται ακόμα ένα ρολόι  που είχε κάνει δώρο στην αδερφή Του Χριστίνα όσο εργαζόταν σαν ξυλουργός .



Όταν ήταν στο Στόμιο είχε πάρει άδεια από την Αστυνομία και είχε τοποθετήσει 7 κουμπαράδες σε διαφορετικά σημεία  και είχε ορίσει μία επιτροπή για να διαχειρίζεται τα χρήματα .Όταν συγκεντρωνόταν ένα ποσό η επιτροπή   όριζε που έπρεπε να  δοθούν  ενημερώνοντας πάντα τον Γέροντα .



Στη σεπτή Οικία Του υπάρχουν και φωτογραφίες από το Στόμιο .Όταν ο Γέροντας πήγε στην εν λόγω Ιερά μονή το 1958 ,την ανακαίνισε αφού είχε καεί από τους Γερμανούς.

Οι εργάτες κυρίως ήταν εθελοντές .

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν έριξαν την πλάκα  είχε τελειώσει το   τσιμέντο .Οι εργάτες είπαν στον Γέροντα πως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν αφού χρειάζονταν 2 ώρες  να πάνε στην Κόνιτσα και άλλες 2 για να επιστρέψουν .

Ο Γέροντας τους είπε να συνεχίσουν .Πήγε ο ίδιος και προσευχήθηκε στην Παναγία και το τσιμέντο και έφτασε και περίσσεψε...

Στο σπίτι του οι επισκέπτες θα δουν και προσωπικά του αντικείμενα αλλά και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η μητέρα  Του καθώς και  ένα  βιβλίο με τα ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων της οικογένειας Εζνεπίδη .


Όταν ο Γέροντας ήταν στο Σινά ,τα εργόχειρα που έφτιαχνε τα έδινε στα μοναστήρια να τα πουλήσουν και τα χρήματα που συγκεντρώνονταν τα έδινε στους Βεδουίνους  και εκείνοι από ευχαρίστηση χάρισαν στον Γέροντα  μικρά πορτοφολάκια φτιαγμένα από χάντρες ,τα οποία διασώζονται και υπάρχουν στο Σπίτι Του στην Κόνιτσα.


Το εικονοστάσι φτιαγμένο από τον Γέροντα   στέκει στο ίδιο ακριβώς σημείο που το είχε τοποθετήσει στο σπίτι Του ο ίδιος ...


Στο Εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι Του ο Άγιος   Παΐσιος   σαν παιδί πήγαινε και προσευχόταν .

Σε ηλικία 15 ετών μετά από κάποιες αμφιβολίες που του έβαλαν σχετικά με την ύπαρξη του Θεού πήγε εκεί  για να προσευχηθεί .Εκεί είχε την πρώτη Του θεοπτία ,αφού εμφανίστηκε   ο Ιησούς Χριστός ...

Η Κόνιτσα και φέτος γιορτάζει τον Άγιό Της με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν από σήμερα .

Οι πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα σήμερα μέχρι τις 18.30 το απόγευμα να ξεναγηθούν στην Οικία Του και να μεταβούν στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Αύριο ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και περπατώντας στη χαράδρα του Αώου  μία απόσταση 5 χιλιομέτρων θα φτάσουν  στη  Μονή Στομίου .

Στις 20.30 αύριο το βράδυ θα τελεστεί Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παϊσίου ,από τον ανωτέρω Ιερό Ναό προς την Οικία του Αγίου και εν συνεχεία  επιστροφή στον Ιερό Ναό .

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη το πρωί με πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και δεξίωση  στο Δημαρχείο της Κόνιτσας ,του τόπου όπου έζησε ο Άγιος Παίσιος ....

[βίντεο αρχείου epirus-tv-news.gr]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]