"Ανοιχτή επιστολή προς Μητσοτάκη : "Σεβαστείτε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα"

 


Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια


Ανοικτή Επιστολή «Σεβαστείτε το Δηµοσιο Πανεπιστήµιο στην Ελλάδα!» 

Η ανοικτή επιστολή «Σεβαστείτε το Δηµόσιο Πανεπιστήµο στην Ελλάδα!» προέκυψε από διεθνή πρωτοβουλία πανεπιστηµιακών και ερευνητών/τριών µε αφορµή το νέο νοµοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που υπονοµεύει µε απόλυτο τρόπο τη λειτουργία του Δηµόσιου Πανεπιστηµίου: τοποθετεί την αστυνοµία στα πανεπιστήµια, επιβάλλει την κυριαρχία της αγοράς στη διάρθρωση προγραµµάτων σπουδών και τρόπων χρηµατοδότησης (µέσω µάνατζερ) περιγράφοντας την ακόµη µεγαλύτερη απόσυρση του δηµοσίου από την συνταγµατική υποχρέωση χρηµατοδότησης της τριτοβάθµιας εκπάιδευσης, επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράλληλα απο-δηµοκρατικοποιεί τη διοίκηση του Πανεπιστηµίου.  

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε σε ελάχιστο χρόνο από εκατοντάδες πανεπιστηµιακούς και ερευνητές σε όλον τον κόσµο. Μέχρι στιγµής (η υπογραφή συνεχίζεται) 740 επιστήµονες από 50 χώρες σε όλον τον πλανήτη ένωσαν τη φωνή τους,  καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άµεσα το επικίνδυνο και προσβλητικό για το Δηµόσιο Πανεπιστήµιο και τους λειτουργούς του νοµοσχέδιο Κεραµέως. Πάνω από τους µισούς υπογράφοντες (384) είναι από το Ηνωµένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτούς 138  είναι επιστήµονες, πολλοί εµβληµατικές µορφές, στα καλύτερα πανεπιστήµια των ΗΠΑ όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούµπια, το NYU κ.ά., της χώρας δηλαδή που φέρεται ότι αποτελεί πηγή έµπνευσης για την υπουργό Παιδείας. Μαζί τους 261 υπογράφοντες εργάζονται σε εγνωσµένου κύρους ιδρύµατα του Ηνωµένου Βασίλειου, όπως από την Οξφόρδη, το Κέιµπριτζ, το UCL το King’s κ.α., από τη χώρα δηλαδή όπου το εκπαιδευτικό σύστηµα και οι λειτουργοί του βίωσαν πρώτοι και βιώνουν ακόµη µε ιδιαίτερη ένταση τα καταστροφικά αποτελέσµατα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση. Κοντά τους υπογράφουν πλήθος από επιστήµονες από σπουδαία πανεπιστήµια της Γαλλίας, Γερµανίας,  

Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά και Βραζιλίας, µεταξύ άλλων. Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν επίσης πολλοί επιστήµονες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τί σηµαίνει καταπάτηση της ακαδηµαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστηµίων. Μαζί τους, τέλος, ενώνουν τη φωνή τους δεκάδες Έλληνες επιστήµονες που σταδιοδροµούν στο εξωτερικό, τόσο οι πιο ώριµοι που έχουν πείρα και γνώση των διεθνών δεδοµένων, όσο και νέοι που αγωνιούν βλέποντας το Δηµόσιο Ελληνικό Πανεπιστήµιο να «κλείνει» γι΄αυτούς ως χώρος αξιοπρεπούς εργασίας και προσφοράς προς την κοινωνία.  

Σηµαντικοί διανοούµενοι όπως οι Μαρία Τοντόροβα, Τζούντιθ Μπάτλερ, Γουέντι Μπράουν, Ετιέν Μπαλιµπάρ, Φρεντ Μοντ, Χαλ Φόστερ, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Τζόαν Γ. Σκοτ,  Σούζαν Μπακ-Μορς, Σίλβια Φεντερίτσι, και πολλοί άλλοι ενώνουν τη φωνή τους µε εκατοντάδες πανεπιστηµιακούς και ερευνητές/τριες όλων των βαθµίδων διεθνώς, και σας καλούν να αποσύρετε άµεσα το νοµοσχέδιο και να ξεκινήσετε ουσιαστικό διάλογο µε την πανεπιστηµιακή κοινότητα στην Ελλάδα για τα ζητήµατα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με διακηρυγµένη την εµπιστοσύνη της κυβέρνησης στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα του εξωτερικού και την αριστεία, ελπίζουµε ότι «η φωνή των αρίστων», έστω και την ύστατη ώρα, θα εισακουσθεί και ότι θα προστατευθεί το πανεπιστήµιο και η χώρα από τις αναπόφευκτες τριβές και τις επερχόµενες ολέθριες συνέπειες για την υγιή και εύρυθµη λειτουργία των πανεπιστηµίων.  

Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Δηµόσιου Πανεπιστηµίου στην Ελλάδα

Για την συλλογή υπογραφών επισκεφθείτε το site µας:  https://defendpublicuniversitiesgreece.wordpress.com/ 

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή και οι υπογραφές

δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]