Ακρίβεια: Δεν ανεβάζουν τις τιμές, αλλά λιγοστεύουν την ποσότητα - Νέες ανατιμήσεις


Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βιομηχανίες, αν και διατηρούν τις ίδιες τιμές, έχουν είτε μικρύνει τις συσκευασίες είτε έχουν μειώσει τις ποσότητες

 Kαυτός μήνας αναμένεται να είναι ο Αύγουστος για τους καταναλωτές με τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ να ετοιμάζονται για νέες ανατιμήσεις.


Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί καταγγελία του Ινστιτούτου Καταναλωτών για έμμεσες ανατιμήσεις σε προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βιομηχανίες, αν και διατηρούν τις ίδιες τιμές, έχουν είτε μικρύνει τις συσκευασίες είτε έχουν μειώσει τις ποσότητες.

Ακολουθώντας την τακτική αυτή επιβάλλουν νέες αυξήσεις, οι οποίες δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους καταναλωτές.  «Έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζουν συσκευασίες είτε σε χαρτιά υγείας είτε σε χαρτοπετσέτες. Ο καταναλωτής δεν θα γυρίσει να δει τι βάρος έχει η συσκευασία θεωρώντας ότι αγοράζει το ίδιο προϊόν», τόνισε ο Κώστας Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ. 


Χαρακτηριστική είναι περίπτωσή απορρυπαντικού πλυντηρίου που έριξε τις μεζούρες από 65 σε 63, αλλά κράτησε την τιμή ίδια, συσκευασίας με πατατάκια που έπεσε από τα 150γρ στα 130, διατηρώντας την ίδια τιμή, και συσκευασμένου χαρτιού υγείας, που μειώθηκε το βάρος του, αλλά η τιμή του έμεινε σταθερή. 


Νέες ανατιμήσεις από 1η Αυγούστου

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται από την 1η Αυγούστου σε απορρυπαντικά, καλλυντικά, γαλακτοκομικά. Ειδικότερα οι τιμές των απορρυπαντικών και των καλλυντικών αναμένεται να αυξηθούν έως 30% και των γαλακτοκομικών έως 7%.  Από Σεπτέμβριο θα πάρουν σειρά στις ανατιμήσεις από τα ζυμαρικα.


Οι ανατιμήσεις εκτιμάται ότι συμπιέσουν κι άλλο την κατανάλωση. Όπως είπε ο Γιώργος Μπάλτας Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το νέο κύμα ακρίβειας «θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης σε ολόκληρη την προϊοντική κατηγορία και μετατόπιση των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα».

πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]