Ιωάννινα:Έξω από το Δημαρχείο οι σχολικές καθαρίστριες -Οργισμένη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο που δραπέτευσε για να αποφύγει την οργή τους ...


 Απαιτούμε την ανάκληση των 40 απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οργισμένη αντιπαράθεση με τον Μωυσή Ελισάφ, Δήμαρχο Ιωαννίνων που δραπέτευσε για να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι σχολικές καθαρίστριες στα Γιάννενα έξω από το δημαρχείο Ιωαννιτών απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης 40 σχολικών καθαριστριών που αποφάσισε η οικονομική επιτροπή του δήμου. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων σε συντονισμό με την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι στοιχείο πανικού της δημοτικής αρχής ήταν η επιλογή της να αναθέσει στην Ελληνική Αστυνομία το ρόλο του πορτιέρη στο δημαρχείο κάνοντας «face control» από το πρωί, ενώ παράλληλα είχε πέσει σύρμα όλοι οι αντιδήμαρχοι που στεγάζονται σε παρακείμενα κτίρια να απουσιάζουν. 

Μέσα σε κλίμα οργής και θυμού οι σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για την απόλυση των 40 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών αφού ενώ πέρυσι στο δήμο Ιωαννιτών εργάζονταν 166 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, τώρα αποφασίστηκε για τη σχολική χρονιά 2022-2023 η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση. Δηλαδή αποφάσισαν ότι αρκούν 126 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες για 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18300 μαθητές.


Σύμφωνα με τις καθαρίστριες, την πρώτη ευθύνη τη φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών που όχι μόνο δεν προκηρύσσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μόλις 92 σχολικές καθαρίστριες για μία πόλη 100.000 κατοίκων, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι βάζει στο ζύγι του κόστους-οφέλους βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι με τις προκηρύξεις για την πρόσληψη τους, η κυβέρνηση επιδιώκει να της φέρει σε αντιπαράθεση τη μία απέναντι στην άλλη, αφού κριτήριο για την επιλογή τους για μία κακοπληρωμένη θέση εργασίας είναι η μοριοδότηση με κριτήρια παλαιότητας, αριθμό τέκνων κτλ.

Παράλληλα οι σχολικές καθαρίστριες υποστηρίζουν ότι ενώ το Μάρτιο του 2022 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ενώπιον τους υπό την πίεση των κινητοποιήσεων τους ότι ο δήμος θα προσλάβει και τις 166 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για το έτος 2022-2023, σήμερα υπαναχωρούν με την δικαιολογία ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που καλοκαιριάτικα στα Γιάννενα έχουμε 2.300 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε κοινή ανακοίνωση του εργατικού κέντρου και της επιτροπής αγώνα σχολικών καθαριστριών επισημαίνεται ότι «ακόμα και αν δεν υπήρχε covid η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων θα καταδίκαζε τα παιδιά μας να φοιτούν σε βρώμικα σχολεία, αφού αναλογεί μία καθαρίστρια για κάθε 145 μαθητές, δεν αντιστοιχεί καν μία καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα». Παράλληλα στο αντεπιχείρημα της δημοτικής αρχής για την έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, τονίζεται ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να καταδικάσει τις σχολικές καθαρίστριες στο κρύο μέσα στη βαρυχειμωνιά της Ηπείρου, την ώρα που έχει χαρίσει στο παρελθόν 3 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες εμφιάλωσης νερού της περιοχής και διατηρεί στα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές σχολικές καθαρίστριες με τις οικογένειες τους εκφράζοντας την απόγνωση τους για το πώς θα τα βγάλουν από δω και πέρα. Σε συμπαράστασή τους παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και του εργατικού κέντρου. 

Εκ μέρους των σχολικών καθαριστριών μίλησε η Δήμητρα Ηλία μέλος του ΔΣ του σωματείου σχολικών καθαριστριών όπου ανάμεσα στα άλλα κατήγγειλε την πλειοψηφία του σωματείου ότι καλλιεργούσε επανάπαυση όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ τώρα βάζει πλάτες στη δημοτική αρχή καλώντας υποκριτικά τις σχολικές καθαρίστριες να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του εργατικού κέντρου κατήγγειλε τη δημοτική αρχή που προσχεδιασμένα απουσίαζε θέλοντας να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών ενώ τις κάλεσε συμβολικά να ανέβουν στο γραφείο του δημάρχου και να αφήσουν τις ανακοινώσεις τους.


Μετά το τέλος της κινητοποίησης οι σχολικές καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στο εργατικό κέντρο για να συζητήσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους όταν έφτασε η πληροφορία ότι ο Μωυσή Ελισάφ Δήμαρχος Ιωαννιτών εμφανίστηκε στο δημαρχείο δίνοντας προκλητικά συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τότε οι σχολικές καθαρίστριες επέστρεψαν στο δημαρχείο αιφνιδιάζοντας τον δήμαρχο που εμβρόντητος για να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών δραπέτευσε μπροστά στις κάμερες. Εκεί τον λόγο πήρε η Δήμητρα Ηλία που μέσα σε κλίμα οργής κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για την στάση της στέλνοντας μήνυμα ότι θα τις βρουν μπροστά τους αφού δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον αγώνα τους να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]