ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων-Καταγγελία για τις Δημοτικές Αρχές Ζίτσας και Πωγωνίου....

 


ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα οι Δημοτικές Αρχές Ζίτσας και Πωγωνίου που τις τελευταίες 10 μέρες αποφάσισαν να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου για να διαθέσουν προσωπικό που δεν διαθέτουν για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), την οποία όμως δοκιμαστική λειτουργία η εταιρία ανάδοχος δεν δέχεται να κάνει. 

Συγκεκριμένα, και οι δύο Δημοτικές Αρχές, αποδεχόμενες τους όρους της προγραμματικής σύμβασης και με βάση τις μελέτες για τη λειτουργία των ΣΜΑ, πρέπει να διαθέσουν προσωπικό των ειδικοτήτων ΔΕ Φύλακα-ζυγιστή και ΔΕ Χειριστή Εξοπλισμού. Και οι δύο όμως όχι μόνο δεν διαθέτουν τέτοιες ειδικότητες αλλά ούτε καν μπορούν να προσλάβουν τέτοιες ειδικότητες γιατί δεν προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων τους.

Ως προς τις υπόλοιπες ειδικότητες που προβλέπονται για τη λειτουργία των ΣΜΑ, απαιτούνται οδηγοί οι οποίοι όμως και στους δύο Δήμους έχουν πληρότητα 50%. Συγκεκριμένα από τις 6 θέσεις οδηγών του Δήμου Πωγωνίου υπηρετούν μόνο 3 οδηγοί και με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Πωγωνίου έχει αναθέσει την αποκομιδή όλων των Δημοτικών Ενοτήτων σε ιδιώτες. Στο δε Δήμο Ζίτσας από τις 10 θέσεις οδηγών που προβλέπονται στο ψηφιακό οργανόγραμμα είναι καλυμμένες μόνο οι 5 και αντίστοιχα ο Δήμος Ζίτσας έχει δώσει σε ιδιώτες την αποκομιδή των ΔΕ Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών, Εκάλης , ΒΙΠΕ και την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένου ολόκληρου του Δήμου Ζιτσας. 

Η ανάγκη  να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή -σε κάποιες περιπτώσεις - καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι. 

Οι Δημοτικές Αρχές Ζίτσας και Πωγωνίου όλα αυτά τα χρόνια δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των  πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι το εργοστάσιο. 

Η αλλαγή στη στάση τους έγινε εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιπαλότητα ΦΟΔΣΑ -Περιφέρειας. Δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα των υπηρεσιών και των εργαζομένων. 

Αν  έστω και ένας οδηγός διατεθεί  για τη λειτουργία των ΣΜΑ, τότε η εντατικοποίηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται εκθετικά. Εναλλακτικά θα ιδιωτικοποιηθούν κι άλλες δημοτικές υπηρεσίες, αυξάνοντας -ξανά - το κόστος για τους πολίτες.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι των Δήμων λάστιχο για να διευκολυνθούν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις. 

             Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ. 

            Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους των Ιωαννίνων. 

            Παλεύουμε για την κατάργηση της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας. Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα επιβαρύνει τους Δήμους που μετακυλύουν το κόστος στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.


7 Ιουλίου 2022


Συν. Οι δηλώσεις αδυναμίας εκτέλεσης υπηρεσιών των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου με τις οποίες έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]