ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2022 - Γιορτάζοντας την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού!


 Μεγάλη Γιορτή  Πολυφωνικού Τραγουδιού 2022


Γιορτάζοντας την παγκόσμια αναγνώριση 

του Πολυφωνικού Καραβανιού



Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2022 που διοργάνωσε η «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αποτέλεσε το μεγαλύτερο πολυφωνικό αντάμωμα στην Ελλάδα φέτος - αλλά και των τελευταίων χρόνων. 

Τραγούδια από κάθε περιοχή και γενιά της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, από Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Μουργκάνα, Παρακάλαμο, Ρίζα, Βούρκο, Χειμάρα καθώς και από Αλβανία, Βώλακα Δράμας, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, ηπειρώτικοι αλλά και θρακιώτικοι σκοποί και χοροί, συνέθεσαν το τετράωρο πρόγραμμα μιας ιδιαίτερα γενναιόδωρης και όμορφης γιορτής πολυφωνίας.

Με δεκαεπτά διαφορετικές συμμετοχές πολυφωνικών ομίλων και μουσικών σχημάτων, με περισσότερους από εκατό τριάντα ερμηνευτές και μουσικούς να εναλλάσσονται και να σμίγουν στη μεγάλη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας, με περισσότερους από χίλιους θεατές να παίρνουν τη σκυτάλη με πάνδημο χορό και τραγούδι, η γιορτή θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι συμμετείχαν, αποτελώντας μια βαθιά, πολύφωνη ανάσα ανάτασης κι ελπίδας.  


«Δελβινιώτικα», Κοσοβίτσα, Μουργκάνα, «Πεντάτονο», «Χαονία», «Όμορφη Χειμάρα», ΧΟΠΟΣΥΔΕ «Αντιγόνεια», Εργαστήρι Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, «Πολύφωνο», Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ, Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος», «Ωδές», «Ιώ» (Βώλακας, Κάτω Ιταλία), όμιλος του Πολυφωνικού Καραβανιού, η Ευτέρπη Γάτσιου, η Κατερίνα Μπελιέρη, ο Βαγγέλης Κώτσου, η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα με την Άννα Κάτση στο τραγούδι, οι Θρακιώτικες γκάιντες της ζυγιάς του Χρήστου Δανάκη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι, κάνοντας τη γιορτή, γιορτή τους! 

Στο πανέμορφο γαϊτανάκι των τραγουδιών, ομίλων και σχημάτων, ιδιαίτερες στιγμές αποτέλεσαν οι βραβεύσεις δύο εμβληματικών μορφών της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας που έχουν συνταξιδέψει για χρόνια με το Πολυφωνικό Καραβάνι. Βραβεύθηκαν η Ευτέρπη Γάτσιου από την Κοσοβίτσα και η Κατερίνα Μπελιέρη από την Χειμάρα, ως εμβληματικές μορφές του Δεροπολίτικου και του Χειμαριώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Το πρώτο βραβείο επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Σωτήρης Κολιούσης και το δεύτερο ο Πρόεδρος της «Εργοροής» κ. Γεώργιος Διόχνος.  Ιδιαίτερη και η μνημόνευση της Όλγας Μπίκα από τον Παρακάλαμο που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, με  ένα σπαρακτικό μοιρολόι με τη φωνή της και τα φώτα του Θεάτρου χαμηλωμένα…


Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2022 ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την, μετ΄ επαίνων, εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – την μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μεριάς της Ελλάδας και μία από τις, μόλις, είκοσι εννέα διαχρονικά από τα 180 κράτη – μέρη της Σύμβασης της UNESCO! Μια αναγνώριση που αντανακλά στο σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας που στήριξε την πρόταση εγγραφής και στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι.

Γιορτάζοντας την παγκόσμια αναγνώρισή του, το Πολυφωνικό Καραβάνι φρόντισε η φετινή γιορτή, όπως και η περσινή, να πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο. Συνέβαλαν η χορηγία της τεχνικής εταιρίας «ΕΡΓΟΡΟΗ» κι οι προσωπικές συνεισφορές μελών και φίλων της «Aπείρου». Χάρη στη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού διανεμήθηκε καλαίσθητο έντυπο αφιερωμένο στα 25 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού. Στο πλαίσιο του γιορτασμού, η «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι βράβευσε τρεις πρωτεργάτες του, τους Χρήστο Δίπλα, Κώστα Λιάγκο, Γιώργο Τούτση. Τα βραβεία επέδωσαν οι «κυρατζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά. 

To Πολυφωνικό Καραβάνι πέμπει ευχαριστίες στον Δήμο Πετρούπολης και το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας που διαχρονικά καλωσορίζουν τις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες πέμπονται στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση και εκπροσωπήθηκε με ευρύ κλιμάκιο του ΔΣ, όπως και σειρά συλλόγων. Ευχαριστίες πέμπονται, κυρίως, στους ίδιους τους ομίλους και τους συλλόγους που συμμετείχαν εθελοντικά και έκαναν τη γιορτή, γιορτή τους!  


Το Πολυφωνικό Καραβάνι ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες ομίλους, συλλόγους, μουσικούς, συντελεστές, παραστάτες, θεατές. Όλοι μαζί δημιούργησαν και μοιράστηκαν άλλη μια ανεξίτηλη μνήμη στο μεγάλο ταξίδι των φωνών. Με ξεχωριστή αξία, σε μια τέτοια, δύσκολη εποχή.

Η γιορτή έδωσε χαρά και ανάταση σε όλους! Καλή αντάμωση στα επόμενα! Με απαρχή το Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2022 που ταξιδεύει από τις 29 Ιουλίου έως και τις 7 Αυγούστου στην Άπειρο Ήπειρο. Γιατί, το μεγάλο ταξίδι των φωνών -  το Πολυφωνικό Καραβάνι ως Καλή Πρακτική Διαφύλαξης του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού - είναι ένα ταξίδι παντός καιρού που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]