Δράσεις της ΕΦΑ Πρέβεζας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

 


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό «την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». 

Το θέμα του φετινού εορτασμού, «Η Δύναμη των Μουσείων», επιθυμώντας να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: ι. Βιωσιμότητα, ιι. Καινοτομία - νέες τεχνολογίες - προσβασιμότητα, ιιι. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του παραπάνω εορτασμού, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:


Όταν οι μαθητές ξεναγούν μαθητές

Εστιάζοντας στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα του Γενικού Λυκείου Λούρου, θα αναλάβουν να ξεναγήσουν στη μόνιμη έκθεση του ΑΜΝ τους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν, ενώ ως «ξεναγοί», με ενεργό δηλαδή ρόλο στην ξενάγηση, καλούνται -υπό την καθοδήγηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του προσωπικού του μουσείου- να μελετήσουν και να αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο τη μόνιμη έκθεση και την αφήγησή της, εστιάζοντας σε θέματα ή εκθέματα που οι ίδιοι θα επιλέξουν. 

 Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2022, 10:00



Μουσεία σε αλληλεπίδραση: Από τη Νικόπολη στη Φωτική και το λιμάνι της

 Πρόκειται για ψηφιακή δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, αρμοδιότητας της ΕΦΑ Θεσπρωτίας, καλώντας το κοινό να επισκεφθεί τα δύο μουσεία, να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεσή τους και να αλληλεπιδράσει με τα εκθέματα.

Κατά την περιήγησή τους στο ένα μουσείο, οι επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν και να σαρώσουν με τα κινητά τους qr codes τοποθετημένους σε δέκα (10) επιλεγμένα εκθέματα, αποκτώντας έτσι -απομακρυσμένη- πρόσβαση σε πληροφορίες εκθεμάτων του δεύτερου μουσείου. Μέσα από τα συγκεκριμένα εκθέματα, τα οποία προέρχονται είτε από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης (ΠΕ Πρέβεζας) είτε από τη Φωτική και το λιμάνι της (ΠΕ Θεσπρωτίας), παρουσιάζονται οι δύο σημαντικές αυτές πόλεις ρωμαϊκές πόλεις της αρχαίας Ηπείρου.

Η Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) σε στρατηγική θέση στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας και αποτέλεσε διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας με έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Η Φωτική βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της κοιλάδας του ποταμού Κωκυτού, στην περιοχή της Παραμυθιάς, στη Θεσπρωτία, και ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή αποικία πιθανότατα την εποχή του Αυγούστου. Ο ρωμαϊκός οικισμός Λαδοχώριου, στην πόλη της Ηγουμενίτσας, θεωρείται ότι αποτελούσε το επίνειό της. 

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, τα δύο μουσεία «συνομιλούν», με στόχο να αναδείξουν τη συμβολή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στη βελτίωση της μουσειακής επίσκεψης, την -απομακρυσμένη- προσβασιμότητα στις συλλογές των μουσείων, τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και την προβολή τους στο ευρύ κοινό.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης & Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18.05.2022, 08:00-20:00. 



Συναυλία μουσικών συνόλων

Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, αφού  ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρότασή μας για συνεργασία, θα πραγματοποιήσει στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης συναυλία τεσσάρων μουσικών συνόλων.

1) ΣΥΝΟΛΟ BODYPERCUSSION | Υπεύθυνη καθηγήτρια:  Αναστασία Βασιλείου

i) "Waltz No. 2"/ Dmitri Shostakovich

ii) "Anitra's Dance" (from “Peer Gynt” Suite No. 1) / Edvard Grieg


2) ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΖΑΖ  | Υπεύθυνος καθηγητής:  Χρήστος Μπαλαούρας

i) "Alligator Boogalloo"/ Lou Donaldson

ii) «Στης πικροδάφνης τον ανθό»(παραδοσιακό, διασκευή)

iii) "Moanin’ "/ Bobby Timmons

iv) "Funky Blues"/ Charlie Parker


3) ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ  | Υπεύθυνος καθηγητής /ενορχήστρωση: Δημήτρης Γιαννικόπουλος

i)  «Οιδίπους τύραννος - Ηλέκτρα - Ιφιγένεια » (Διασκευές συμφωνικών αποσπασμάτων) / Μίκης Θεοδωράκης

ii) "Mithril-Sons of Durin"(music from the soundtrack of the “Hobbit Trilogy”) / Howard Shore

Συμμετέχουν οι καθηγήτριες Δήμητρα Ντέμσια (βιολί) & Έλλη Καλουτσάκη (βιολί)


4) ΧΟΡΩΔΙΑ  | Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ανέλια Στεφάνοβα (Συνοδεύει το συμφωνικό και το τζαζ σύνολο)

i) «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό) /Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Γιώργος Σεφέρης

ii)  «Τ’ αστέρι του βοριά» / Μάνος Χατζιδάκις, στίχοι: ΝίκοςΓκάτσος

iii) "Donna Donna"/ Aaron Zeitlin, SholomSecunda

iv)  "Everybody Wants to Be a Cat" (song featured in Disney's "The Aristocats")/ Floyd Huddlestone, Al Rinker

v)  "We are the World" / Lionel Richie, Michael Jackson

Στο πιάνο συνοδεύουν οι καθηγήτριες Ιουλία Νεστορίδη και Νεκταρία Δελβινιώτη

Στη διδασκαλία των μουσικών συνόλων συμμετείχαν οι καθηγητές/τριες του Μουσικού Σχολείου: Θεοδώρα Παναγιωτίδου, Αλεξία Θύμη, Δήμητρα Ντέμσια, Έλλη Καλουτσάκη, Δημήτρης Γεωργόπουλος και Αποστόλης Παπαπέτρος.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Μερόπη Ζέρβα.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2022, 20:30



Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, 26820 89892


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]