Αυξήθηκαν το κάπνισμα και ο καρκίνος του πνεύμονα την περίοδο του lockdown

 


Αύξηση κατά 40% των καπνιστών και κατά 25% του καρκίνου του πνεύμονα τα χρόνια του κορονοϊού επισημαίνουν ότι οι πνευμονολόγοι που συμμετέχουν για δεύτερη ημέρα στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.


Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία έχουν προμηθευτεί αξονικό τομογράφο με λιγότερη ακτινοβολία προκειμένου οι καπνιστές να κάνουν check up τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.


Καραντίνα, άγχος και στρες, την τελευταία διετία οδήγησαν στην αύξηση του καπνιστών. Πνευμονολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη διακοπή τόσο του συμβατικού όσο του θερμαινόμενου τσιγάρου.


Μελέτες δείχνουν αύξηση την τελευταία τριετία κατά 25% και του καρκίνου του πνεύμονα. Από την εταιρία νοσημάτων και έρευνας Ελλάδας άρχισε πανελλαδική εκστρατεία με την εισαγωγή σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα αξονικού τομογράφου με 3,5 έως 4 φορές λιγότερη ακτινοβολία, που χρησιμοποιείται σε καπνιστές άνω των 50 ετών για ετήσιο έλεγχο.


Την ίδια ώρα που η εποχή του κορονοϊού οδήγησε σε αύξηση του καπνίσματος, εξαφάνισε τον πρωταγωνιστή του χειμώνα, τον ιό της γρίπης.


Μέσα Μαΐου και τα περιστατικά covid είναι πλέον διαχειρίσιμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι πνευμονολόγοι το σύνδρομο long covid απαιτεί προσοχή, με τους ασθενείς που νόσησαν βαριά από κορονοϊό να είναι σε επαγρύπνηση.


Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν οι επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός, η αντιμετώπισή τους και οι προληπτικοί έλεγχοι.

ertnews.gr

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]