Η Περιφέρεια Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Α.Σ.Α.

 


Ανακοίνωση για αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά 

του υπολείμματος από τη Μονάδα Α.Σ.Α.

Με αφορμή  δημοσιεύματα για «νέες περιπέτειες με τα απορρίμματα» τα οποία επιχειρούν να θέσουν υπό ‘αμφισβήτηση’ την αρμοδιότητα της Περιφέρειας  για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ, η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει υπεύθυνα  τους πολίτες ότι  δεν συντρέχει κανένα ζήτημα ως προς τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.


Η ίδια η πραγματικότητα άλλωστε διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Και είναι πραγματικό γεγονός ότι  όσες προσφυγές έχουν ασκηθεί,   είτε από τον ΦΟΔΣΑ, είτε από ιδιώτες κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, η Περιφέρεια έχει δικαιωθεί πανηγυρικά. (Θυμίζουμε Πράξη Επιτρόπου Π.Ε. Ιωαννίνων, απόφαση 7ου τμήματος ου Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσεις Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΕΑΔΗΣΥ που επικαλείται το δημοσίευμα). 


Οι αποφάσεις που  αναφέρονται στα δημοσιεύματα, τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και της ΕΑΔΗΣΥ, κατά το τυπικό μέρος που τις επικαλούνται, αναφέρονται σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ κατά το ουσιαστικό όχι μόνο δεν αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά ενισχύεται. 

 

Συγκεκριμένα:

1) Με την 60818/6-6-2022 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί προσφυγής του ΦΟΔΣΑ κρίθηκε με εμπεριστατωμένη πολυσέλιδη (29 σελίδων) αιτιολογία ότι μόνη αρμόδια για τη μεταφορά του υπολείμματος είναι η Περιφέρεια και απορρίφθηκαν όλοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί του ΦΟΔΣΑ. 

Με την ίδια απόφαση διαγνώσθηκε τυπική πλημμέλεια στη διαδικασία που αφορούσε τη δαπάνη μεταφοράς του στην πρώτη ολιγοήμερη ανάθεση , επειδή δεν αναρτήθηκαν εμπρόθεσμα στους σχετικούς δικτυακούς τόπους τα έγγραφα.  Αποσιωπάται πλήρως από τα δημοσιεύματα η επιβεβαίωση με την απόφαση της αρμοδιότητας της Περιφέρειας για τη μεταφορά και αναδεικνύεται αποκλειστικά η τυπική πλημμέλεια για προφανείς λόγους εντυπώσεων.  


2) Η  Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) με τρεις αποφάσεις της (291/21.4.2022, 854/9.6.2022 και 887/14.6.2022) επί προσφυγών  ιδιωτικού οικονομικού φορέα, που για μια ακόμη φορά επιχείρησε να «μπλοκάρει» τη διαδικασία μεταφοράς του υπολείμματος, ουδόλως αμφισβήτησε  την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά την επιβεβαίωσε. Εδώ μάλιστα επισημαίνεται  και αντιφατική συμπεριφορά: Ο  ιδιωτικός φορέας, από την μια προσφεύγει κατά της Περιφέρειας στα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι αρμόδια για τη μεταφορά του υπολείμματος και από την άλλη διαμαρτύρεται στα Διοικητικά όργανα ότι  η Περιφέρεια δεν του αναθέτει το έργο μεταφοράς τους. Με την τελευταία απόφαση διαγνώσθηκε πλημμέλεια στη διαδικασία ανάθεσης της μεταφοράς όχι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τη μεταφορά του. 

3) Κατά του δημόσιου διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια για τη μεταφορά του υπολείμματος προσέφυγε στην ΕΑΔΗΣΥ ο ίδιος  ιδιωτικός  φορέας. Η Περιφέρεια με δήλωσή της προς την Αρχή αυτή, δήλωσε πως θα αναμείνει την απόφαση επί της προσφυγής και δεν θα προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Ως εκ τούτου η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού θα μετατεθεί μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης.


Η Περιφέρεια Ηπείρου όλο αυτό το διάστημα ενεργεί  με αίσθημα ευθύνης όσον αφορά  τη μεταφορά του υπολείμματος.  Αφενός,  για να μην υπάρξουν νομικά  θέματα ως προς την υλοποίηση των όρων της σύμβασης με το Φορέα λειτουργίας της Μονάδας  Α.Σ.Α. και αφετέρου,  να διασφαλίζει ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους για τους δημότες της Ηπείρου. Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Περιφέρεια, με δημόσια μάλιστα χρηματοδότηση, πέτυχε  σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς σε σχέση με το παρελθόν, μείωση που αθροιστικά  ανέρχεται σε  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι η ουσία που τελικά αφορά τους δημότες και την ενημέρωσή τους. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]