Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ για τη συνέχιση της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ιωαννιτών

 


Προς τον Υπουργό Εσωτερικών 


Θέμα: Για τη συνέχιση της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ιωαννιτών.


Με την με αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./82/10488/11-7-2022 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/2006 ΠΥΣ «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα» (Α’ 280’) όπως ισχύει, κατόπιν των αιτημάτων των δήμων του πίνακα        αποδεκτών εγκρίθηκε ο μέγιστος αριθμός των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του      προσλαμβανόμενου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών αποσαφηνίζεται για ακόμα μια χρονιά ότι αν κάποιος Δήμος επιλέξει να προσλάβει επιπλέον προσωπικό τότε «η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους των Δήμων».

Με την συγκεκριμένη απόφαση για το Δήμο Ιωαννιτών εγκρίθηκαν μόλις 599 ώρες ημερήσιας απασχόλησης, οι οποίες με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετατράπηκαν στην πρόσληψη 92 μόλις σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης.

Στην ίδια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, με την αιτιολόγηση ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Covid, και με δεδομένο ότι η δαπάνη για επιπλέον προσλήψεις επιβαρύνει το Δήμο, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει και αυξημένες δαπάνες για τη θέρμανση των σχολείων, αποφασίστηκε η πρόσληψη μόνο 9 επιπλέον σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 σχολικών καθαριστριών μερικής απασχόλησης. Σε σχέση δηλαδή με την περυσινή χρονιά, 40 καθαρίστριες απολύονται και άλλες 25 θα δουλεύουν με μισό μεροκάματο.

Σημειώνεται ότι την περυσινή χρονιά, που ο Δήμος Ιωαννιτών επέλεξε να προσλάβει 166 συμβασιούχες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης ο αριθμός αποδείχθηκε ανεπαρκής γιατί περισσότερες από 90 εργαζόμενες νόσησαν με Covid.

Για τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Ιωαννιτών καταδικάζουν συνολικά 126 καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης να καθαρίζουν 138 σχολικές μονάδες, περίπου μία (1) καθαρίστρια για κάθε 145 μαθητές των Ιωαννίνων.

Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που ομοίως δεν αποφάσισε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, βάζουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους βασικές λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων. Είναι το ίδιο κριτήριο, που θα οδηγήσει  και στην επιδείνωση της θέρμανσης των σχολικών μονάδων εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία θα πρέπει συν τοις άλλοις να συνωστίζονται σε βρώμικες και κρύες αίθουσες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Εσωτερικών τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και για τη συνέχιση της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών των Ιωαννίνων.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                  Καραθανασόπουλος Νίκος

                                                                                    Κατσώτης Χρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]