Κορονοϊός: 200 εισαγωγές σε ένα 24ωρο – «Ασπίδα» για τις ΜΕΘ, οι εμβολιασμοί μέσα στο καλοκαίρι


 Δραματική αύξηση σημειώνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό, εξαιτίας των δύο υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, της 4 και της 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), που εξαπλώνονται ταχύτατα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η απειλή πιθανής πίεσης στο ΕΣΥ μέσα στο καλοκαίρι, έφερε το πρόωρο άνοιγμα της πλατφόρμας για την 4η δόση του εμβολίου στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 


Σχεδόν 200 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Επικράτειας μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, αύξηση κατά 13,61% μέσα σε μία ημέρα και κατά 63,39% από την αρχή του μήνα. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς, ενώ από 12 έως 19 Ιουνίου, 945 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο, έναντι 599 ασθενών την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μέχρι στιγμής επιστημονικές ενδείξεις από χώρες του εξωτερικού, λένε πως το νέο αυτό κύμα των παραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5, πιθανότατα δεν θα φέρει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ, παρά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ανεβάσει ξανά τα ποσοστά των θανάτων.


Εμβολιασμοί 4ης δόσης μέσα στο καλοκαίρι

Κι ενώ η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαϊου κι όλοι είχαμε πιστέψει ότι το θέμα δεν θα μας απασχολήσει ξανά πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε ξανά εχθές με θέμα τη διεύρυνση των εμβολιασμών τέταρτης δόσης.


Κάτω από τον κίνδυνο των αυξημένων νοσηλειών και την πιθανότητα πίεσης στο ΕΣΥ, οι επιστήμονες έλαβαν την -αιφνιδιαστική για κάποιους- απόφαση να ανοίξει αρχές καλοκαιριού η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.


Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Επιτροπής αναβάθμισαν σε “ισχυρή” την απλή σύσταση που είχαν κάνει πριν από δύο περίπου μήνες για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ η πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα (27/6) για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, που επιθυμούν να εμβολιαστούν για δικούς τους λόγους.


Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την παλαιότερη οδηγία, η τέταρτη δόση χορηγείται 4 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση) και γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna. 


«Δεν υπάρχουν δεδομένα για τους εμβολιασμούς κάτω των 60 ετών»

Απορίες και σε κάποιους ακόμη και αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμών αμέσως μετά την συνεδρίασή της, σύμφωνα με την οποία, στα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».


Η παραδοχή αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από μερίδα της κοινής γνώμης, καθώς μοιάζει να αποτελεί απόφαση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.


Οι επιστήμονες ωστόσο, υπεραμύνονται αυτής της κίνησης, καθώς όπως υποστηρίζουν στο iatroepedia.gr, υπήρχαν πολλά αιτήματα πολιτών μικρότερων ηλικιών για πρόσβαση στην τέταρτη δόση εμβολίου. Αιτήματα που η πολιτεία έπρεπε να ικανοποιήσει.


“Επιλέξαμε να δώσουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα άνω των 30 ετών εφόσον το επιλέξουν τα ίδια. Το εμβόλιο εξακολουθεί να προσφέρει προστασία από τη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο και δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις εάν κάποιος το λάβει χωρίς να το έχει απόλυτη ανάγκη”, αναφέρει μέλος της Επιτροπής.


Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής και οι υγειονομικές αρχές, στον -ακόμη και καθολικό αν είναι δυνατόν- εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών με τη δεύτερη αναμνηστική δόση.


Είναι κρίσιμης σημασίας στο νέο κύμα του κορονοϊού που αντιμετωπίζουμε, να θωρακιστούν από τη βαριά νόσο, λένε. «Προστατεύοντας τον εαυτό τους, προστατεύουν και το σύστημα Υγείας», προσθέτουν.


Γκάγκα: «Δεν συστήνω τον εμβολιασμό σε κάποιον που δεν το απαιτεί η ηλικία του»

Στην ψυχολογική παράμετρο και την αίσθηση της ασφάλειας που δίνουν σε κάποιους ανθρώπους τα εμβόλια και γι’ αυτό επιθυμούν να κάνουν την τέταρτη δόση, αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.


«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», ανέφερε συγκεκριμένα.


Ερωτώμενη μάλιστα για τον εάν θα σύστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, απάντησε πως ως γιατρός δεν θα τον συνέστηνε, “εκτός και αν ο πολίτης ένιωθε φοβισμένος”.


«Αν ήμουν στη θέση σας κ. Ευαγγελάτε δεν θα έκανα το εμβόλιο. Αν μου πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίνετε να το κάνετε», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.


Τέταρτη δόση: Αυξάνεται η προστασία από σοβαρή νόσηση

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει σε άτομα άνω των 70 ετών, πως η δεύτερη ενισχυτική ή τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 μπορεί να ενισχύσει την ανοσιακή άμυνα του οργανισμού πέρα από το ανώτερο επίπεδο προστασίας που επιτυγχάνεται με την τρίτη δόση.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, φαίνεται πως τα αντισώματα φθάνουν σε υψηλότερα επίπεδα μετά την τέταρτη δόση, όταν χορηγείται μετά την τρίτη.


Οι ερευνητές ανέφεραν στα συμπεράσματά τους ότι τα ευρήματα αυτά συνάδουν με αποτελέσματα άλλης μελέτης από το Ισραήλ, η οποία δείχνει αυξημένη προστασία από την τέταρτη δόση τόσο έναντι της λοίμωξης με συμπτώματα, όσο και έναντι της βαριάς νόσου και νοσηλείας.


Όσοι πάντως είχαν μικρή μόνο εξασθένηση της ανοσιακής προστασίας τους πριν την τέταρτη δόση – π.χ. επειδή μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό άρα ανέπτυξαν και φυσική ανοσία – εμφάνισαν μικρή μόνο βελτίωση της ανοσιακής απόκρισης τους μετά την τέταρτη δόση.


Ο καθηγητής ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σχολίασε πως η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την προστιθέμενη αξία της τέταρτης δόσης, κάτι σημαντικό καθώς η Όμικρον συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι επείγουσα ανάγκη όλες οι ηλικιακές ομάδες να βελτιώσουν την ανοσιακή προστασία τους μέσω της τέταρτης δόσης.


Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]