ΔΗΠΕΘΕ :"Η Εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων" 8-10 Ιουνίου

 


Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων εμπνεόμενο από την πλούσια ιστορία της πόλης του αφιερώνει ένα τριήμερο στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βιαίως από τα σπίτια τους και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Η Εβραϊκή κοινότητα όπως σε κάθε ελληνική πόλη έτσι και στα Ιωάννινα αποτέλεσε σημαντικό πυρήνα του κοινωνικού και πολιτικού ιστού. Το ΔΗΠΕΘΕ αφιερώνει στη μνήμη των ανθρώπων αυτών ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Στις 8 και 9 Ιουνίου (Τετάρτη - Πέμπτη) στο «Καμπέρειο» θέατρο θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Μέρα Σάββατο» (21:00), ενώ στις 10 Ιουνίου (Παρασκευή) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων (21:00) .


«Μέρα Σάββατο»

Την 25η Μαρτίου του 1944, μέλη των Waffen-SS, τακτικοί Γερμανοί στρατιώτες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Edelweiss και Έλληνες χωροφύλακες εκτοπίζουν βίαια τους Εβραίους των Ιωαννίνων με τελικό προορισμό το Auschwitz-Birkenau.

Η παράσταση «Μέρα Σάββατο» αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό τους μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια. Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» (από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης»). Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας τη ντόπια εβραϊκή κοινότητα.Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 — ένα Σάββατο — και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.


Σκηνοθεσία: Irène Bonnaud | Ερμηνεία & τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου | Σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών): Κλειώ Μακρή|Παραγωγή: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων | Συμπαραγωγή:ScèneNationaleChâteauvallon - Liberté (Toulon, Γαλλία) και ThéâtreNationaldeNice (Γαλλία).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]