Εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να χτυπούν ...ψηφιακή κάρτα και να συνεχίζουν να δουλεύουν!

 


Συγκεκριμένες καταγγελίες για παραβίαση ωραρίων και με την ψηφιακή κάρτα -που διατυμπανίζει το υπουργείο Εργασίας ως δήθεν εγγύηση σεβασμού του ωραρίου- έχουν γίνει για σούπερ μάρκετ και τράπεζα όπου εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα υποτίθεται στη λήξη της βάρδιας και να συνεχίζουν να δουλεύουν!


Συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που σε ανακοίνωση αναφέρει:


Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.

Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.

Σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.

Οδηγοί  να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.

Καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα. 

Σημειώνει ότι «αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία».  


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνει ότι «με αφορμή την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας  από 1 Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας που εδώ και 2,5 χρόνια που μετράμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες κρούσματα από τα πρωτόκολλα-λάστιχο δεν πέρναγε ούτε έξω από super markets,  αποφάσισε να επισκεφτεί κάποια σε ένα καλά στημένο σκηνικό για να μας πει ότι "τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, ότι υλοποιείται ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική στην πράξη". 


Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων για "επανάσταση στην αγορά εργασίας", για "μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο", για "εγγύηση και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου". Για να το απογειώσει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία έκανε λόγο για "ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων", ότι "θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά". Μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες επιστράτευσαν για να μας πείσουν για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας».


Συνεχίζοντας ο  Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προσθέτει ότι «και τα λένε όλα αυτά αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν τη 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.


Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το  μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας».


Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα! Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωσή μας στο σωματείο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».


Ανάλογη πρακτική στην Alpha Bank, σύμφωνα με την ΕΣΑΚ

Εξάλλου και η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank, σε ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει την αισχρή πρακτική της Alpha Bank που αναγκάζει εργαζόμενους να χτυπήσουν κάρτα και να συνεχίσουν να δουλεύουν, προτρέποντας μάλιστα κάποιους που δουλεύουν σε διευθύνσεις να δουλέψουν από το σπίτι!!!».


Τονίζει ότι «σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι θεωρίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του Σωματείου Alpha Bank ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη θα φέρει και το τέλος των απλήρωτων υπερωριών. Από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής της έχουμε ήδη 18 καταγγελίες συναδέλφων που εξαναγκάστηκαν να χτυπήσουν κάρτα ενώ δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τη δουλειά τους.


Τη στιγμή που έχουμε μείνει κυριολεκτικά "τρεις και ο κούκος" μετά τις αλλεπάλληλες "εθελούσιες απολύσεις", και ενώ η τράπεζα αξιώνει τα καταστήματα να δουλεύουν με ένα μόνο ταμείο, οι διευθύνσεις να δουλεύουν με το μισό προσωπικό, να κλείνουν συνεχώς όλο και περισσότερα καταστήματα, έρχονται τώρα να μετακυλήσουν την ευθύνη στον εργαζόμενο που δεν έχει προλάβει να τελειώσει στην ώρα του».


Καταλήγοντας αναφέρει: «Απαιτούμε τώρα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη τακτική. Η τράπεζα να αναλάβει τις ευθύνες της!!! Ή που θα πληρώνει υπερωρίες ή που θα προσλάβει προσωπικό.


Καλούμε τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το ωράριό τους, να μη μασήσουν σε εκβιασμούς και απειλές, να διεκδικήσουν τις υπερωρίες τους σε περίπτωση που χρειαστεί να δουλέψουν πέραν του ωραρίου».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]