Ο Λούρος γιορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Βαρνάβα- Θρησκευτικές εκδηλώσεις στις 10 και 11 ΙουνίουToν πολιούχο του Άγιο Βαρνάβα γιορτάζει το Σάββατο 11 Ιουνίου ο Λούρος και με τη συνδρομή του Δήμου αλλά και των κατοίκων της περιοχής ,στο ιστορικό εκκλησάκι όλα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες οι οποίοι καταφτάνουν από την ευρύτερη περιοχή.

Αύριο Παρασκευή παραμονή  στις 7 το βράδυ θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, ενώ στις 7:30 το πρωί του Σαββάτου θα ψαλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα είναι μια από τις πιο γνωστές στην Ήπειρο και η δεύτερη ανά την Χριστιανωσύνη που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιό του Δημήτριο.

Φέρει τοιχογραφίες του 19ου αιώνα, ενώ στο πέρασμα του χρόνου έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]